Managementul siguranței alimentare

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 13897
Mărime: 274.27KB (arhivat)
Publicat de: Septimiu Alexandru
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stanciuc Nicoleta
Universitatea:Dunarea de Jos ,Galati

Extras din proiect

Aspecte generale

Managementul calităţii înseamnă evaluarea reală a potenţialului şi îmbunătăţirea performanţei, nu crearea unei impresii bune în contextul mediului extern al organizaţiei. Prin managementul calităţii se înţelege un ansamblu de activităţi coordonatoare şi monitorizate pentru a orienta şi a ţine sub control o organizaţie din perspectiva strategiei calităţii. Calitatea în această viziune este şi o problemă de încredere. Responsabilitatea înseamnă, în primul rând, rezolvarea problemelor şi apoi căutarea vinovaţilor pentru greşeli. Corectarea greşelilor este bună, dar mai bună este evitarea lor. Baza pentru implementarea unui sistem al calităţii este claritatea şi transparenţa structurilor organizatorice şi a proceselor întreprinderii.

Managementul calităţii nu lasă lucrurile care au influenţă asupra calităţii să meargă de la sine. Factorii de incertitudine pot să compromită funcţionarea sistemului. Atunci când angajaţii nu ştiu exact cum decurg procesele în întreprindere este foarte dificilă analiza cauzelor apariţiei erorilor şi identificarea celor mai potrivite soluţii pentru rezolvarea lor. Calitatea în viziunea modernă a managementului calităţii înseamnă nu numai corectarea de fiecare dată a erorilor, ci şi mai ales prevenirea repetării lor.

Un sistem al calităţii bine pus la punct asigură controlul factorilor tehnic, organizatoric şi uman. Printr-o calitate corespunzătoare se pot fideliza clienţii, lucru extrem de important dacă ţinem cont de faptul că, atragerea unui client costă de la 5 până la 8 ori mai mult decât păstrarea lui.

Managementul calităţi presupune obţinerea de rezultate economice şi de calitate printr-o strategie adecvată, vizând satisfacerea clienţilor şi acţionarilor, precum şi o eficienţă internă. Mijloacele de realizare presupun un comportament adecvat al angajaţilor, bazat pe valorizarea calităţii, inovaţiei, lucrului în echipă şi pe o bună motivaţie pentru îndeplinirea scopurilor organizaţiei.

Calitatea este una dintre noţiunile comune care provoacă cele mai multe confuzii în lumea afacerilor contemporane. Cu toate că s-au propus multe definiţii ale calităţii, ele se structurează în principal, pe două direcţii.

Prima direcţie în definirea calităţii din perspectiva managementului calităţii, se referă la conformitatea cu specificaţiile şi presupune totodată relativa absenţa a defectelor.

A doua direcţie în acest sens, se referă la satisfacerea cerinţelor consumatorilor, ceea ce presupune măsurarea gradului de satisfacţie al clienţilor prin caracteristicile produsului.

Oricare ar fi abordarea managementului calităţii, este necesară o structură şi o organizare a activităţilor. Sistemul calităţii aplică metode oficiale ale managementului calităţii. Acestea pot fi dezvoltate într-o concepţie proprie de către organizaţii, dar este mult mai uşor să se aplice nişte principii verificate şi recunoscute de toată lumea ca eficace. Standardele internaţionale din familia ISO 9000 reprezintă un asemenea set de principii şi conţin metode de referinţă pentru asigurarea calităţii.

Adoptarea unui standard în domeniul managementului calităţii, deşi este considerată voluntară, a devenit din ce în ce mai „obligatorie” pentru aproape toţi producători care doresc să intre pe pieţele Uniunii Europene. Pentru furnizorii de servicii, adoptarea standardelor ISO 9000 a devenit un avantaj de piaţă. Adoptarea standardului înseamnă implementarea în întreprindere şi certificarea sistemului calităţii de către un organism de terţă parte care permite organizaţiei să demonstreze clienţilor conformitatea cu standardul de referinţă.

Documente de referinţă

Siguranţa în industria alimentară este legată de prezenţa unor reacţii întâmplătoare în alimente în momentul în care acestea sunt consumate (ingerate de către consumator). Aceste reacţii întâmplătoare pot avea loc la orice moment în industria alimentară şi de aceea un control adecvat al lanţului de reacţii ce au loc în această industrie este foarte important. De aceea, siguranţa în industria alimentară este asigurată prin eforturile tuturor părţilor care participă în lanţul industriei alimentare.

