O alimentatie sanatoasa pentru o dantura sanatoasa

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza O alimentatie sanatoasa pentru o dantura sanatoasa.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Capitolul I – Introducere. pag. 1
Capitolul II – 2. O alimentație sănătoasă pentru o dantură sănătoasă. pag. 2
- 2.1. Pentru a avea un zâmbet ,,sănătos”, limitați snacks-urile și alimentele de tip fast-food.pag. 3
- 2.2 Alimente pe care trebuie să le eviți pentru a-ți menține dinții sănătoși.pag. 4
- 2.3 Alimente care ne mențin dinții sănătoși. pag. 6
Capitolol III – Concluzii . pag. 8
Bibliografie

Extras din document

CAPITOLUL I

INTRODUCERE

„ Alimentația este cel mai important factor de mediu care influențează organismul ”

„ Ești ceea ce mănânci ”( proverb chinezesc )

Nutriție = Totalitatea proceselor fiziologice prin care organismele îți procură hrana necesară creșterii și dezvoltării, obținerii energiei pentru desfășurarea proceselor vitale și referirii țesuturiilor (www.dexonline.ro)

Romanii își îngrijesc dantura mult mai bine decât în trecut, iar produsele existente în prezent pe piață pot contribui foarte mult la întreținerea corectă a unor dinți sănătoși și strălucitori, dar lucrurile nu stau la fel de bine și în ce privește sănătatea și protejarea gingiilor, produsele de îngrijire a danturii nefiind de ajuns pentru a se îndeparta toate riscurile la care pot fi expuse gingiile noastre.

Savanții au făcut în mai multe rânduri conexiuni clare între o nutriție de calitate și sănătatea gingiilor, arătându-ne astfel cum poate influența alimentația în bine sau în rău aspectul curat și placut al gingiilor noastre:

- alimentele bogate în zahăr sau ciocolată, de exemplu, dar și cele care conțin amidon stimulează dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală, iar întreținerea danturii nu va fi niciodată de ajuns pentru a stopa înmulțirea acestor bacterii;

- dietele sărace în nutrimente de calitate nu stimulează în bine activitatea sistemului imunitar și astfel orice posibilă infecție a unui dinte sau chiar a gingiilor va genera complicații deoarece organismul nu are suficiente resurse pentru a se lupta cu aceasta infecție;

- un aport scăzut de vitamine și minerale necesare întreținerii sistemului osos și promovării unor țesuturi sănătoase va putea permite și apariția unor boli diverse ale gingiilor;

- fumatul, consumul de alcool și cafeaua degradează constant nu doar dantura, dar și gingiile, furând suplimentar și din substanțele necesare pentru buna întreținere a acestora.

În viața de zi cu zi igiena dentară reprezintă pentru societațiile civilizate o deprindere și totodată o necesitate vitala. Dat fiind faptul că omul civilizat este deprins cu obiceiul de a se hrăni la o anumită oră, el știe că după fiecare masă trebuie să-și curățe dantura pentru a nu lasa loc de acțiune cariei dentare. Așa cum caria dentară și complicațiile ei cauzează oamenilor multe suferințe, tulbură activitatea aparatului digestiv, contribuie la apariția unor afecțiuni grele ale inimii, rinichilor, articulațiilor, luptă împotriva ei trebuie să devină din ce în ce mai rezultativă.

Majoritatatea părinților încearcă să le ofere copiilor gustări și prânzuri care să conțină alimente sănătoase pentru întreg corpul, inclusiv pentru dantura lor. Însă nu este întotdeauna ușor. Copiii poftesc la tot felul de produse nesănătoase pe care le văd la televizor sau în magazine, și astfel dantura acestora are de suferit. Pentru că poate fi imposibil pentru părinți să monitorizeze în întregime dieta alimentară a propriilor copii, este important că aceștia să-i învețe ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Pentru a-i ajuta să facă alegeri alimentare sănătoase, este important să :

• păstrezi în bucătărie alimente sau gustări sănătoase;

• limitezi consumul de alimente bogate în zahăr în timpul meselor;

• să li se pună întotdeauna apă la dispozitie.

