Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 6180
Mărime: 2.79MB (arhivat)
Publicat de: Cozma L.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. https://biocomp.ro/toxiinfectia-alimentara-ce-o-provoaca-cum-ne-protejam/
  2. 2. https://www.wikiwand.com/ro/Holer%C4%83
  3. 3. https://www.sfatulmedicului.ro/Toxiinhttps://www.scribd.com/doc/46955715/TOXIINFECTII-ALIMENTAREfectii-alimentare/intoxicatia-alimentara_543
  4. 4. https://link.springer.com/article/10.1007/s12185-020-03060-z
  5. 5. https://www.medlife.ro/articole-medicale/toxiinfectii-alimentare-surse-de-contaminare-simptome-prevenire
  6. 6. https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/209-cele-zece-reguli-de-aur-oms-pentru-pregatirea-sigura-a-alimentelor/file
  7. 7. https://www.cdt-babes.ro/articole/salmoneloza-infectia-cu-bacteria-salmonella.php
  8. 8. https://www.health-care.ro/informatii-utile/nutritie/47-toxiinfectiile-alimentare.html
  9. 9. https://www.intechopen.com/chapters/56521

Extras din proiect

INTRODUCERE

Toxiinfecția alimentară reprezintă o boală cauzată de consumul de alimente contaminate cu agenți patogeni. Aceștia pot fi reprezentați de bacterii, paraziți sau virusuri. Majoritatea afecțiunilor alimentare sunt gastro-intestinale, ceea ce înseamnă că ele cauzează simptome în tractul digestiv.

Organismele infecțioase - inclusiv bacteriile, virușii și paraziții - sau toxinele lor sunt cele mai frecvente cauze ale toxiinfecțiilor alimentare.

În ciuda progreselor majore în producția și siguranța alimentară, toxiinfecțiile alimentare sunt încă foarte frecvente. Organismele infecțioase sau toxinele lor pot contamina produsele alimentare în orice punct de procesare sau producție. Contaminarea poate apărea, de asemenea, la domiciliu, dacă mâncarea este manipulată sau gătită incorect.

Un studiu din 2013 a constatat că 51% din cazurile de intoxicații alimentare au fost cauzate de produse vegetale, iar 48% au fost cauzate de produse de origine animală, inclusiv carne de vită, carne de porc, păsări de curte și fructe de mare. Aceste date au fost extrase dintr-o perioadă de 10 ani din 1998-2008.

Simptomele toxiinfecțiilor alimentare, care pot începe în decurs de câteva ore de la consumul de alimente contaminate, includ adesea greață, vărsături sau diaree. Cel mai adesea, toxiinfecția alimentară este ușoară și se rezolvă fără tratament.

Comerțul internațional, călătoriile populației către zone îndepărtate ale globului și globalizarea producției de alimente cresc riscul de transmisie a bolilor infecțioase și a epidemiilor de toxiinfecție alimentară. Un istoric al călătoriilor trebuie obținut de la orice pacient care se prezintă cu simpotme gastrointestinale deoarece enterocolita este cea mai frecventă boală asociată cu deplasările către diverse regiuni.

Debutul diareei călătorului începe într-o perioadă de 3 zile până la două săptămâni de la instalarea turiștilor în regiunea respectivă, însă boala este limitată, vindecarea având loc în maximum 5 zile. E coli enterotoxigen este agentul cel mai frecvent izolat în astfel de cazuri.

Statele Unite ale Americii este țara cu date statistice actualizate în ceea ce privește epidemiologia toxiinfecțiilor alimentare, astfel încât se rapotează 6-8 milioane de cazuri anual și 9.000 de decese. Cu toate acestea, restricțiile intensive puse asupra transportului și prelucrării alimentelor au dus la reducerea dramatică a numărului de cazuri. 1 din 6 americani este afectat anual de o toxiinfecție alimentară.

