Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 12804
Mărime: 605.17KB (arhivat)
Publicat de: Costel Trif
Puncte necesare: 8
Ministerul Educației și Tineretului al Republicii Moldova Universitatea Tehnică a Moldovei Facultatea Tehnologia și Management în Industria Alimentară Catedra Tehnologia Produselor Alimentare”

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Istoria și caracteristica întreprindrii 2
  3. Structura întreprinderii. Programul de producție 3
  4. Descrierea produselor de bază 5
  5. Pregătirea pentru procesul tehnologic 6
  6. Pregătirea făinii pentru fluxul tehnologic 6
  7. Pregătirea soluției de sare pentru fluxul tehnologic 8
  8. Pregătirea apei pentru fluxul tehnologic 10
  9. Aprovizionarea cu apă caldă 12
  10. Rezervoare cu apă rece și caldă 13
  11. Pregătirea drojdiilor pentru fluxul tehnologic 13
  12. Pregătirea materiilor prime auxiliare 14
  13. Schema tehnologică de preparare a pîinii „Bucovina” 16
  14. Prepararea aluatului cu ajutorul maia lichidă sărată 16
  15. Divizarea și modelarea aluatului 17
  16. Dospirea 17
  17. Coacerea pîinii 18
  18. Stivuirea și depozitarea 18
  19. Ambalarea, marcarea, păstrarea, transportarea pîinii 18
  20. Controlul calității materiei prime, semifabricatelor și produselor 19
  21. Descrierea scemei tehnologice de depozitare a materiei prime și auxiliare 20
  22. Descrierea schemei tehnologice de producere a pîinii „Bucovina” 20
  23. Protecția muncii 21
  24. Laboratorul de producere 22

Extras din proiect

Introducere

Din cele mai vechi timpuri, de la prima revoluţie alimentară, cerealele au avut şi au o importanţă deosebită pentru hrana omului. Astfel, încă din era paleolitică, în urmă cu 800 000 de ani, hrana vegetală se asigura prin culegerea accidentală de fructe, rădăcini şi seminţe ale unor plante, care erau consumate ca atare.

De abia din mezolitic (12 000 î.e.n.), omul începe să selecteze speciile de plante pentru consum şi să le sfărâme printr-o tehnică primitivă. Primele mori cu pietre apar în neolitic (3 000 î.e.n.), antrenate iniţial cu braţele şi apoi, cu animale, simultan trecându-se de la consumul de boabe fierte la cel de turte coapte, preparate din cereale sfărâmate.

Popoarele din Orientul Mijlociu (asirienii, evreii şi egiptenii), încă în perioada 2500-2000 î.e.n. preparau un aluat de consistenţa redusă, frământat în cuve mari de pământ, fermentat sau nefermentat şi uscat sub formă de turte la soare sau copt (mai târziu), în cuptoare. Funcţie de starea socială a consumatorilor se stabileau sorturile de făină (şrotul de grâu pentru poporul de rând, făina cernută pentru stăpânii de sclavi şi făina foarte fină, de cele mai multe ori îmbogăţită cu fructe (smochine, curmale), pentru faraoni şi cler).

Grecii au perfecţionat tehnologia pâinii prin îmbunătăţirea calităţii şi lărgirea gamei sortimentale (în izvoarele istorice se cunosc peste 72 sortimente (pâine din secară, ovăz, fasole pentru populaţia săracă, pâine dietetică fabricată cu adaos de miere, lapte şi ulei pentru bogaţi, pâine picantă pentru ospăţuri, frământată cu vin etc.)), de unde s-a transmis apoi la romani, care au transformat fabricarea pâinii intr-un proces complex organizat pe mai multe faze (cumpărarea grâului, măcinarea cu cernerea făinii, prepararea, divizarea, modelarea şi coacerea aluatului şi vinderea pâinii pe baza de cântărire şi control), introducându-se frământătoare de aluat de tip cuvă cu agitator antrenat cu forţa animală şi cuptoarele din zidărie.

Acest mod meşteşugăresc nu a evoluat prea mult in evul mediu.

Apariţia industrializării, a aşezărilor omeneşti suprapopulate, rafinarea gusturilor în alimentaţie, a făcut, ca începând cu secolul XIX să se treacă la mecanizarea şi automatizarea avansată a proceselor din morărit şi panificaţie, la modificarea sistemelor şi principiilor tehnice folosite.

Actualmente sunt in curs de utilizare tehnologiile moderne de frământare, fermentare, coacere şi ambalare a produselor de panificaţie, introducerea automatizării şi computerizării fluxurilor tehnologice din morărit şi panificaţie.