CAPITOLUL II

2. O alimentație sănătoasă pentru o dantură sănătoasă

Alimentaţia are un rol foarte mare în starea noastră de sănătate. De multe ori tindem să acordăm mai multă importantă influenţei alimentelor asupra siluetei, dar o influenţă la fel de mare o au şi asupra danturii. Există alimente care contribuie la păstrarea unei danturi sănătoase, ceea ce nu exclude grija pe care fiecare dintre noi trebuie să o acordăm igienei dentare. Periajul zilnic şi controlul periodic la medicul dentist sunt activităţi ce nu trebuie să lipsească din programul nostru.

Dieta omului conține un grup de 5 principii nutritive de baza: carbohidrați, lipide, proteine, vitamine și minerale. Acestea împreuna cu apa sunt esențiale pentru viața. În plus, fibrele alimentare sunt considerate a fi foarte importante pentru o stare bună de sănătate. Cu cât alimentele și băuturile ce conțin zahăr rafinat sunt consumate mai frecvent cu atât crește riscul de apariție a cariilor. Viteza cu care un aliment sau o bautură străbate, cavitatea bucală a fost asociată cu creșterea riscului de formare a cariilor: o perioadă mai mare de stagnare la nivelul cavității bucale este asociată cu un potențial cariogen mai mare. Din acest motiv este atât de important periajul efectuat înainte de culcare.

Există însă alimente ce conțin o serie de elemente care ajută la protejarea dinților. Acești componenți acționează în moduri diferite. De exemplu, pot acționa ca un sistem tampon neutralizând PH-ul placii bacteriene, ajuta la procesul de remineralizare sau au o acțiune inhibitorie asupra bacteriilor din placa dentară. De exemplu,cacaua din ciocolată inhibă bacteriile orale. Existența proprietăților cariostatice ale componenților ciocolatei arată complexitatea relației dintre alimente și carii.

Alte alimente care conţin diferite proteine şi minerale cu efecte de sopare a evoluţiei cariilor sunt: brânza, cerealele, şi laptele.

Caria dentară apare după erupția dinților în rezultatul contactului direct al alimentelor cu suprafața dintelui, rolul principal revine hidraților de carbon (zahărului). Profilaxia cariei dentare urmarește asigurarea stării de sanatate a cavitații bucale și cuprinde un complex de metode care duc la creșterea rezistenței țesuturilor dure dentare și combaterea factorilor agresori cariogeni. Un factor important în profilaxia cariei dentare are alimentația raționala, care cuprinde măsuri profilactice prenatale (pâna la naștere) și post natale (după naștere).

Dinții constituie o parte vitală a organismului uman, cărora le acordăm atenție sporită pentru că, prin intermediul lor, ne asigurăm nutriția. Problemele dentare apar încă din copilărie și se intensifică odată cu vârstă. O dentiție sănătoasă indică un corp sănătos, prin urmare, o nutriție sănătoasă. Cele mai comune probleme de dentiție sunt cariile dentare și deformările dinților. Cariile apar pe dinți atunci când apare un dezechilibru al mineralelor din organism, respectiv a corelației dintre calciu și fosfor.

Unele alimente ajută la conservarea danturii, pe când altele au efecte nocive asupra sa. Apa sau legumele curăța cavitatea bucală și sporesc producția de salivă (care ajută la curațarea naturală a dinților și limbii), pe când alimentele dulci sau acide atacă smalțul dinților și predispun la apariția cariilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • O alimentatie sanatoasa pentru o dantura sanatoasa.doc

Bibliografie

1. Coordonator Mariana Graur, Consultanță: Consiliul Director al Societății de Nutriție din România, „GHID pentru ALIMENTAREA SĂNĂTOASĂ”, Ed. PERFORMANTICA Iași, 2006
2. Grivu O. "Prevenţia în stomatologie", Timişoara, 1995.
3. Gafar M. „Caria dentară”, Bucureşti, 1995
4. Gheorghe Miron Costin, Rodica Segal, Alimente functionale : alimentele și sănătatea, Ed. Academică, Galați, 1999
5. Constantin Dumitrescu, Alimentația rațională a școlarului, Ed. Sport-Turism, București, 1980
6. http://www.oral-dent.ro/a
7. http://www.metropotam.ro/La-zi/