Pompa Centrifuga

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Pompa Centrifuga.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 63 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Introducere 3
Cap. I. Principii teoretice 5
1.1. Pomparea 5
1.2. Debit. Putere. Randament. 8
1.3.Caracteristicile pompei 11
1.4.Cavitaţia 12
1.5. Caracteristicile curgerii fluidelor 13
1.5.1. Regimurile de curgere a fluidelor 13
1.5.2. Ecuaţia de continuitate 14
1.5.3. Ecuaţia lui Bernoulli 15
Cap. II. Clasificarea pompelor 18
Cap. III. Construcţia, funcţionarea şi calcului pompei centrifuge 26
3.1. Construcţia pompelor centrifuge 26
3.2. Funcţionarea pompei centrifuge 35
3.3 Calculul pompei centrifuge 44
3.4. Termene pentru revizii şi reparaţii 47
Cap. IV. Norme de igienă şi protecţia muncii 50
Cap.V. Schema şi fluxul tehnologic 54
5.1. Instalaţia pentru pasteurizarea laptelui 56
Bibliografie 61

Extras din document

Tema proiectului

Studiu şi proiectarea unui flux tehnologic de transport al produselor în stare lichidă utilizând o pompă centrifugă cu puterea P=1,5 KW, înălţimea de pompare H=24 m, randamentul hidrauluic ηh=0,82, randament volumic ηv=0,93, randament mecanic ηm=0,85;

Introducere

Ierarhizarea produselor de origine animală în funcţie de importanţa economică şi alimentară, plasează laptele pe poziţia a doua, imediat dupa carne. Laptele este considerat una din cele mai ieftine surse de proteină animală cu valoare biologică ridicată.

Considerat un „univers alimentar”, laptele este un aliment complet şi de neînlocuit, datorită multiplelor sale efecte benefice, cum ar fi: acţiune mineralizantă la tineri, acţiune antidecalcifiantă la adulţi, protecţie antitoxică la persoanele care lucreză în medii toxice etc.

Laptele este recomnadat persoanelor în vârstă, femeilor gravide sau celor care alătează, în dieta noi născuţilor, copiilor şi vârstnicilor, a bolnavilor şi covaleşcenţilor, dar şi a persoanelor care lucreză în medii toxice, datorită aportului său în calciu, fosfor, în proteine cu valoare biologică mare, dar şi pentru gradul ridicat de valorificare a nutrienţilor şi mai ales a substanţelor minerale din compoziţia acestuia.

Consumul raţional de lapte asigură o bună dezvoltare fizică şi intelectuală mai ales la persoanele tinere, măreşte rezistenţa organismului la boli, prelungeşte longevitatea şi asigură o bună stare de sănătate la toţi consumatorii; la femeile de peste 40 de ani, consumul zilnic de lapte previne apariţia osteoporozei. De asemenea, favorizează eliminarea substanţelor toxice din organism, deoarece formează compuşi chimici insolubili cu unele metale grele. [7]

Laptele constituie un sistem fizico-chimic foarte complex, putând fi considerat ca o emulsie sau suspensie de grǎsime într-o soluţie apoasǎ care conţine numeroase alte substanţe în suspensie sau sub formǎ coloidalǎ. Înafar acestor substanţe, în lapte se mai întâlnesc vitamine, enzime, microorganisme şi pigmenţi.

Transportul laptelui de la fabrică în centrele de vânzare se efectuează în cel mai scurt timp posibil în condiţii care să asigure păstrarea calităţii materiei prime. Modul în care este organizat transportul influenţează desfăşurarea procesului tehnologic şi calitatea produselor finite. Ridicarea laptelui de la fermă şi centrele de colectare se efectuează odata sau de doua ori pe zi (corespunzător fiecărei mulsori) iar sosirea laptelui în fabrică trebuie să fie ritmică, corelată cu capacitatea de recepţie, pasteurizare şi depozitare.

Transportul laptelui la unitatea de prelucrare se efectuează în bidoane sau în autocisterne.

Transportul în bidoane se face numai în cazul în care fabrica se aprovizionează de la un număr mare de producători care livrează cantităţi mici de lapte. Transportul laptelui cu autocisterne izoterma are avantajul că previne ridicarea temperaturii laptelui în timpul transportului, asigură o importanţă economie de manoperă şi permite o folosire raţională a capacităţii de transport.

