Operații Unitare în Industria Alimentară

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 7373
Mărime: 346.83KB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Damian
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul I 5
  3. Operatii si utilaje in industria alimentara 5
  4. 1.1 Clasificarea masinilor, instalatiilor si utilajelor din industria alimentara 6
  5. Capitolul II 9
  6. 2.1 Tehnologia berii 9
  7. 2.2 Fabricarea berii 9
  8. Capitolul III. Materii prime folosite la fabricarea berii 14
  9. 1.Orzul 14
  10. 2.Apa 14
  11. 3.Hameiul 15
  12. 4.Inlocuitorii hameiului 16
  13. Capitolul IV. Obtinerea berii 17
  14. Capitolul V. Tehnologia fermentarii mustului de bere 22
  15. 1.Drojdia de bere 22
  16. 2.Fermentatia primara 23
  17. 3.Fermentatia secundara 23
  18. 4.Filtrarea berii 24
  19. Capitolul VI. Imbutelierea berii 24
  20. Capitolul VII. Tipuri de bere 25
  21. Capitolul VIII. Concluzii 29
  22. Bibliografie 30

Extras din proiect

Introducere

Industria alimentara reprezinta una din cele mai importante ramuri ale industriei producatoare de bunuri de consum. Importanta acestei industrii in cadrul economiei nationale este deosebita, tara noastra fiind in materii prime naturale, necesare obtinerii produselor folosite in alimentatie.

Produsele alimentare se obtin prin prelucrarea materiilor prime foarte diverse, care in decursul proceselor tehnologice sufera transformari de natura fizica, chimica,mecanica sau biochimica.

Pe langa oxigen si apa produsele alimentare ocupa un rol important in viata omului.

Tehnologia alimentară este ştiinţa interdisciplinară a tehnicilor aplicate alimentelor în mod ştiinţific cu scopul de a evita pierderile datorate conservării, condiţionării, înmagazinării şi distribuirii şi de a mări valoarea nutritivă.

Industria alimentară asigură păstrarea şi conservarea produselor alimentare, având ca scop, perfecţionarea continuă a tehnicilor de prelucrare, dar şi asigurarea calităţii superioare a produselor.

În cazul industriei alimentare există subramuri. Acestea se diferenţiază în funcţie de:

• Materii prime

• Procesele tehnologice utilizate

• Produsele finite obţinute

Ramurile industriei alimentare sunt:

-industria de morărit şi panificaţie;

-industria de prelucrare a cărnii;

-industria laptelui.

Produsele alimentare de pe masa consumatorului sunt chiar cartea noastră de vizită. Chiar dacă, calitatea materiei prime este excepţională, produsul va rămâne în topul preferinţelor consumatorului doar folosind cea mai bună metodă de procesare şi ambalare.

Distribuţia rapidă a băuturilor este vitală, atât pentru a satisface cerinţele clienţilor, cât şi pentru a mări potenţialul vânzărilor. Prin sistemele noastre bazate pe gaz, puteţi servi rapid băuturi de orice fel, la temperatura dorită, indiferent de locaţie.

Renumele nostru se bazează pe cunoştinţe, experienţă şi soluţii ştiinţifice,adaptate la necesităţile şi particularităţile fiecărui caz în parte, menite să scoată şi să menţină, tot ce e mai bun din produsele alimentare - peşte sau fructe, produse de panificaţie, sosuri porţionate sau semipreparate.

O industrie alimentară competitivă care funcţionează bine este o condiţie esenţială pentru aderarea la Uniunea Europeană. Privatizarea sectorului alimentar românesc aproape că s-a încheiat, dar se mai resimte încă o prezenţă puternică a statului în unele subsectoare. Progresul înregistrat de privatizare e posibil să fi contribuit la creşterea producţiei şi a productivităţii în industria alimentară, începând cu anul 1990. Opţiunile pentru proprietatea privată au atras, de asemenea, un flux crescut de investiţii străine directe, dar nivelul ISD în sectorul alimentar (şi în agricultura primară) rămâne totuşi scăzut.

Mai mult, investitorii străini preferă în general sectorul comerţului cu amănuntul şi al restaurantelor, în timp ce ISD în sectorul de prelucrare sunt limitate la fabricile de bere şi fabricile de lapte. Drept rezultat, micii proprietari privaţi (care reprezintă două treimi din sector) sunt în general lipsiţi de resurse financiare pentru îmbunătăţiri tehnologice, iar fabricile de stat supradimensionate, cu tehnologie învechită, lucrează cu o capacitate şi eficienţă scăzute. Privatizarea procesatorilor de stat care au mai rămas (în special în subsectoarele importante ale zahărului şi fructelor) în combinaţie cu o promovare agresivă a ISD ar trebui să devină o prioritate de prim rang.

