Obtinerea Sucurilor Naturale de Fructe

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Obtinerea Sucurilor Naturale de Fructe.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Andrei Stefan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Argument 4
Capitolul I: Obtinerea sucurilor de fructe
I.I. Alegerea, recoltarea si pregatirea sucurilor 5
I.II. Fabricarea sucurilor 8
I.III. Conservare sucurilor 12
1. Pasteurizarea 12
2. Sterilizarea 14
3. Conservarea prin concentrare 16
Capitolul II: Obtinerea siropurilor de fructe
II.IV. Siropurile de fructe 18
II.V. Utilizarea deseurilor de fructe 19
II.VI. Analiza sucurilor de visine, zmeura si mure 20
1. Conditii tehnice 20
2. Metode de analiza 21
Concluzii si recomandarii 25
Bibliografie 26

Extras din document

ARGUMENT

Termenul de bautura racoritoare (popular ,,suc”) se refera in special la bauturile carbogazoase sau necarbogazoase obtinute din concentratii, desi in sensul larg desemneaza orice bautura care nu contine alcool.

Sucurile sunt substantele lichide care se consuma pentru potolirea setei si totodata au efectul de a produce o racorire care combateaza senzatia de caldura. Sunt produse la care precipitatul component il reprezinta apa, care pentru a fi mai agreabila si racoritoare se amesteca cu substante care isi imprima gustul si aroma placuta, culoare frumoasa si cel mai adesea sunt impregnate cu dixid de carbon.

In ultimul timp in industrie s-a trecut si la introducerea in bauturi a unor substante necesare pentru om: vitamine, fier, lecitina, miere de albine, cofeina, fosfor, potasiu, sodiu, etc.

Pionierii sucurilor de fructe au raspandit de la inceputul secolului nostru gandul valorificarii fructelor fara, fermentatie, au optat pentu ,, fructe lichide” si au dezvoltat procedee de productie si utilaje pentru punerea in practica. Bauturile naturale din fructe se obtin direct din fructe, iar dintre acestea se amintesc: sucuri de fructe, siropuri, extractele si apele de fructe naturale cu gaz.

I. Sucurile de fructe si siropurile

I.I. Alegerea, recoltarea si pregatirea fructelor pentru fabricarea sucurilor

Sucurile de fructe sunt bauturi nealcoolice obtinute prin presarea fructelor proaspete, nefermentate. Deoarece sucurile de fructe contin cantitati mari de substante nutritive, in special zahar, ele sunt usor atacate de numeroase microorganizme si de aceea trebuie astfel preparate, incat sa reziste infectiilor si fermentatiilor

1. Alegerea fructelor. Pentru fabricarea sucurilor in principiu, se pot folosi toate fructele, totusi nu orice fruct este indicat in acest scop. Pentru fabricarea unui produs de calitate se intrebuinteaza numai fructe sanatoase, uniform coapte, avand culoarea cea mai potrivita si aroma cea mai puternica.

Fructele care se intrebuinteaza cel maides la fabricarea sucurilor sunt merele. Dintremere sunt bune numai cele zemoase, acide si aromate, care se pot consuma in stare cruda. Se pot utiliza si fructele cazute din pom, daca sunt sanatoase si coapte. Nu se pot utiliza insa mere cazute, necoapte, atacate de insecte sau rascoapte.

Perele in general nu se foloseste la fabricarea sucurilr. Ele pot fi folosite pentru corectarea sucurilor prea acre, obtinute din mare.

Struguri sunt cele mai potrivite fructe pentru prepararea sucurilor. Ele se intrebuinteaza struguri timpurii. Ei trebuie culesi de preferinta in orele racoroase ale zilei. Se aleg numai boabele sanatoase, deoarece boabele mucegaite sau cele necoapte influenteaza in rau gustul sucului dulce. Struguri stropiti cu insecticide (arsen, plumb, cupru sau nicotina) nu trebuie folositi, deoarece eliminarea acestor substante toxice nu reuseste totdeauna.

Dintre fructele cu samburi tari se pot utiliza pentru fabricarea sucurilor

numai visinele si ciresele.

Visinele dau un suc dulce de foarte buna calitate si aromatic. Ciresele trebuie amestecate cu visine sau coacaze, pentru a se mari continutul in acizi.

Se prelucreaza numai fructe fara cozi, sanatoase, de marime mijlocie, nerascoapte, cu suc rosu.

Fructele cu boabe au o mare importanta pentru fabricarea sucurilor. Se intrebuinteaza in acest scop fragi coapte, proaspat culese, fara parti verzi si fara nisip, fara cozi si caliciuri. Fragile de padure dau sucul cel mai bun.

Se intrebuinteaza de asemenea atat smeura de padure cat si cea din gradina. Smeura trebuie stoarsa imediat dupa ce a fost culeasa si curatita de cozisi caliciuri.

Coacazele trebiue sa fie rosii si cu boabele plin. Cele albe se intrebuinteaza numai pentru corectarea sucului din cele rosii. La fel si coacazele negre, care dau o culoare puternica si un gust tamaios.

Agrisele trebuie sa aiba boabele mici. Se prefera cele cu boabe verzi, albe sau galbene. Cele cu boabe rosii nu se intrebuinteaza decat amestecate cu coacaze. Afinele trebuie sa fie bine coapte, insa nu rascoapte. Este neaparat necesara o alegere ingrijita. La fel murele trebuie sa fie bine coapte si de culoare inchisa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Obtinerea Sucurilor Naturale de Fructe.doc

Alte informatii

este un proiect depre modul de obtinere a sucurilor naturale de fructe