Transportul cu autocisterna este avantajos în condiţiile aprovizionării de la furnizori care livrează cantităţi mari de lapte. Se recomandă compartimentarea cisternei pentru a se evita amestecul laptelui de diverse calităţi. [12]

Cap. I. Principii teoretice

Pompa este o maşină care transformă energia mecanică primită de la o sursă de antrenare în energie hidraulică. Astfel, energia transmisă lichidului poate fi utilizată potrivit scopului dorit: alimentare cu apă, transport hidraulic, acţionare hidraulică etc. Deoarece pompele sunt destinate mai ales transportului de lichide la distanţe şi nivele diferite, utilizarea lor s-a impus aproape pretutindeni unde s-a ivit necesitatea unui astfel de transport. În industrie, pompele sunt utilizate nemijlocit în diverse procese tehnologice, vehiculând o mare varietate de lichide, sau în scopuri auxiliare pentru alimentări cu apă industrială şi potabilă. În agricultură, pompele se utilizează în sistemele de irigaţii şi desecări, în sistemele de alimentare cu apă a localităţilor rurale, a fermelor, sau direct în procesul de producţie prin ataşarea lor la diverse maşini agricole, cum sunt cele de combatere a dăunătorilor.

Deoarece transportul unui lichid cu ajutorul pompei presupune o continuitate a curgerii între sursa de alimentare şi locul deversării, aceasta nu se poate realiza decât într-o instalaţie hidraulică. O astfel de instalaţie este alcătuită în mod obişnuit din: conducte, armături, aparate de măsură şi bineînţeles pompa, ca element principal.

Conductele au rolul de a face legătura între pompă şi sursa de aspiraţie şi locul de refulare a lichidului. Din aceste motive, conducta care se racordează la rezervorul de aspiraţie se numeşte „conductă de aspiraţie ” şi, în mod analog, cea care uneşte ştuţul de refulare al pompei cu rezervorul de refulare, „conductă de refulare” [8]

Pompele centrifuge sunt maşini hidraulice capabile să transforme energia mecanică primită de la arbore, prin motorul de acţionare, în energie hidraulică, asigurând vehicularea unor debite la o înălţime de pompare H.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pompa Centrifuga.docx

Bibliografie

1. Bâlc, G., Şugar, I., R., Maşini şi instalaţii pentru industria aplimentară, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2013.
2. C., Răduţi, E., Nicolescu, Maşini electrice rotative fabricate în România, Editura Tehnică, Bucureşti, 1981.
3. Tisan, V., Utilaje în industria alimentară, Editura Risoprint, Cluj-Napoca,2007.
4. Tottolo, E., Pompe si compresoare, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1963
5. Ţurcanu, C., Ganea, N., Pompe volumice: teorie, calcul si constructie, Ed. Tehnică, 1963, Bucureşti.
6. Ţurcanu, C., Ganea, N., Pompe volumice pentru lichide, Editura Tehnica, 1987, Bucureşti.
7. Usturoi, M., G., Tehnologia laptelui şi a produselor derivate, Editura Alfa, 2008, Bucureşti.
8. http://test.mrxl.ro/joomla/images/Cursuri/uem/Cap4_1.pdf (accesat la data 24.04.2014)
9. http://ro.scribd.com/doc/104686927/Proiectarea-Unei-Pompe-Centrifuge-Submersibile (accesat la data de 02.05.2014).
10. http://www.om.ugal.ro/om/ro/personal/hm/desc/proiect/ert/transportor.pdf (accesat la data de 17.05.2014)
11. http://www.tekra-trading.ro/index/pompe-de-vid (accesat la 27.04.2014)
12. http://latesrl.wordpress.com/2011/04/03/transportul-laptelui/ (accesat la 12.04.2014)
13. http://ro.scribd.com/doc/213286308/Tema-proiectului-S%C4%83-se-proiecteze-o-sec%C8%9Bie-de-pasteurizare-a-laptelui-de-bivolita-la-capacitatea-de-1500-litri-pe-or%C4%83-Con%C8%9Binutul-final-de-gr%C4%83sime-al (accesat la data de 26.04.2014)
14. https://www.google.ro/search?q=schema+procesului+de+pompare&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=JeqKU-_IB9SO7Qa3p4CACw&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=673#q=pompa+cu+surub&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=41DWkpav7DdOWM%253A%3Bi1fDmh9Zv_rpbM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alferatrade.ro%252Fimages%252Fproduse%252F3%252Fpompa-cu-surub-nemo-sy_1300.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alferatrade.ro%252Fro%252Fpompe-cu-surub-si-pompe-cu-lobi%3B490%3B200 (accesat la data de 15.04.2014)
15. http://www.authorstream.com/Presentation/ralucapasareanu-1898123-tehnologia-de-producere-laptelui-consum/ (accesat la data de 12.04.2014)

Alte informatii

Studiu şi proiectarea unui flux tehnologic de transport al produselor în stare lichidă utilizând o pompă centrifugă