Microbiologia Produselor Alimentare - Genul Aspergillus

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Microbiologia Produselor Alimentare - Genul Aspergillus.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Cap.1 Introducere 3
1.1 Morfologie 3
1.2 Izolare 4
1.3 Condiţii de creştere şi dezvoltare 4
Cap.2 Taxonomie 5
Cap.3 Speciile cunoscute 6
Cap.4 Prezentarea speciilor 7
Cap.5 Fiziologie bacteriană 12
5.1 Evidentiere 12
5.2 Teste de diferentiere 12
5.3 Sinteza de enzime 13
5.4 Factori toxici 15
Cap.6 Efecte asupra produselor alimentare 15
Cap.7 Incidenta în produsele alimentare 16
Cap.8 Implicaţii asupra stării de sănătate 19
Cap.9 Bibliografie 21

Extras din document

Genul Aspergillus - Aspergillus fumigatus

Cap.1 Introducere

Genul Aspergillus face parte din domeniul Eukarya, regatul Fungi, diviziunea Ascomycota, clasa Eurotiomycetes, ordinul Eurotiales, familia Trichocomaceae.

Aspergillus este o ciupercă filamentoasă ce prezintă un deosebit interes, pe de o parte datorită aplicaţiilor biotehnologice precum si datorită faptului ca unii reprezentanţi sunt cunoscuţi ca patogeni. Prezintă o repartiţie mondială, dezvoltându-se pe materiile organice in descompunere in sol, in compost, cereale. Prezente in micromediul uman pe palnte, fructe, in aer. Sporii sunt vehiculaţi in aer şi datorită dimensiunilor mici sunt inhalaţi intraalveolar. Sunt inofensivi pentru majoritatea populaţiei, fiind eliminaţi prin apararea specifică.](1)

Se estimează că se gasesc intre 1-20 spori/metru cub si inhalăm intre 10-30 spori/zi. Un număr mic de specii sunt capabile să se dezvolte la 37°C (temperatura corpului uman) şi provoaca bolii (aspergiloza). Există numeroase forme de aspergiloză, de la alergii la infecţii generalizate grave, adesea mortale. Severitatea aspergilozei depinde de numeroşi factori, printre care sistemul imunitar al persoanei joacă rol primordial.](1)

1.1.Morfologia

A. fumigatus este un fung filamentos ubicuitar, saprobiot în sol, unde joacă un rol important în reciclarea carbonului şi azotului din resturile vegetale. Dezvoltarea aparatului micelian este posibilă într-un interval larg de temperatură şi se finalizează cu o sporulare intensă, fiecare cap aspergilar fiind capabil să producă mii de conidii minuscule (2-3 μm diametru) care apoi se răspândesc în aer şi se menţin în suspensie, aeropurtate, între o oră şi o zi. Aceasta creează premisele inhalării lor şi pătrunderii până la nivelul alveolelor pulmonare. Se estimează că, în mod sistematic, un individ sănătos inhalează zilnic câteva sute de conidii, fără ca sănătatea sa să fie afectată.

Pe Agar Czapek-Dox, după o incubare de 7 zile la 25°C, coloniile au dimensiuni de cca. 4-5 cm, culoare albastră-verzuie spre cenuşie (figura 1) şi aspect pulverulent datorită sporulări intense.](2)

1.2.Izolarea

Fiind un fung contaminant, A. fumigatus se izolează destul de frecvent din aerul ambiant, din apă (inclusiv cea potabilă) şi de pe diverse suprafeţe, inclusiv din clinici şi spitale. Din prelevatele clinice, izolarea sa este destul de facilă, prin utilizarea mediilor uzuale de cultivare. Excepţia este reprezentată de hemoculturi, în care A. fumigatus este izolat rarisim, chiar dacă există focare profunde ce invadează vasele sanguine.](2)

1.3.Conditii de crestere si dezvoltare

Aspergillus fumigatus este o ciupercă termotolerantă si creşte bine la temperaturi de peste 40 °C. Această proprietate este unică pentru Aspergillus fumigatus printre speciile de Aspergillus. Aspergillus fumigatus poate creşte într-un interval de temperatură de 20 până la 50 °C.

Fung oportunist ubicuitar, Aspergillus fumigatus reprezintă actualmente,

prin implicaţiile sale clinice, o importantă cauză de morbiditate şi mortalitate la pacienţii imunocompromişi. În plus, terapia etiotropă aplicabilă în infecţiile aspergilare se rezumă la cel mult trei produse farmaceutice, extrem de costisitoare, chiar şi pentru sistemele de sănătate din ţările dezvoltate.

Suprapunerea infecţiilor aspergilare peste terenul deficitar imunologic al unor pacienţi transplantaţi compromite în marea majoritate a cazurilor însăşi succesul grefei de organ, antrenând decesul acestora în ciuda tuturor eforturilor umane sau financiare, care se cifrează constant la peste 100 000 $/caz.

Sporularea intensă – fiecare cap aspergilar generează câteva mii de conidii, şi dimensiunea redusă a acestora (2-3 μm diametru) reprezintă principalele mecanisme prin care A. Fumigatus reuşeşte să se cantoneze la nivelul alveolelor pulmonare unde îşi va activa factorii de virulenţă (1). Termorezistenţa sa şi capacitatea de a secreta elastază contribuie hotărâtor la exteriorizarea capacităţii sale patogene.](2)

Mediul folosit pentru identificarea speciilor de Aspergillus este mediul Czapek-Dox agarizat (g/l: NaNO3 3, K2HPO4 1, MgSO4⋅ 7 H2O 0,01, zaharoză 30, agar 15).

Mediile de elecţie pentru studierea caracterelor morfologice sunt reprezentate de Agarul Czapek-Dox (caractere macroscopice) şi de Agarul cu extract de malţ (caractere microscopice). Pe aceste medii, după o incubare de 5-7 zile la 25°- 30°C, apar caracterele utile încadrării taxonomice a izolatului în cauză. O însuşire importantă a tulpinilor acestei specii este termotoleranţa, ele putându-se dezvolta la temperaturi de până la 55°C ](2)

Fisiere in arhiva (1):

  • Microbiologia Produselor Alimentare - Genul Aspergillus.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare