Nutriția copilului până la vârsta de 1 an

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6179
Mărime: 38.02KB (arhivat)
Publicat de: Dragomir Adam
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere
  2. II.Alimentatia sugarului
  3. 2.1 Diversificarea alimentatiei sugarului
  4. 2.2 Alimentatia naturala
  5. 2.3 Alimentatia artificiala
  6. 2.4 Alimentatia mixta
  7. 2.5 Alimentatia diversificata
  8. 2.6 Diversificarea meniului
  9. III.Principii de nutritie
  10. 3.1 Alimentatia si metabolismul copilului
  11. 3.2 Nevoile nutritive
  12. 3.3 Nevoile de minerale
  13. 3.4 Nevoile calorice
  14. 3.5 Nevoile de grasimi
  15. 3.6 Nevoile de glucide
  16. 3.7 Nevoile de vitamine si apa
  17. IV.Alimentatia corecta a copilului
  18. 4.1Alimente interzise la bebelusi
  19. 4.2 Zaharul in alimentatia copilului
  20. 4.3 Alimentatia sugarului cu stare de nutritie deficitara
  21. 4.4 Alimentatia sugarului eutrofic
  22. 4.5 Greutatea si lungimea copilului
  23. V.Concluzii
  24. VI.Bibliografie

Extras din proiect

I.Introducere

Perioada de sugar este cea mai vulnerabilă din tot restul vieţii în ceea ce priveşte alimentaţia şi are o mare importanţă pentru menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii omului. Acest adevăr universal este valabil în special la sugar şi la copilul mic – vârsta celei mai intense creşteri: sugarul îsi dublează greutatea în primele 4 luni, o triplează până la un an şi se formează ca personalitate. Cu toate eforturile depuse privind familiarizarea părinţilor cu metodele raţionale de îngrijire şi alimentaţie, ei mai au nevoie de informaţii suplimentare pentru a oferi copilului o alimentaţie cât mai corectă şi pentru a evita orice greşeală.

II.Alimentatia sugarului

2.1 Diversificarea alimentatiei sugarului

Pana la varsta de 6 luni laptele este alimentul de baza pentru copil.

De la 5-6 luni, nevoile sale alimentare se schimba, si laptele nu mai ajunge. Copiii sunt diferiti, nu sunt toti pregatiti pentru mancarea solida in acelasi moment.

La patru luni, diversificati biberonul. Ar trebui sa diversificati mai ales biberonul de noapte, adaugand cateva cereale fara gluten.

La cinci luni, de la alaptare la lingurita. Incepeti sa ii dati copilului vostru o lingurita sau doua de compot de fructe, incercati sa ii dati si legume, fie puse in biberon, fie cu lingurita. Copiilor le plac fructele deoarece sunt dulci. Nu introduceti in alimentatia copilului decat un aliment nou pe zi, pe care sa i-l dati cateva zile, pentru ca sa detectati eventualele alergii. Trebuie sa ii si dati timp copilului sa se obisnuiasca si sa descopere noile gusturi. Pentru inceput puteti alege alimente cu un gust mai usor: para, mar, banane, morcovi, dovlecei sau fasole verde. Puteti apoi sa incercati sa ii dati prune, piersica, caisa, cartofi, sfecla, broccoli sau marar (care este foarte bun pentru digestie). Fructele si legumele sunt o adevarata sursa de vitamine si faciliteaza tranzitul intestinal. Este recomandat sa ii dati un fruct copilului dupa fiecare masa.

La sase luni incepe aventura gustativa. Copilul vostru incepe sa stea in fundulet si baga tot ce gaseste in gura. Este timpul sa inlocuiti alaptatul de la pranz cu o adevarata masa. Introduceti zilnic cate 20 de grame de carne sau de peste. Amestecati-le cu legume si alegeti carnea sau pestele care sunt mai slabe: pui, curcan sau vitel, iar pentru peste limba de mare, cod, etc.

La noua luni incepeti sa ii dati incet bucatele mici de mancare. Nu ii dati chiar la fiecare masa bucatele din mancare daca observati ca nu ii place acest lucru. Putin cate putin se va obisnui. Este momentul potrivit sa ii propuneti si cruditati, iaurt, branza, paine, paste sau orez.

La un an copilul vostru poate sa ia parte de acum inainte la mesele din familie. Propuneti-i sa manance acelasi lucru pe care il mancati si voi dar ajutandu-l: taiati-i in bucatele mici mancarea sau pasati-o dupa caz.

2.2 Alimentaţia naturala

Laptele matern asigură hrana perfectă şi este singurul aliment care satisface toate nevoile de creştere şi de dezvoltare ale copilului în primele 5-6 luni de viaţă.

Alimentaţia naturală reprezintă alimentaţia ideală a copilului nou-născut şi a sugarului. Alimentaţia la sân este considerată unicală, fiindcă: asigură protecţia împotriva infecţiilor şi a alergiilor. Copiii de până la un an, care nu sunt alimentaţi cu lapte matern suferă de 2-5 ori mai frecvent din cauza bolilor diareice; favorizează dezvoltarea fizică optimă şi contribuie la formarea potenţialului intelectual al copilului; ameliorează starea sănătăţii mamei şi reduce riscul hemoragiilor uterine după naştere, a cancerului ovarian, a cancerului mamar, a anemiilor.

Sfaturi pentru îmbunătăţirea şi păstrarea lactaţiei: alimentaţi-vă corect: folosiţi zilnic brănză de vaci, caşcaval, iaurt, lapte, carne, fructe şi legume, cereale, grăsimi; întrebuinţaţi nu mai puţin de 1,5 – 2 litri de lichide pe zi. Consumaţi produse naturale. Nu faceţi abuz de alimente sărate, prăjite, condimentate, de usturoi, de varză, de fasole.

Evitaţi cafeaua, ceaiul verde şi negru - ele inhibă absorbţia fierului. Nu fumaţi, nu consumaţi alcool, nu luaţi medicamente fără prescripţia medicului. Se consideră că mama care alăptează poate folosi orice aliment în cantităţi moderate, cu excepţia acelor produse, care pot provoca disconfort copilului (foarte individual). Alăptaţi copilul nou-născut de cel puţin 8 ori în 24 ore, dar cel mai indicat e s-o faceţi la orice oră de zi sau de noapte, atunci când copilul se trezeşte, când plânge, când este neliniştit sau îşi suge pumnişorii. Cu ani în urma se considera că este bine ca sugarul să fie alăptat la ore fixe, crezându-se că în acest fel poate fi instituit un regim alimentar benefic sănătăţii lui. Actualmente, însă, se dă prioritate ritmului individual de masă şi de somn al fiecărui copil; acest ritm se va stabiliza şi-şi va lua forma adecvată după primele cinci-şase săptămâni de viaţă. Prin alimentaţia „la cerere„ se realizează respectarea primelor trăsături de personalitate ale copilului. Până la vârsta de 5 - 6 luni nu administraţi copilului altfel de hrană sau lichide, fiindcă laptele matern satisface necesităţile atât de alimente cât şi de lichide (laptele matern conţine apă în proporţie de 87 la sută).

Consistenţa laptelui matern e tocmai potrivită pentru copil. În timpul alăptării componenţa laptelui matern se schimbă treptat: primele picături sunt bogate în glucide şi sunt mai dulci, apoi laptele se îmbogăţeşte cu proteine, iar la sfârşitul alăptării este mai gras: de aici reiese că sugarul trebuie ţinut la sân până îl goleşte complet. În cazul în care cantitatea de lapte matern este insuficientă, nu vă descurajaţi, adresaţi-vă imediat la medic. Nu alimentaţi copilul nici întrun caz cu lapte de vaci sau de capre în primele 6 luni de viaţă! Nu face bine digestiei copilului şi-i poate provoca anemie, rahitism, alergii. Pentru a păstra puţinul lapte pe care îl aveţi, alimentaţi copilul adăugător doar după ce a fost alăptat. Daţi-i hrană adăugătoare doar cu linguriţa. Orice cantitate de lapte matern este benefică pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.

