PPN - bere cu aromă de portocale

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 7041
Mărime: 996.55KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexe P
Proiect ppn

Extras din proiect

Capitolul I

1.1. Scurt istoric al berii

Berea a aparut acum cca. 6000 de ani. Vine cel mai probabil de la paine care s-a udat și a inceput sa fermenteze, de unde a aparut procesul de fermentare.

Aceasta descoperire a avut loc de mai multe ori in istoria omenirii, astfel ca nu se poate sti sigur, unde a fermentat la inceput berea.Cele mai vechi urme de bere, care provin din anii 3500-2900 i.Hr., au fost descoperite de curand in Tepe, Mesopotamia (astazi in Iranul de vest).

Unii cercetatori studiind un numar mare de texte antice, cat și texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatura stransa intre coacerea cerealelor și fabricarea berii. Coacerea cerealelor este pana in zilele noastre un moment important in fabricarea berii.

Se pare ca berea era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o cantitate mare de alcool, insa foarte hranitoare. Datorita gustului deosebit, ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme. Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregatire a berii și cerealelor in Egiptul antic. Obiectul de studiu a fost gasit in mormintele in care s-au pastrat ramasite de mancare și bere. Calitatea acestora depinde de zaharul necesar pentru fermentatie.In zilele noastre, pentru usurarea procesului semintele se pun la uscat, astfel incat se obtine maltul. Maltul se fierbe, se strecoara si se adauga drojdie. Potrivit retetei traditionale, pentru obtinerea unei drojdii naturale se prepara un aluat din faina de grau, iar aluatul se punea la copt pana cand mijlocul se intarea. Dupa care, bucatile din aluatul copt se puneau intr-un decoct de malt pentru pregatirea berii.In toată lumea 20.000 de feluri de bere sunt îmbuteliate în 180 de feluri, de la normală, slab alcoolizată, pils, amară, cremă de bere și bere neagră.Chinezii au produs berea numită ‘Kui’ cu aproximativ 5000 de ani in urmă. In Mesopotamia, o tabletă de lut veche de 4000 de ani, indică faptul că meseria de berar era una foarte respectată și că cei mai buni berari erau femei. In vechiul Babilon, femeile berar erau de asemenea și preotese. Zeițele Siris și Nimkasi erau patroanele berii, iar unele tipuri de bere erau rezervate exclusiv unor ritualuri divine.

În 2100 î.Hr. Hammurabi, al 6-lea rege al Babilonului, a inclus reglementări privind activitatea tavernelor in marele lui Cod de Legi. Aceste reglementări aveau în vedere distribuția berii și erau creeate astfel încât să protejeze consumatorii. Pedeapsa prevăzută pentru vânzarea unei cantități mai mici decât cea menționată era înecul, ce s-a dovedit o metodă eficientă pentru prevenirea repetării infracțiunii.

O veche tabletă, acum în păstrare la Muzeul Metropolitan din New York, descrie berea babiloniană ca fiind o bere neagră, bere deschisă, bere roșie, bere cu trei straturi, bere cu cap, bere fără cap, etc. Se mai menționează faptul ca berea era băută printr-un pai, iar în cazul familiei regale un pai aurit, destul de lung încât să ajungă de la tron la un container mare de bere ținut în apropiere.

Acum 5000 de ani în Egiptul Imperial al faraonilor, berea era un important aliment în dieta zilnică.

Oamenii se strângeau să bea in “case ale berii”. Berea era băutura națională a țării, un aliment de bază ce își găsea loc atât în meniul nobilimii cât și în cel al oamenilor de rând (fellah). Pe lângă faptul că era o băutură, berea era folosită și ca medicament. Un document medical care a fost scris în jurul anului 1600 î.Hr. listează 700 de rețete, din care în jur de o sută conțin cuvântul “bere” . În 1996 berăria Courage Brewery din Newcastle, Anglia, a îmbuteliat 1000 de sticle de bere blondă, denumită Tutankhamun Ale după o rețetă veche de 3200 de ani, găsită în Templul Soarelui Reginei Nefertiti. Prima dintre sticle a fost vândută, mai târziu, la licitație cu 1000$.

Egiptenii obișnuiau să aprovizioneze morții cu mâncare și bere. Un vechi mormânt egiptean poartă inscripția : ”…satisface spiritul său cu vită și pasăre, pâine și bere”. În tavernele din Egipt, cel mai folosit toast era “Pentru stafia ta !”.

Se spune că egiptenii sunt cei care i-au învățat pe greci să facă bere.

Faimosul scriitor grec Sofocle încuraja cumpătarea, și sugera o dietă compusă din “pâine, carne, legume verzi și zythos (bere)”. Alți scriitori greci timpurii ca Herodot și Xenofon, menționează berea de asemenea în scrierile lor.

Romanii apoi au arătat triburilor sălbatice din Britannia tainele fabricației berii.

Regina Elisabeta, în timp ce călătorea prin țară, trimitea întotdeauna curieri înainte pentru a degusta berea locală. Dacă aceasta nu se ridica la standardele necesare o rezervă era trimisă imediat din Londra către ea.

Tatăl lui William Shakespeare a fost degustător de bere sau “conner”. Acesta testa berea turnând o parte pe o bancă, așezându-se apoi pe aceasta în timp ce termina restul berii. Dacă era zahăr in bere, sau dacă nu era pură, pantalonii din piele pe care îi purta aveau să se lipească de bancă după jumătate de oră.

La sfârșitul secolului 17, alocația săptămânală pentru elevii de toate vârstele de la o școală din Anglia consta în 2 sticle pe zi. Berea era mult mai sigură și mai bună la gust decât apa potabilă disponibilă, care adesea provenea din râuri poluate. Berea era de asemenea comună la locul de muncă. Omul de stat și de știință, Benjamin Franklin, care a trăit în Londra între anii 1757-1774, a înregistrat consumpția zilnică de bere într-o tipografie din Londra ce a vizitat-o. Fiecare dintre angajați consumau o halbă înainte de micul dejun, o halbă între mic dejun și prânz, o halbă la prânz, o halbă la ora 6 și o halbă când terminau lucrul.

1.2. Scurt istoric al firmei S.C. Martens S.A.

S.C. Martens S.A. cu sediul in Galati, strada Grigore Ventura, nr.l 1, este un important producator si importator belgian de bere de dimensiuni medii pe piata. Are aproximativ 250 angajati permanenti si colaboratori temporari .

Distribuie la nivel national prin distribuitori autorizati si magazine tip Super/Hypermarket ( Rewe Romania, miniMax Discount, Billa Romania, Plus Discount, Cora , Kaufland ) cat si la nivel international. Daca in trecut exportau bere in SUA, Coreea de Sud, Japonia si Australia, in prezent, singura marca exportata din portofoliul filialei locale Martens este berea fara alcool Driver, principala destinatie de export a acesteia fiind Egiptul. Acest brand a realizat anul trecut peste 15% din vanzarile anuale ale Martens, aproximativ 30.000 de hectolitri. Capacitatea anuala este de 200.000 hectolitri.

Preview document

PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 1
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 2
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 3
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 4
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 5
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 6
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 7
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 8
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 9
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 10
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 11
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 12
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 13
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 14
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 15
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 16
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 17
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 18
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 19
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 20
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 21
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 22
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 23
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 24
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 25
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 26
PPN - bere cu aromă de portocale - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • PPN - Bere cu Aroma de Portocale.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Bere cu gust de zmeură

Povestea berii Timisoreana incepea acum aproape 300 de ani in prima fabrica de bere din Romania. De atunci se pastreaza traditia lucrului bine...

Ai nevoie de altceva?