CAPITOLUL I - DEFINITIE, CLASIFICARE ȘI SURSE DE RĂSPANDIRE

1.1. DEFINIȚIE

Principalul factor de risc implicat în intoxicația alimentară bacteriană este contaminarea alimentelor cu bacterii patogene care produc toxine; o astfel de contaminare poate apărea oricând, adică din cultură, în cazul legumelor sau, chiar înainte de a le consuma, din cauza manipulării consumatorului; în acest fel, toți oamenii care trăiesc pe pământ sunt susceptibili la toxiinfecții alimentare. Prin urmare, toxiinfecțiile alimentare reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial, în general cei mai afectați sunt copiii, vârstnicii, femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate. După cum era de așteptat, factorii individuali, cum ar fi vârsta, sexul, locul de reședință, factorii socioeconomici, printre alții, sunt cruciali în dobândirea și dezvoltarea toxiinfecțiilor alimentare.

Contaminarea alimentelor poate apărea de la producția primară până la consumatorul final, în consecință, există diferite riscuri de contaminare în funcție de practicile desfășurate în diferitele etape precum producția agricolă, zootehnică și piscicolă; industrializarea (în cazul alimentelor procesate); marketing (punctele de vânzare) și transportul către consumatorul final (case, săli de mese comunitare și restaurante).

În timpul producției primare, producătorii ar trebui să ia în considerare caracteristicile particulare ale mediului în care cresc sau cresc și reproduc animale, prin aplicarea măsurilor de prevenire a oricărei poluări cauzate de aer, apă sau îngrășăminte naturale. În general, principalul risc de contaminare în producția primară îl reprezintă practicile agricole nesigure precum utilizarea gunoiului de grajd ca îngrășământ natural și irigarea cu ape uzate, ceea ce încalcă principiul fundamental al prevenirii, cu orice preț, a contaminării materiilor prime cu materii fecale.

În plus, un alt factor important pentru a asigura siguranța și calitatea alimentelor este controlul adecvat al timpului și al temperaturii la gătirea, procesarea, răcirea și depozitarea alimentelor. Pentru a realiza un control bun al acestor parametri, este necesar să se ia în considerare caracteristicile fizice, chimice și microbiologice ale fiecărui tip de aliment, de exemplu, activitatea apei, pH-ul și tipul și numărul inițial de microorganisme prezentate acolo. În mod similar, trebuie luate în considerare și alte aspecte, cum ar fi termenul de valabilitate și utilizarea, adică dacă este un aliment crud, procesat, ambalat sau gata de consum [33, 34].

Contaminarea microbiologică poate apărea prin contact direct sau prin aer, ustensile, suprafețe de contact sau mâinile manipulatorului; prin urmare, alimentele gata de consum trebuie separate în spațiu și timp de alimentele crude sau neprocesate. În plus, acestea din urmă trebuie întotdeauna spălate sau dezinfectate. În toate etapele lanțului alimentar este indispensabilă folosirea apei; prin urmare, aceasta ar putea fi principala sursă de contaminare a alimentelor. Apoi este necesar să se controleze și să se monitorizeze tipul și sursa apei utilizate în fiecare etapă; totuși, atunci când este utilizată pentru manipularea alimentelor, apa trebuie să fie apă potabilă care îndeplinește criteriile fizice, chimice și microbiologice pe care le cere denumirea sa.

Bibliografie

1. https://biocomp.ro/toxiinfectia-alimentara-ce-o-provoaca-cum-ne-protejam/

2. https://www.wikiwand.com/ro/Holer%C4%83

3. https://www.sfatulmedicului.ro/Toxiinhttps://www.scribd.com/doc/46955715/TOXIINFECTII-ALIMENTAREfectii-alimentare/intoxicatia-alimentara_543

4. https://link.springer.com/article/10.1007/s12185-020-03060-z

5. https://www.medlife.ro/articole-medicale/toxiinfectii-alimentare-surse-de-contaminare-simptome-prevenire

6. https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/209-cele-zece-reguli-de-aur-oms-pentru-pregatirea-sigura-a-alimentelor/file

