Pompe Centrifuge

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Pompe Centrifuge.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 46 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

PAGINA
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1: Principii teoretice 4
1.1. Curgerea laminara si Curgerea turbulenta 8
1.2. Ecuatia lui Bernoulli 8
1.3. Ecuatia de Continuitate 8
1.4. Viscozitatea 10
1.5. Cavitaţia 11
1.6. Pomparea 14
1.7. Debit. Putere. Randament 16
CAPITOLUL 2: Casificarea pompelor 17
2.1. Caracteristicile principale ale pompelor 21
2.2. Clasificarea pompelor 30
CAPITOLUL 3 : Construcția ,funcționarea și calculul pompei centrifuge 31
3.1. Principiul de funcţionare a pompei 32
3.2. Construcţia pompei centrifuge 33
3.3 Tipuri constructive de pompe centrifuge 39
3.4 Întreţinerea şi exploatarea pompelor centrifuge 40
3.5 Calculul pompei centrifuge 41
CAPITOLUL 4 : Schema şi fluxul tehnologic 43
BIBLIOGRAFIE 45

Extras din document

INTRODUCERE

TRANSPORTUL FLUIDELOR

Multe operații din procesele tehnologice din industria alimentară ,prelucrează produse in stare fluidă. Fluidele au o mareimportanță în realizarea proceselor tehnologice,fie prin participarea direct la diferite operații (de exemplu –vaporarea ,condensarea,sedimentarea ,filtrarea..etc.) fie pentru că asigură transportul între utilaje.

Fluidele se deplasează prin conducte, canale sau utilaje sub acţiunea unei energii mecanice din exterior sau sub acţiunea energiei potenţiale dată de o diferenţă de nivel.

Conducta este un ansamblu de elemente montate etanş între ele, pe un traseu bine determinat, care serveşte la transportul mediilor tehnologice aflate în stare lichidă sau gazoasă.

Transferul energiei de la o sursă exterioară la fluid se realizează cu utilaje statice sau cu utilaje având subansambluri mecanice in mişcare. În practică, ambele tipuri de utilaje sunt cunoscute sub nume generice: pompe, ventilatoare, suflante, compresoare, injectoare, etc. Pentru utilaje care transportă lichide s-a încetăţenit denumirea de pompe.

Pentru a provoca deplasarea(curgerea)fluidelor există mai multe posibilități și anume -prin acțiunea unei forțe centrifuge, printr-un impuls mecanic,prin acțiunea unui câmp magnetic,prin acțiunea forțelor gravitaționale.

Pompa este o maşină care transformă energia mecanică primită de la o sursă de antrenare în energie hidraulică. Transportul fluidelor prin conductele şi aparatele unei instalaţii se face fie prin cădere liberă, fir cu ajutorul pompelor. Pompele centrifuge sunt pompe pentru lichide.

La pompele centrifuge, mişcarea lichidului este efectul forţei centrifuge rezultată din învârtirea unui rotor care antrenează lichidul în mişcarea sa. În funcţionarea pompelor centrifuge apare interdependenţa dintre debit, înălţimea de pompare, putere, randament şi turaţie

CAPITOLUL 1

Principii teoretice

In procesele tehnologice din industria alimentara, materiile prime care se prelucreaza produsele intermediare si produsele finite obtinute se gasesc de cele mai multe ori in stare fluida sau sunt aduse in aceasta stare.

Prin starea fluida sau fluid se intelege cea stare care se caracterizeaza prin miscarea moleculeleor unele fata de altele si printr-o deformare usoara.

Cele mai representative flide sunt lichidele si gazele. Acetea se deosebesc prin efectele pe care le au asupra starii lor , temperature si presiunea. Lichidele se considera practic necompensabile si nedilatate , adica cu cresterea presiunii isi micsoreaza putin volumul, iar cu cresterea temperaturii isi maresc putin volumul. Deci densitatea lor variaza putin cu schimbarea presiunii si a tempearturii. [ 2]

1.1. Curgerea laminara si Curgerea turbulenta

Curgerea este caracterizata de deplasarile straturilor sau particulelor ce constituie fluidul respective. La vitezele relative mici ale fluidului ce curge printr-o conducta se formeaza straturi de particule dispuse paralel, care se deplaseaza linistit, mentinandu-se pe traiectorii paralele de-a lungul conductei. Curgerea realizata in aceste conditii cu o anumita viteza directionata in directia genrala de curgere se numeste curgere laminara.

La viteze mai mari de deplasare , curgerea poate pastra aspectul de curgere lamnara pana la o anumita viteza, numita viteza critica , cand particulele nu se mai mentin in straturi paralele. In acest caz, particulele se amesteca intre ele , iar traiectoriile de deplasare nu se mai continue parallel, ci apar uneori si traiectorii transversal ce determina deplasarea dezordonata a unor particule in asa numitele vartejuri sau turbine, cu toate ca in ansamblu fluidul se deplaseaza intr-un singur sens. [ 2 ]

Fisiere in arhiva (1):

  • Pompe Centrifuge.docx