Organizaţiile din industria alimentară sunt diverse: de la producători de alimente şi producători primari până la fabricanţii din industria alimentară, transportatorii şi manipulatorii, sub-contractorii care oferă produsele alimentare cu amănuntul precum şi cei care desfac produsele alimentare (împreună cu organizaţii interconectate, cum ar fi producătorii de echipamente, materiale de ambalare, agenţi de curăţare, aditivi şi ingredienţi). Organizaţiile care oferă diverse servicii sunt şi ele cuprinse în această categorie.

Obiectivul ISO 22000:2005 este de a armoniza la nivel global solicitările cu privire la managementul siguranţei în industria alimentară pentru participanţii la acest proces. În mod special, se are în vedere folosirea acestui standard de către organizaţiile care caută un sistem de management în domeniul industriei alimentare care să fie mai coerent, concentrat şi integrat decât se solicită prin lege în mod normal. Acest Standard Internaţional cere oricărei organizaţii să îndeplinească toate şi oricare dintre cerinţele statutare şi legale aplicabile siguranţei în domeniul industriei alimentare prin sistemul de management în domeniul industriei alimentare.

Standardul prevede cerinţele unui sistem de management în domeniul siguranţei procesului industriei alimentare şi trebuie să demonstreze capacitatea de a controla reacţiile accidentale din industria alimentară pentru a asigura securitatea alimentelor la momentul consumării de către oameni.

Se va aplica tuturor organizaţiilor, indiferent de mărime, implicate în orice aspect din cadrul procesului industriei alimentare şi care doresc implementarea unor sisteme care să le asigure furnizarea unor produse alimentare sigure. Mijloacele prin care se pot îndeplini oricare dintre cerinţele acestui Standard Internaţional pot fi derulate prin utilizarea de resurse interne şi/sau externe.

Acest Standard Internaţional prevede solicitările care le presupune un sistem de management al siguranţei în industria alimentară care combină elementele importante şi general acceptate pentru a asigura siguranţa în domeniul industriei alimentare de-a lungul întregului proces, până la momentul consumului final:

- comunicare interactivă;

- sistem de management;

- programe solicitate anterior;

- principii HACCP.

Comunicarea de-a lungul procesului este esenţială pentru a asigura că toate reacţiile întâmplătoare sunt identificate şi controlate în mod adecvat, la fiecare moment al procesului industriei alimentare. Aceasta implică o comunicare între toate organismele care sunt implicate în acest proces. Comunicarea cu consumatorii şi furnizorii, pentru a identifica reacţiile întâmplătoare şi pentru a implementa măsurile de control va ajuta la clarificarea solicitărilor clienţilor şi furnizorilor (de exemplu, cu privire la fezabilitatea şi necesitatea acestor solicitări precum şi a impactului acestora asupra produsului final).

Preview document

Managementul siguranței alimentare - Pagina 1
Managementul siguranței alimentare - Pagina 2
Managementul siguranței alimentare - Pagina 3
Managementul siguranței alimentare - Pagina 4
Managementul siguranței alimentare - Pagina 5
Managementul siguranței alimentare - Pagina 6
Managementul siguranței alimentare - Pagina 7
Managementul siguranței alimentare - Pagina 8
Managementul siguranței alimentare - Pagina 9
Managementul siguranței alimentare - Pagina 10
Managementul siguranței alimentare - Pagina 11
Managementul siguranței alimentare - Pagina 12
Managementul siguranței alimentare - Pagina 13
Managementul siguranței alimentare - Pagina 14
Managementul siguranței alimentare - Pagina 15
Managementul siguranței alimentare - Pagina 16
Managementul siguranței alimentare - Pagina 17
Managementul siguranței alimentare - Pagina 18
Managementul siguranței alimentare - Pagina 19
Managementul siguranței alimentare - Pagina 20
Managementul siguranței alimentare - Pagina 21
Managementul siguranței alimentare - Pagina 22
Managementul siguranței alimentare - Pagina 23
Managementul siguranței alimentare - Pagina 24
Managementul siguranței alimentare - Pagina 25
Managementul siguranței alimentare - Pagina 26
Managementul siguranței alimentare - Pagina 27
Managementul siguranței alimentare - Pagina 28
Managementul siguranței alimentare - Pagina 29
Managementul siguranței alimentare - Pagina 30
Managementul siguranței alimentare - Pagina 31
Managementul siguranței alimentare - Pagina 32
Managementul siguranței alimentare - Pagina 33
Managementul siguranței alimentare - Pagina 34
Managementul siguranței alimentare - Pagina 35
Managementul siguranței alimentare - Pagina 36
Managementul siguranței alimentare - Pagina 37
Managementul siguranței alimentare - Pagina 38
Managementul siguranței alimentare - Pagina 39
Managementul siguranței alimentare - Pagina 40
Managementul siguranței alimentare - Pagina 41
Managementul siguranței alimentare - Pagina 42
Managementul siguranței alimentare - Pagina 43
Managementul siguranței alimentare - Pagina 44
Managementul siguranței alimentare - Pagina 45
Managementul siguranței alimentare - Pagina 46
Managementul siguranței alimentare - Pagina 47
Managementul siguranței alimentare - Pagina 48
Managementul siguranței alimentare - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Managemnetul Calitatii si Sigurantei Alimentelor.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu Privind Asigurarea Calității Ceaiurilor la SC Laboratoarele Fares Bio Vital SRL Orăștie

