Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 10538
Mărime: 48.37KB (arhivat)
Publicat de: Dorinel Cornea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rimis Adrian

Cuprins

  1. 7. Contaminarea cu pasticide 308
  2. 7.1. Consideraţii generale 308
  3. 7.2 . Surse de contaminare 311
  4. 7.3. Limite admisibile 314
  5. 7.4. Metode de identificare şi dozare 319
  6. 7.5. Metode de prevenire şi diminuare a contaminări 319
  7. III.1.4. Laptele şi preparatele din lapte 118
  8. 1.4.1. Compoziţia chimică 118
  9. 1.4.2. Modificări chimice pe durata prelucrării laptelui 125
  10. 1.4.3. Boli şi toxine transmise prin lapte 126
  11. 1.4.4. Falsificările şi alterările laptelui 127
  12. 1.4.5. Analiza laptelui 129
  13. 1.4.5.1. Analiza organoleptică 129
  14. 1.4.5.2. Analiza fizico-chimică 130
  15. 1.4.5.3. Analiza bactereologică 131
  16. 1.4.6. Produse lactate acide 132
  17. 3.1.2.5. Pesticidele în produsele alimentare 2

Extras din proiect

7.Contaminarea cu pesticide

7.1.Consideraţii generale

Pesticidul defineşte orice substanţă sau amestec de substanţe, inclusiv amestecuri ale acestora, destinate utilizării în agricultură sau silvicultură, în spaţiile de depozitare, precum şi in alte activitaţi, în scopul prevenirii, diminuării, îndepartării sau distrugerii dăunatoriilor, agenţiilor fitopatogeni, a buruienilor si altor forme de viaţă animală sau vegetală.

Pesticidele sunt substanţe cu acţiune biologică deosebit de ridicată.Cantităţi extrem de reduse pot produce moartea sporilor, insectelor, rozătoarelor sau a buruienilor.

Pesticidele sunt substanţe toxice, care după pătrunderea în organism într-o doza relativ ridicată, odată sau de mai multe ori într-o perioadă scurtă de timp, sau în doze mici repetate timp îndelungat, provoacă în mod temporar, trecător sau permanent afectări ale uneia sau mai multor funcţii, afecţiuni care pot să meargă până la anihilarea completă a acestora sau să provoace sfârşit letal.

Prin toxicitate acută se înţelege efectul pe care substanţa o produce când este administrată într-o perioadă de timp de 24 ore sau mai puţin.

Un alt element important în aprecierea unei substanţe îl constituie toxicitatea cronică, adică posibilitatea unei substanţe de a acţiona prin doze mici, subletale care adesea treptat se acumulează şi în acest fel pot produce fenomene de toxicitate.

Hexacloranul, HCH, insecticid organo-clorurat descoperit înanul 1884 de catre Faraday, însă proprieteţiile insecticide au fost brevetate de către Bender în anul 1933.Puternica sa acţiune insecticidă şi aplicarea în practică a fost stabilită, între anii 1940-1942, de către Dupire şi Raucourt în Franţa, Slade şi colaboratori înAnglia şi Trankin în U.R.S.S.

Este unul din cele mai răspândite şi folosite insecticide, caracterizat prin acţiune de şoc, spectru larg de aplicare, preţ de cost redus.HCH este folosit ca insecticid pentru fructe, vegetale, plante ornamentale, tutun şi pentru păduri (sunt trataţi inclusiv brazii destinaţi împodobirii de Craciun). În scop medical, sunt folosite produse pe bază de HCH (şampoane, loţiuni, creme) pentru înlăturarea scabiei şi a paduchiilor, precum şi a insectelor de casă.

Hexacloranul este compus dintr-un amestec de izomeri.

Faţă de alte preparate organo-clorurate are dezavantajul unui miros neplăcut, persistent, care îl face de neaplicat în unele acţiuni de combatere.Are o remanenţă mai redusă şi tendinţă slabă de acumulare în grăsimi.

Produsul tehnic este o substanţă cristalină, de culoare albă sau cenuşie, insolubilă în apă, solubilă în lichide organice. Are o mare stabilitate chimică.

În afară de izomerii α, βşi γ, se mai gasesc în componenţa acestui preparat cantităţi mici de hepta şi octa clorciclohexan.

Proprietăţiile chimice ale acestor stereoizomeri sunt asemănătoare.Dintre aceştia izomerul γ are o acţiune insecticidă puternică, este lipsit de miros şi are şi proprietăţi penetrante putând fi transportat de sevă în interiorul plantei, în cantităţi mici.

Hexaclorul acţioneză prin ingestie, contact şi respiraţie.

Simptomele de intoxicaţie ale insectei sunt asemănătoare cu cele produse de DDT.Izomerul pătrunde în corpul insectei mai repede şi în cantităţi mai mari.

Nu are proprietăţi acaricide, iar în acţiunea împotriva insectelor sugătoare este slabă.Se condiţioneză sub formă de pulbere de prăfuit cu 1,5% şi 3 % substanţă activă, cunoscute la noi sub denumirile de Heclotox 1,5 şi Heclotox 3.

Pulberile de prăfuit, produse la noi în ţară, au culoarea albă sau cenuşie, cu miros caracteristic remanent, cu umiditatea maximă 2 % reziduri maximum 5 %. Sunt condiţionate în talc, caolin, bentonită, argilă caolinoasă, praf de cuptor.