Industria alimentară a României reprezintă 14% din producţia industrială totală a ţării (18% din total industrii prelucrătoare), iar valoarea producţiei sale a fost mai mare cu 43,5% în decembrie 2004 faţă de anul 2000 (comparativ cu creşterea de 25,0% pe total industrie prelucrătoare) în termeni reali.

Nu putem face faţă în exportarea produselor din industria alimentară fără a ne conforma exigenţelor calităţii pe pieţele îndrumătoare. Produsele nu vor putea corespunde în exclusivitate normelor şi regulamentelor oficiale în vigoare pe piaţa importatoare: în afară de aceasta ele trebuie să îndeplinească specificările cumpărătorilor şi gusturile consumatorilor. Pentru ca produsul sa atingă nivelul dorit, cadrele dirijante ale întreprinderilor de prelucrare din ţările exportatoare trebuie să cunoască în mod temeinic aceste diverse exigenţe şi să creeze condiţiile necesare pentru a răspunde la ele. O întreprindere va parveni la nivelul calităţii care îi va permite, în termen de lungă durată, de a vinde articolele sale cu succes pe pieţele exterioare, numai dacă grija pentru calitate prezida în toate activităţile sale, de la recepţia materiei prime până la distribuirea finală a produsului în străinătate.

Printre primele locuri se afla industria panificatiei; materiile prime necesare fiind faina si apa, iar produse alimentare din aceasta industrie caracterizandu-se prin urmatoarele: valoare nutritiva ridicata, grad mare de asimilare a componentelor care nu au fost supuse unor tratamente termice puternice si conservabilitate pe termen lung. Uleiul de floarea-soarelui contine vitamina E cea care asigura agentii antioxidanti din organism, contribuind la incetinirea proceselor de imbatranire.Uleiul de porumb este foarte important pentru femeile insarcinate si copii.Uleiurile vegetale contin cantitati importante de acizi grasi. Margarina este un produs care poate inlocui untul, preparat dintr-un amestec de grasimi animale sau vegetale, prin emulsionare in apa.

Industria cărnii. Carnea este cel mai important produs deorigine animala care intra in alimentatia omului. Carnea de taurine asigura o mare cantitate de proteine, calciu, fosfor, vitamine.

Nici una dintre aceste industrii nu este mai importantă decat cealalta intrucat, ele nu pot fi comparate pentru ca nu satisfac aceleasi nevoi.

Bibliografie

AMARFI, R.; ș.a. Operații unitare în industria alimentară. Examene. Galați: Editura Pax Aura Mundi, 2001

BANU, C.; ș.a. Manualul inginerului de industrie alimentară, Vol I. București: Editura Tehnică, 1998

BANU, C.; ș.a. Manualul inginerului de industrie alimentară, Vol II. București: Editura Tehnică, 1999

BANU, C.; TOFAN, I. Progrese tehnice, tehnologice și științifice în industria alimentară, Vol I. București: Editura Tehnică, 1992

BIBIRE, L. Aparate utilizate în industria alimentară. Bacău: Universitatea din Bacău, Facultatea de inginerie, 2000

BIBIRE, L. Aparate și operații. Industria alimentară. Chișinău: Editura Tehnica-Info, 2004

BRATU, Em. A. Operații și utilaje în industria chimică, Vol I. București: Editura Tehnică, 1960

BRATU, E. Operații unitare în industria chimică, Vol II. București: Editura Tehnică, 1984

CSATLÓS, C. Mașini și instalații pentru produse de origine animală, Vol II: Mașini și instalații pentru prelucrarea cărnii. Brașov: Editura Universității „Transilvania”, 2002

GANEA, G.; GOREA, Gh.; COJOC, D.; BERNIC, M. Utilaj tehnologic în industria alimentară Vol II . București: Editura Litera, 2010

HERMAN, R. Utilaje pentru prelucrarea produselor vegetale. Timișoara: Editura Politehnica, 2009

HORBANIUC, B. Instalații frigorifice și de climatizare în industria alimentară. Vol I. Iași: Editura Cermi, 2006

HORBANIUC, B. Instalații frigorifice și de climatizare în industria alimentară. Vol II: Mașini și instalații frigorifice specifice industriei alimentare. Iași: Editura Cermi, 2006

IOANCEA, L.; ș.a. Mașini, utilaje și instalații în industria alimentară. București: Editura Ceres, 1986

IVAN, E. Operații și instalații cu transfer de căldură și masă. Timișoara: Editura Mirton, 2005

JÂȘCANU, T. L. Operații și aparate în industria alimentară, Vol II. Galați: Universitatea Galați

JINESCU, Gh. Procese hidrodinamice și utilaje specifice în industria chimică. București: Editura Tehnică, 1983

JINESCU, V. V. Utilaj tehnologic pentru industria de proces, Vol III. București: Editura Tehnică, 1989

JINESCU, V. V. Utilaj tehnologic pentru industria de proces, Vol IV. București: Editura Tehnică, 1989