Capitolul 1 Introducere În contextul transformărilor profunde din lumea întreagă şi sub influenţa majoră a schimbărilor datorate situaţiei...

Implementarea HACCP - studiu de caz cașcaval afumat

Introducere Statisticile au pus în evidenţă îmbolnăviri alimentare produse de consumul de lapte pasteurizat, lapte praf, îngheţată, produse...

Studiul HACCP Aplicat în Pensiunea Ida

CAP. I : DATE GENERALE 1. DATE GENERALE PRIVIND AMPLASAREA PENSIUNII Firma: S.C. IDA S.R.L. Nume: Pensiunea IDA Adresa: Localitatea Siriu,...

Implementarea HACCP-ului la Produsele Lactate

CAPITOLUL 1. CARACTERISTICI GENERALE PRIVIND LAPTELE SI PRODUSELE LACTATE 1.1. Igiena produselor lactate Calitatea laptelui materie primă a....

Secție de prelucrare a laptelui în vederea obținerii de brânza Camembert, cu o capacitate de 150 tone pe an

Cap. 1 Caracteristicile materiilor prime si auxiliare 1.1 Compoziţia chimică a laptelui Compoziţia chimică a laptelui este, în general,...

Implementarea sistemului de siguranță a alimentelor conform principiilor HACCP într-o unitate de fabricare a brânzeturilor

1. SISTEME DE MANAGAMENT A CALITATII Sistemul de management a siguranţei recunoscut pe plan internaţional, care şi-a dovedit eficienţa în toate...

Siguranța alimentară și protecția consumatorilor

1. SIGURANTA ALIMENTARA 1.1. Introducere Stilul de viata al timpurilor noastre este foarte diferit de cel din trecut. Ritmul rapid al stilului...

Procesul tehnologic de fabricare a pâinii negre

1.1 Generalităţi Dacă în prezent pâinea este majoritar făcută din grâu, în trecut secara, orzul, ovăzul, orezul şi porumbul erau folosite separat...

Te-ar putea interesa și

Sistem de management al siguranței alimentare în cofetărie

NOŢIUNI INTRODUCTIVE Produsele de patiserie dulci, semidulci sau sărate sunt produse obţinute cu preponderenţă din făină şi ouă, grăsimi animale...

Siguranța alimentară și protecția consumatorilor

1. SIGURANTA ALIMENTARA 1.1. Introducere Stilul de viata al timpurilor noastre este foarte diferit de cel din trecut. Ritmul rapid al stilului...

Implementarea sistemului de management al calității și siguranței alimentului la obținerea produsului alimentar - corn cu gem de gutui

ETAPA I Politica siguranţei alimentare, definirea scopului Industria procesarii alimentelor are ca datorie sa fie la inaltimea asteptarii...

Detectarea Patogenilor în Alimentele Lichide

1. Introducere Proiectul “Metode moderne de detectare a patogenilor in laboratoarele producatorilor de lapte, sucuri de fructe, ape minerale si de...

Descrierea sistemului de management al siguranței alimentului în cadrul SC Paine la Larisa SRL

Capitolul 1. Caracterizarea sistemului de management al siguranței alimentului Stilul de viaţă al timpurilor noastre este foarte diferit de cel...

Sisteme de management al siguranței alimentelor seria ISO 22000

Capitolul 1. Noțiuni introductive 1.1. Siguranța alimentară – definiţii, concept general Conform FAO securitatea alimentară reprezintă...

Analiza financiară - studiu de caz SC Argus SA

Capiotolul I Caracterizarea mediului de afaceri S.C. ARGUS S.A. cu sediul în Constanţa, este o unitate reprezentativă în industria uleiurilor...

Siguranță alimentară și nutriție umană

INGHETATA Primul desert inghetat a fost creat in Imperiul Roman pe timpul imparatului Nero.Era o combinatie intre zapada si nectar,pulpa de fruct...

Ai nevoie de altceva?