Se aplică în culturi de câmp, în pomicultură, special ca insecticid de sol.Nu se aplică în legumicultură şi în culturile de rădacinoase comestibile şi în toate culturile unde unele părţi din plantă sunt destinate consumului, din cauza mirosului puternic şi remanent care se transmite şi în carnea, laptele, untul provenite de la animalele furajate cu plantele tratate cu acest preparat.

Are o fitotoxicitate mai ridicată decât a DDT - ului, în special în culturile de bostănoase, de trandafiri, iar aplicat în doze mai mari si pentru cereale, porumb, sfeclă de zahăr.În terenurile sărace, produce deformări ale rădăcinii.

Este cunoscut sub denumirile comerciale de: Heclotox, Hexacloran, Gamexan, Nitroxan, HCH, BHC, Nexon, Nexil Jakutin, 666, Ggamacid, Lexone, Isotop, Gamatox, Gammaloid, Agrocid, Ambrocid.

Izomerii HCH au fost găsiţi în produse lactate, carne de porc, peşte, pui, fructe de grădină, uleiuri şi grăsimi, frunze şi rădăcini de vegetale, precum şi în zahăr.

Se estimează faptul că în întreaga lume se folosesc anual aproximativ 55.000tone HCH tehnic.

Lindamul este un hexacloran cu o concentraţie de 99 % izomer γ.Denumirea acestui preparat este dată după numele descoperitorului acestui izomer în 1912, van Linden, care a găsit aceeaşi dată şi izomerul δ.Faţă de HCH tehnic, lindanul are următoarele avantaje:nu are şi deci nu imprimămirosul neplacut obiectelor tratate, poate fi preparat ca pulbere umectabilă si concentrat emulsionabil, se reduce cantitatea totalăde hexacloran tehnic, are remanenţa redusă, poate fi folosit în amestec cu fungicide.Modul de acţiune este acelaşi ca la HCH.

Lindanul se poate prezenta sub formă solidă, ca o pulbere albă, sub formă lichidă sau gazoasă.

La noi în ţară, se fabrică sub formă de concentrat emulsionabil(20%) Lixdatox20 şi pulbere de prăfuit (3%)Lindatox 3.

Se foloseste în agricultură unde are o mare sferă de acţiune, folosindu-se inclusiv pentru sfecla de zahăr, în uzul casnic, în combaterea gandacilor de bucatărie, a furnicilor şi a păduchilor.

Toxic pentru om şi mamifere (DL50(DOYĂ LETALĂ)= 200mg /kg), pătrunde în organism pe cale de ingestie , dermică, inhalaţii.

Este mai stabil în sol decât HCH şi a fost pus in evidenţă chiar după un an de la tratare.

Este cunoscut sub denumirile comerciale de:Lindatox 20, Linden 155, Lindex 200, Issotox, Gamma BHC, Benesan, Kamkil, Lincide, Lindust.

Preview document

Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 1
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 2
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 3
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 4
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 5
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 6
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 7
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 8
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 9
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 10
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 11
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 12
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 13
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 14
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 15
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 16
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 17
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 18
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 19
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 20
Pesticide Organofosforice în Produsele Lactate - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Pesticide Organofosforice in Produsele Lactate.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Contaminarea Laptelui și Produselor Lactate cu Azot

CAPITOLUL I Prezentare generală: Azotaţii şi azotiţii se obţin în general prin tratarea metalelor cu acid azotic industrial prin tratarea...

Influența compușilor organofosforici asupra alimentelor de protecție

1. INTRODUCERE 1.1. Definiţie. Prezentare generală. Generalitati despre pesticide Sub numele de pesticide se grupeaza o serie de substante...

Contaminarea cu Micotoxine a Laptelui și a Produselor Lactate

1. Definitia micotoxinelor Micotoxinele sunt o grupă de substante cu structură diversă, produse de un lant de fungi filamentosi si mucegaiuri....

Influența negativă a erbicidelor și pesticidelor asupra produselor alimentare. consecințe

Pesticidele sunt substante de uz fitosanitar, utilizate in combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor. Structura chimica a acestor pesticide...

Contaminarea Laptelui și Produselor Lactate cu Pesticide Organoclorurate

LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor. El a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment...

Te-ar putea interesa și

Relevarea Importanței Cunoașterii Mărfurilor și a Calității Produselor prin Studierea Efectelor Asupra Sănătății și a Protecției Mediului a Diferitelor Grupe de Produse Necorespunzătoare Calitativ

INTRODUCERE Alimentaţia stă la baza vieţii, constituind un factor cu acţiune permanentă, care determină desfăşurarea proceselor metabolice,...

Înființarea unei societăți agricole comerciale

Informatii de bază privind societatea comercială agroalimentară: Punctul de lucru pentru societatea comercială agroalimentară este în localitatea...

Expertiză merceologică

EXPERTIZA MERCEOLOGICA Expertiza este activitatea de cercetare efectuata de un specialist, care are calitatea de expert, cu sensul de a stabili...

Standardizare și Terminologie în Domeniul Agroalimentar

Conform dicţionarului explicativ român standardul reprezintă o normă sau un ansamblu de norme care reglementează calitatea, caracteristicile şi...

Merceologie aplicată

Scurt istoric al iaurtului Denumirea iaurtului isi are originea in limba turca, unde cuvantul youghurmak inseamna “a ingrosa”, dnumire ce s-a...

Dezvoltare rurală - note de curs, sinteze

INTRODUCERE Procesul tranzitiei de la economia supercentralizata la economia de piata a generat, în agricultura si dezvoltarea rurala a României,...

Ai nevoie de altceva?