MENCINICOPSCHI, Gh. Biotehnologii în prelucrarea produselor agroalimentare. București: Editura Ceres, 1987

MODORAN, C. V. Tehnologia morăritului și panificației. Cluj-Napoca: Editura Risoprint, 2007

MUNTEANU, M. Aparate de măsură și control și sisteme de măsurare în industria alimentară. Cluj-Napoca: Editura Risoprint, 2007

PANȚURU, D.; BÎRAN, I. G. Calculul și construcția utilajelor din industria morăritului. București: Editura Tehnică, 1997

PASAT, Gh. D. Operații unitare în procesarea produselor alimentare. București: Editura Printech, 2002

PASAT, Gh. D. Operații și aparate în industria alimentară. București: Editura Printech, 2007

PUZDREA, D. Utilajul tehnologic în industria alimentară extractivă. București: Editura Didactică și pedagogică, 1982

RĂȘENESCU, I. Operații și utilaje în industria alimentară, Vol I. București: Editura Tehnică, 1971

RĂȘENESCU, I. Operații și utilaje în industria alimentară, Vol II. București: Editura Tehnică, 1972

RĂȘENESCU, I. Utilaj special în industria alimentară, Vol I. Galați: Universitatea Galați, 1972

Preview document

Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 1
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 2
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 3
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 4
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 5
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 6
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 7
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 8
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 9
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 10
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 11
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 12
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 13
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 14
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 15
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 16
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 17
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 18
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 19
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 20
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 21
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 22
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 23
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 24
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 25
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 26
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 27
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 28
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 29
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 30
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 31
Operații Unitare în Industria Alimentară - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Operatii Unitare in Industria Alimentara.docx

Alții au mai descărcat și

Materiale pentru echipamente din industria alimentară

Introducere Industria alimentară reprezintă o ramură de o importanţă majoră în economia naţională şi ea prezintă o serie de particularităţi legate...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Utilaje în industria alimentară

Introducere Fermentaţia este un proces important, întrucât prin fermentaţie se obţin băuturile alcoolice, brânzeturile şi lactatele, oţetul,...

Materiale pentru echipamente din industria alimentară

INTRODUCERE Știința interdisciplinară care studiază și proiectează materialele poartă numele de materiologie, prin materiale înțelegându-se acele...

Procedee de conservare în industria alimentară

1.Introducere Oamenii au fost preocupati sa gaseasca diferite metode de conservare a fructelor si legumelor, pentru a fi pastrate timp indelungat....

Utilaje în industria alimentară - schimbător de căldură

INTRODUCERE Tehnologia reprezintă ansamblul metodelor, proceselor respectiv operaţiile aplicate asupra materiilor prime, materialelor şi datelor...

Studierea problematicii globale privind influența materialelor pentru echipamente din industria alimentară asupra calității finale a produselor alimentare - mașina de umplut

INTRODUCERE Motivul alegeri temei isi propune să prezinte principalele probleme ce se pun în discuție, în condițiile actuale, în legătură cu...

Întreținerea și repararea echipamentelor din industria alimentară

1. RECONDIŢIONAREA PIESELOR PRIN SUDARE În cazul recondiţionării pieselor utilajelor agricole şi alimentare sudarea este procedeul cel mai comun...

Te-ar putea interesa și

Operații Unitare în Industria Alimentară

1.Introducere Prin prezentul proiect (n=11) s-a urmărit dimensionarea unui schimbător de căldură tubular. Schimbătorul este folosit pentru...

Operații unitare în industria alimentară

Transportul pneumatic al granulelor si materialului pulverulent este des utilizat datorita avantajelor tehnico-economice fata de sistemul clasic...

Operații unitare în industria alimentară

Memoriu justificativ Cantitatea de apa de pe întregul glob este imensă, dar acestea sunt compuse in majoritatea cazurilor din apa sarata, care nu...

Operații unitare în industria alimentară

Introducere Industriile alimentare fac parte din categoria industriilor de proces, respectiv sunt bazate pe procese tehnologice, în urma cărora...

Operații unitare în industria alimentară - calculul unei instalații de transport pneumatic al fluidelor bifazice gaz-solid

Cap.ITransportul pneumatic Transportul se realizeaza in plan vertical sub actiunea gravitatiei. Este un dispozitiv care nu necesita supraveghere...

Operații unitare în industria alimentară

CAPITOLUL I I. INTRODUCERE. GENERALITĂȚI. PREZENTARE Transferul termic 1. Tipuri de transfer de căldură a. Transferul căldurii prin conducție...

Operații unitare în industria alimentară

Bazele teoretice ale procesului Utilajele pentru transfer termic sunt aparate care realizează transferul termic de căldură dintre diferite medii...

Operații unitare în industria alimentară - Răcire în cascadă

1. Introducere Încă din cele mai vechi timpuri, creșterea animalelor producătoare de lapte și prelucrarea acestuia în diferite produse au fost...

Ai nevoie de altceva?