Istoria și caracteristica întreprinderii

A trecut peste o jumatate de veac de cînd industria mecanizată de panificaţie din ţara noastră a facut primii paşi. Reconstruirea unei vechi brutării din Chişinău şi montarea primelor linii de producţie in flux au marcat, în 1947, începutul. Oamenii au prins a învăţa să împletească în mod armonios experienţa şi tradiţiile neamului cu tainele noilor tehnologii, pentru ca “pîinea cea de toate zilele” să apară pe masa fiecăruia dintre noi ca un produs de calitate, cu gust şi aspect plăcut. Încetul cu încetul, numărul întreprinderilor de profil a crescut, şi prin asocierea lor a fost fondat în 1960 Combinatul de Panificaţie.

Astăzi, această structură complexă, devenită societate pe acţiuni, dispune de personal calificat, are în componenţa sa cinci fabrici cu linii automatizate, ateliere mecanice experimentale, un centru de calcul şi o reţea de magazine ramificată în toate zonele capitalei. La pradusele de panificaţie se mai adugă pastele făinoase şi specialităţile de patiserie – cofetărie.

Anul 1947 marchează începutul campaniei de construcţie a unor noi înterprinderi şi de modernizare a celor existente. Astfel, în acest an, este dată în exploatare la Chişinău prima fabrică de pâine, în baza unei brutării particulare renovate.

Din 1959, odată cu intrarea în funcţiune a unor noi linii mecanizate, se declanşează o altă campanie de reconstrucţie şi reutilare tehnică, la fabrica de pâine nr. 1, capacitatea de producţie atingînd cota de 50 de tone în 24 de ore.

La 24 februarie 1960, prin asocierea instituţiilor de profil din capitală, a fost creat Combinatul de Panificaţie. Fondarea acestuia a dat posibilitatea centralizării serviciilor, organizării unui birou de comandă ce determină cantitatea şi tipul produselor pentru fiecare subunitate în parte, pe baza solicitărilor din reţeaua comercială. Regimul de autofinanţare impus a contribuit la mărirea volumului de producţie şi la îmbogăţirea gamei sortimentale.

Automatizarea intensivă, în anii 1970, a proceselor de producţie a devenit direcţia prioritară, având drept efect îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi ridicarea eficacităţii de producţie. Astfel, în baza introducerii tehnologiilor progresiste, au fost mecanizate procesele de depozitare, transportare şi dozare a materiei prime, modul de preparare şi dospire a aluatului, coacerea pâinii. În urma înlocuirii vechilor cuptoare cu altele noi de tip tunel, cu încălzire electrică, a devenit posibilă şi crearea în toate întreprinderile aunui mediu de muncă adecvat din punct de vedere ecologic.

Ca urmare a reconstrucţiei succesive a fabricilor nr. 1 şi nr. 4, precum şi a construirii noilor fabrici nr. 2, nr. 3 şi de paste făinoase, combinatul a devenit o întreprindere modernă a industriei de panificaţie din Republica Moldova.

Structura întreprinderii. Programul de producere

Fabrica de pîine nr. 1

A fost creată în anul 1947 în rezultatul reconstrucţiei unei brutării private. În prezent, reprezintă o întreprindere modernă, cu linii mecanizate, ce permit coacerea a 90 tone de pîine şi produse de panificaţie în 24 ore. Mai mult ca atît, aceasta este unica fabrică de pîine din Moldova, care are 2 linii specializate pentru fabricarea produselor de covrigărie de cea mai înaltă calitate, cu productivitatea pînă la 8 tone în 24 ore.

Fabrica de pîine nr. 2

A fost creată în anul 1973. Reprezintă o întreprindere cu reputaţie stabilă, cu asortiment verificat şi mereu în dezvoltare, cu linii moderne, ce permit fabricarea pînă la 125 tone de pîine şi produse de panificaţie în fiecare zi. La fabrică au fost bine studiate solicitările şi exigenţele cumpărătorilor. Aici se conduc de tehnologiile clasice, perfecţionate în decursul anilor, dar se implementează şi tehnologii noi.

Fabrica de pîine nr. 3

Creată în anul 1973, constă dintr-o secţie de patiserie şi o secţie de panificaţie. Secţia de panificaţie este amenajată cu trei linii complexe mecanizate de fabricare a franzelelor şi cu două linii la care se fabrică aproximativ 25 de denumiri de chifle şi franzeluţe, inclusiv cu destinaţie dietetică.

Secţia de patiserie dispune de echipament modern şi cadre calificate pentru fabricarea pînă la 4 tone în 24 ore de diverse produse de patiserie: torturi, prăjituri, rulade, biscuiţi etc.

Preview document

Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 1
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 2
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 3
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 4
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 5
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 6
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 7
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 8
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 9
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 10
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 11
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 12
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 13
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 14
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 15
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 16
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 17
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 18
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 19
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 20
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 21
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 22
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 23
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 24
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 25
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 26
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 27
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 28
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 29
Memoriu explicativ privind îndeplinirea practicii inginerești la SC Franzeluța SA - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Memoriu Explicativ Privind Indeplinirea Practicii Ingineresti la SC Franzeluta SA.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?