Magiun de Prune Natural

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Magiun de Prune Natural.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1.Scurt Istoric 3
2.Descrierea produsului alimentar 4
2.1.Caracteristici organoleptice a magiunului de prune 7
2.2.Caracteristici fizico-chimic a magiunului de prune 8
2.3.Caracteristici microbiologice a magiunului de prune 8
3.Schema tehnologica de fabricare a magiunului de prune 9
4.Descrierea procesului de obtinere a magiunului de prune 10
5.Beneficiile consumului de prune 15
6.Indicatiile terapeutice ale prunelor 16
7.Concluzie 17
18.Bibliografie 18

Extras din document

1.Scurt istoric

Magiunul de prune este un produs alimentar obtinut prin fierberea prunelor în cazane duplicate deschise , fără adaos de zahăr sau alte ingrediente

Materia primă pentru magiun o reprezintă exclusiv prunele. Originar din Siria prunul s-a răspândit în Europa în perioada romanilor.

La noi în tară, de când se cunosc , prunele se consumă în alimentatia omului atât în

stare proaspată cât si prelucrate sub formă de compot , marmeladă , dulceată , magiun sau conservate prin uscare , afumare sau ca umpluturi în diverse sortimente de patiserie

Încă din cele mai vechi timpuri , în zona Topoloveni – Arges , în fiecare gospodărie se făcea prin această metodă traditională magiun din prune ,respectiv fierberea pulpei de prune în vase deschise sub agitare continuă cu palete din lemn.

După fierbere magiunul se descarcă în vase mici, de obicei în vase de lut ars sau în

borcane care, după răcire, sunt căpăcite si păstrate în cămară sau în beci.

Ca produs traditional românesc magiunul a reprezentat un sortiment cu pondere în

rândul produselor alimentare conservate, consumat de populatia de toate vârstele în perioada de toamnă – iarnă - primavară , atât ca mic dejun cât si ca desert.

Livezile de pruni au existat pe pamânturile din Topoloveni din timpuri stravechi ( se găsesc dovezi în hrisovul lui Ştefan Cantacuzino unde se aminteste de „Dealul Topolovenilor”.

Incă din anul 1914 în Topoloveni s-a înfiintat prima fabrică de magiun din tară cunoscută sub denumirea de „Cooperativa din Topoloveni” unde se producea magiun din prune si din alte fructe. În anul 1972 a luat fiintă, pe actualul amplasament, sectia de sucuri, magiun, fructe si legume deshidratate, făcând parte din „Intreprinderea de legume si fructe Pitesti”.

În anul 1981 a fost transferată la „Intreprinderea de prelucrarea si industrializarea legumelor si fructelor Topoloveni”.

Magiunul natural de prune Topoloveni se încadrează foarte bine într-un sistem care

protejează denumirea produsului, respectiv IGP, bazându-se pe calitatea specifică a

produsului, de conservabilitate datorită metodei specifice de obtinere si reputatiei sale legată de această zonă geografică.

2.Descrierea produsului alimentar :

Magiunul este un produs alimentar natural , obtinut din prune , prin fierbere in

recipiente deschise , fara adaos de zahăr , sau alte ingrediente.

Materia primă folosită o constituie exclusiv prunele , provenite doar din livezile Topolovenilor si din alte regiuni ale tării :Arges, Bistrita Năsăud , Bacău , Galati, Constanta, Arad , Dolj, Mehedinti, Prahova, Buzau, Olt, Vaslui,Valcea.

Livezile de pruni au existat pe pământurile din Topoloveni din timpuri străvechi

(găsim lămuriri în hrisovul lui Ştefan Cantacuzino din 1 aprilie anul 7222 (1714) unde se aminteşte de „Dealul Topolovenilor” ).

Prunele:

Denumire stiintifica-Prunus domestica

Prunul este una din cele mai importante specii de climat temperat care este cultivata pentru fructele sale, consumate atât in stare proaspata,cât si industrializat sub diferite forme( compot, dulceata, gem, magiun, bauturi nealcoolice si alcoolice,dar si fructe deshidratate).

Prunul asigura productii mari si constante, o perioada lunga de valorificare a fructelor (peste 90 zile), posibilitati multiple de valorificare, inclusiv pentru export. Prunele fac parte din grupa speciilor drupacee.La acestea se iau în considerare marimea, forma, pedunculul, cavitatea pedunculara, punctul stilar, pielita (pruina, perozitatea), si punctele de sub pielita. Dintre aceste caractere, mai stabile sunt perozitatea pielitei, aderenta sâmburelui la pulpa, sâmburele si gustul miezului din sâmbure. Celelalte caractere oscileaza foarte mult deoarece sunt influentate de starea pomului,de marimea productiei, precum si de influenta factorilor de mediu. Florile prunului constituie o sursa melifera importanta si dau un decor inegalabil de frumusete pentru regiuni intregi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Magiun de Prune Natural.doc

Alte informatii

Facultatea SIA Galati