Preview document

Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 1
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 2
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 3
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 4
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 5
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 6
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 7
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 8
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 9
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 10
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 11
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 12
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 13
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 14
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 15
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 16
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 17
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 18
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 19
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 20
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 21
Nutriția copilului până la vârsta de 1 an - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Nutritia Copilului pana la Varsta de 1 An.doc

Alții au mai descărcat și

Alimentația unui antepreșcolar - 1-3 ani

NECESARUL ENERGETIC AL COPILULUI (1-3 ANI) Dupa primul an de viata, apetitul copiilor scade simtitor. Acestia devin mofturosi, ezita sa incerce...

Regimul alimentar al unui copil cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani

Capitolul I Alimentatia copilului cu varsta cuprisa intre 3-6 ani. I.1. Generalitati: În perioada de copil mic şi preşcolar are loc încetinirea...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Regimul alimentar al unei femei însărcinate în luna a doua

1. GENERALITATI REGIMUL ALIMENTAR IN SARCINA Se stie ca este bine ca femeia insarcinata sa urmeze o dieta sanatoasa, echilibrata. Fiind...

Obiceiuri Alimentare Pentru Copii de 6-10 Ani

Micul dejun este o sursă importantă de calorii, fibre, minerale, vitamine , ce nu poate fi suplinit de nici o altă masă a zilei şi este...

Nutriția copilului cu vârsta de până la un an

Capitolul I: Introducere Pe mãsurã ce copilul se dezvoltã, cresc proportional si nevoile sale nutritive. Sunt necesare cantitãti mai mari de...

Nutriția unui Copil de pănă la 1 An

1. Generalităţi Un suflet tânăr ca cel al unui copil este ca o pasăre care doreşte să îşi ia zborul. Zborul spiritului nu poate fi îngrădit sau...

Produsele din lapte destinate sugarilor

ALIMENTATIA SUGARILOR SI A COPIILOR MICI Alimentaţia sugarilor si a copiilor mici se poate clasifica in: • alimentaţie artificiala- formulele de...

Te-ar putea interesa și

Socializarea copilului preșcolar

ARGUMENT MOTTO: SĂ NU-I EDUCĂM PE COPIII NOSTRI PENTRU LUMEA DE AZI. ACEASTĂ LUME NU VA MAI EXISTA CÂND EI VOR FI MARI ŞI NIMIC NU NE PERMITE SĂ...

Efectele Migrației

INTRODUCERE Întotdeauna au fost copii orfani ... În urma războaielor, calamităţilor, bolilor, accidentelor şi multor altor cauze. În timpurile...

Literatură pentru Copii

Literatura copilăriei trebuie făcută cu artă, chiar dacă acest concept s-a încetăţenit relativ târziu, evidenţiind ideea că ea nu trebuie să-l...

Marketingul Direct ca Mijloc de Comunicare Promoțională

La început de mileniu, comunicarea a devenit un factor de importanţă majoră pentru societate, o parte integrantă a vieţii cotidiene. Succesul...

Regimul alimentar al unei bolnave de osteoporoză

1. Osteoporoza 1.1. Osteoporoza şi principalii factori de risc Osteoporoza este o maladie a ţesutului osos, fapt care duce la pierderea...

Stiluri Alimentare la Preșcolari

INTRODUCERE Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte sănătatea individului ca o„stare de bine fizică,mentală şi socială şi nu doar absenţa bolii...

Asistența socială a persoanelor cu handicap

1). Asistenta sociala-functie si caracteristici Asistenta sociala desemneaza un ansamblu de institutii, programe, activitati, profesii, servicii...

Igiena copilului între 0 și 3 ani

Igiena copilului urmareste: 1.depistarea si evaluarea cantitativa si calitativa a factorilor de agresiune pentru sanatate din mediul ambiant....

Ai nevoie de altceva?