7. https://www.cdt-babes.ro/articole/salmoneloza-infectia-cu-bacteria-salmonella.php

8. https://www.health-care.ro/informatii-utile/nutritie/47-toxiinfectiile-alimentare.html

9. https://www.intechopen.com/chapters/56521

Preview document

Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 1
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 2
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 3
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 4
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 5
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 6
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 7
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 8
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 9
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 10
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 11
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 12
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 13
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 14
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 15
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 16
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 17
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 18
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 19
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 20
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 21
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 22
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 23
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 24
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 25
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 26
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 27
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 28
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 29
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 30
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 31
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 32
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 33
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 34
Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Microorganisme agenti ai toxiinfectiilor alimentare.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității

1.1. Istoric, importanță nutrițională și energetică În procesul de nutriție umană, organismul uman transformă în substanțe nutritive hrana...

Studiul Comparativ privind Calitatea Produselor din Carne, Afumate Clasic cu Lichid de Afumare

CAPITOLUL 1 AFUMAREA PRODUSELOR ALIMENTARE 1.1. Principiile conservării cărnii prin afumare Afumarea este un proces ajutător de conservare a...

Importanța produselor din carne în alimentația umană

INTRODUCERE În paralel cu schimbările rapide ale stilului de viaţă de astăzi se modifică şi stilul de hrană al societăţii , precum şi noile...

Fluxul tehnologic de obținere a Ghiudemului

Introducere Ghiudenul este la origini un produs tătăresc, facut dupa o reteta simpla si veche de sute de ani. Are o culoare mai inchisa, iar la...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Mierea

Introducere Mierea de albine este un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor și al îmbogățirii acestuia de către albine...

Analiza senzorială a salamului de vară

1. PREZENTAREA GENERALĂ A PRODUSULUI 1.1. Istoric, importanță nutrițională și energetică În procesul de nutriție umană, organismul uman...

Analiza senzorială a cremei de branză

1. Justificare Lucrarea de față prezintă analiza senzorială a cremei de brânză cu verdeață. În analiza senzorială sunt evaluate caracteristicile...

Te-ar putea interesa și

Modificări Care Apar în Urma Conservării Mazării

INTRODUCERE Alimentele sunt substanţe comestibile necesare organismului pentru întreţinerea şi formarea ţesuturilor şi pentru aportul de energie...

Contaminarea Cărnii cu Antibiotice

INTRODUCERE Prin carne se înţelege musculatura striată a carcasei impregnată cu toate ţesuturile cu care vine în legătură naturală, adică...

Microorganisme în alimente - factorii intrinseci și extrinseci care influențează calitatea ecologică a produselor alimentare

INTRODUCERE Prezenţa în alimente a microorganismelor are o importanţă deosebită pentru calitatea, salubritatea şi starea lor de prospeţime....

Planul HACCP pentru Cremwursti de Porc - Analiza Pericolelor Microbiologice

1. SIGURANŢA PRODUSELOR ALIMENTARE – SISTEMUL HACCP 1.1. Introducere Exigenţele tot mai mari privind siguranţa alimentară, implică o serie de...

Metode Moderne de Control Microbiologic al Alimentelor

I. Microorganismele patagone transmisibile la om prin alimente 1. Microbiologia produselor alimentare Microbiologia produselor alimentare,...

Proiect la disciplina tehnica frigului și climatizării

CAPITOLUL I. DOCUMENTARE 1.1Consideratii privind utilizarea frigului artificial si aerului conditionat in climatizarea spatiilor de productie...

Înlocuirea produselor alimentare

COMPOZITIA CHIMICA A ALIMENTELOR Vitaminele Vitaminele sunt substante organice cu rol functional insemnat, care se gasesc in cantitate mica in...

Conserve Tip CORNED BEEF

Capitolul I .Documentare privind fabricarea conservelor din carne de vita (tip CORNED BEEF) I.1. Generalitati Conservele din carne sunt produse...

Ai nevoie de altceva?