Lipide. Produsii Lipidelor

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Lipide. Produsii Lipidelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 48 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Boiştean Alina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Întroducere

Analiza riscurilor şi punctele critice de control este un sistem ştiinţific şi sistematic utilizat pentru identificarea:

• Riscurilor asociate unui produs alimentar privind siguranţa alimentului;

• Monitorizarea riscurilor pentru asigurarea inocuităţii alimentului.

Principiile HACCP sunt folosite ca instrument de evaluare a riscurilor şi pentru stabilirea unui sistem de control care are scopul de a preveni producerea produselor alimentare nesigure şi decât testarea produsului final. Sistemul poate fi aplicat în cadrul întregului lanţ alimentar, începând de la producerea primară şi până la consumatorul final, iar implementarea trebuie să se bazeze pe rezultate ştiinţifice cu privire la riscurile pentru sănătatea omului

Aplicarea cu succes a sistemului HACCP necesită angajamentul şi implicarea totală a managementului de la orice nivel şi a tot personalul din cadrul organizaţiei. Aceasta mai necesită o abordarea multidisciplinară. Abordarea multidisciplinară trebuie să includă (atunci când este relevant) experţi în agronomie, igienă veterinară, producerea fructelor şi a legumelor, microbiologie, medicină, sănătatea publică, tehnologia alimentară, protecţia mediului, chimie şi inginerie.

Scopul HACCP este de a concentra controlul la punctele critice de control (PCC). HACCP trebuie să fie:

• aplicat în mod separat pentru fiecare proces de producţie;

• flexibil unde este cazul;

• luat în consideraţie domeniul de activitate şi mărimea companiei /organizaţiei;

• capabil să se ajusteze la schimbări, cum ar fi proiectarea echipamentelor, procedurile de prelucrare şi dezvoltările tehnologice;

În timpul identificării şi evaluării riscurilor, şi în timpul operaţiunilor ulteriore în proiectarea şi aplicarea HACCP, trebuie să se ţină cont de impactul materiilor prime, ingredientelor, bunelor practici de fabricare a produselor alimentare, rolul proceselor de fabricaţie în controlul riscurilor, utilizarea posibilă a produsului final, categoriile de consumatori ţintă, probele epidemiologice ce ţin de siguranţa alimentară.

CARACTERISTICA BUCATELOR

Gustări

Denumirea acestor preparate arata rolul lor in alcatuirea meniurilor. Ele constituie prologul dejunului. Gustarile sunt accesorii ale unui dejun complet, dar se pot suprima fara a stingheri cu nimic armonia generala a acestora.

Caracteristica gustarilor este ca sunt reprezentate prin alimente usoare, cu o compozitie delicata, neputand constitui un fel de mancare completa. Prezentandu-se in cantitati mici, ca volum, trebuie sa fie picante, sa aiba gust extrem de fin, un stil minutios de pregatire si prezentare si un décor sau ornament ireprosabil. Rolul lor este de a deschide apetitul consumatorilor si de a creea buna-dispozitie in aprecierea celorlalte preparate din meniu. Impresionand placut aparatul senzorial, activeaza sucurile digestive, contribuind nu numai la stimularea apetitului, ci si la pregatirea organismului in vederea consumarii cu placere a componentelor meniului, usurand digestia si asimilarea de catre organism.

Gustarile reci se intalnesc, de obicei, in meniurile care nu contin supe, ciorbe sau borsuri. Uneori, aceasta regula nu se respecta, mai ales în restaurantele a la carte. Gama acestor gustari este foarte variata; se pot realiza nenumarate compozitii si sortimente diferite, in functie de imaginatia si spiritul creativ al executantului. Datorita componentei lot, se prezinta cu un aspect foarte placut si diferit. Gustarile reci cer o prezentare ingrijita, un décor in care sa se tina seama de alternarea culorilor si o asezonare perfecta.

Preparate lichide

Supele, ciorbele si borsurile sunt preparate obtinute prin fierbere extractiva, numita si dizolvanta. Aceste preparate se consuma in toate regiiunile tarii, cu exceptia borsurilor, care sunt specifice Moldovei. Se servesc in special la masa de pranz. Sunt servite inaintea altor feluri de mancare, tocmai pentru a deschide apetitul si a pregati organismul in vederea consumarii cu placere a celorlalte mancaruri. Astfel, se ilesneste digestia, contribuind si faptul ca preparatele respective au fost cu atentie pregatite, au aroma si gust placut.

De asemenea, aceste preparate au valoare nutritiva ridicata, tinand cont de alimentele care intra in compozitia acestora. Produsele, fiind in parte lichide, sunt necesare o serie de alimente, folosite ca adaosuri. Aceste adaosuri mai au o importanta deosebita, deoarece contribuie la varietatea sortimentului si denumirea acestora. Caracteristica acestor preparate este modul de prezentare.ele se servesc fierbinti, in farfurii calde.

Indicii de calitate a supelor, ciorbelor si borsurilor sunt urmatoarele:

- lichidul limpede;

- carnea si legumele bine fierte fara a se sfarama;

- potrivit de condimentate;

- sa se serveasca fierbinti in farfurii sau cesti incalzite;

- sa se consume in ziua in care s-au preparat. Pastrate in mai mult timp, chiar si in conditii corespunzatoare, isi modifica gustul, valoarea lor nutritiva si culoarea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Lipide. Produsii Lipidelor.docx