Prelucrarea Laptelui in Vederea Obtinerii Iaurtului Concentrat

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Prelucrarea Laptelui in Vederea Obtinerii Iaurtului Concentrat.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 72 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Miron Doru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1. Memoriu justificativ 3
2. Schema tehnologică de obţinere a iaurtului concentrat 5
2.1. Recepţia laptelui 6
2.1.1.Recepţia calitativă 6
2.1.2.Recepţia cantitativă 7
3.2. Filtrarea şi curăţirea laptelui 7
3.3. Normalizarea laptelui 9
3.3.1.Normalizarea laptelui în condiţii semimecanizate 10
3.3.2.Normalizarea laptelui în condiţii mecanizate 11
3.3.3.Normalizarea laptelui în flux continuu 11
3.4. Pasteurizarea laptelui 13
3.4.1.Pasteurizarea laptelui în vane 15
3.4.2.Pasteurizarea laptelui în instalaţii cu placi 15
3.4.3.Pasteurizarea laptelui în rezervoare de menţinere 17
3.4.4.Pasteurizarea laptelui prin recirculare 17
3.5. Răcirea laptelui la temperatura de însămânţare 18
3.6. Însămânţarea laptelui 19
3.7. Fermentarea laptelui 19
3.8. Concentraţia iaurtului 20
3.9. Răcirea iaurtului 23
3.10.Ambalarea iaurtului şi etichetarea ambalajelor 24
3.11.Depozitarea iaurtului 27
4. Bilanţul de materiale şi termic 27
5. Dimensionarea utilajelor 43
5.1. Dimensionarea vanei de obţinere a iaurtului 43
5.2. Dimensionarea instalaţiei de pasteurizare 45
5.3. Dimensionarea pompei centrifuge 45
6. Utilităţi 57
6.1. Necesarul de apă 57
6.1.1.Încălzirea cu apă 59
6.2. Necesarul de energie electrică 60
6.3. Necesarul de abur 61 7. Zona pentru producţie 62
7.1. Dimensionarea spaţiilor de producţie 64
8. Stabilirea necesarului de investiţii 67
9 Bibliografie 72
10. Anexe 73

Extras din document

1.MEMORIU JUSTIFICATIV

Iaurtul îşi are originea în Asia sau în Europa de est şi a apărut ca răspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele câteva ore care urmau mulsului. Astfel a început aventura descoperirii nenumăratelor avantaje nutriţionale şi medicale pe care le deţine.

Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperită absolut din întâmplare. În foarte multe ţări, Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din tradiţie, dar începând cu anii '20 ai secolului al XX-lea, iaurtul se răspândeşte şi în Europa Occidentală. Cuvântul iaurt, care vine din limba turcă, youghurmak însemnând "a îngroşa", este utilizat în mod curent, atât în America de Nord-yoghurt, cât şi în Europa şi desemnează versiunea modernă a laptelui prins de altadată.

În societatea modernă, omul este asaltat în fiecare zi de ritmul cotidian impus de schimbările tot mai dese intervenite în evoluţia societăţii. Poluarea, stresul, intensele solicitări zilnice conduc inevitabil la o scădere a rezistenţei organismului, acesta fiind tot mai expus şi mai vulnerabil. Astfel, inevitabil, apar întrebări referitoare la menţinerea sănătăţii şi protejarea organismului. Acestea sunt întrebări pe care fiecare persoană şi le pune, chiar dacă nu le formulează în mod explicit.

Iaurtul este considerat alimentul sănătos din familia lactatelor. Este considerat unul din alimentele care ajută la prelungirea vieţii. De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului. Mulţi îl consumă drept adjuvant al digestiei. Iaurtul acidofil ajută la redobândirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completă şi la o valorificare mai bună a alimentelor bogate în fibre.

Iaurtul nu e o “revelaţie” a secolului nostru. Cu mii de ani în urmă, el era bine cunoscut de unele popoare din Orientul Mijlociu şi constituia un aliment de bază. Efectele sale benefice în vindecarea diverselor boli intestinale l-au făcut repede cunoscut iar modul de producere a lui nu a mai putut rămâne secret.

Dar, deşi astăzi, 30% din populaţia globului consumă iaurt în mod regulat şi este un aliment foarte apreciat pentru gustul său, iaurtul avea un statut aparte la începutul secolului nostru - când era consumat doar la indicaţia medicilor! Secolul XX l-a transformat într-un aliment pentru consumul zilnic.

Iaurtul se prepară din lapte de vacă, de oaie, de capră sau de bivoliţă, pasteurizat sau fiert şi însămânţat cu culturi selecţionate de bacterii lactice specifice (Thermobacterium bulgaricum şi Streptococcus thermophilus). Laptele de oaie şi laptele de vacă se folosesc în amestec cu maximum 30% lapte de bivoliţă.

Întâi de toate, deşi obţinut prin fermentarea laptelui, iaurtul nu este un lapte fermentat obişnuit. Numai în prezenţa unor fermenţi specifici laptele devine iaurt. Iar toate calităţile lui provin de aici, fără excepţie. Chiar şi aroma specifică iaurtului şi gustul său sunt datorate în mod exclusiv acţiunii acestor fermenţi.

Atât de importanţi sunt aceştia încât standardele internaţionale condiţionează denumirea de “iaurt” de prezenţa în iaurt, după fabricare şi până la expirarea termenului de valabilitate, a culturilor active de fermenţi specifici într-o proporţie de 10 milioane la un gram de iaurt.

Fermenţii sunt de fapt bacterii lactice care, în procesul lor de metabolism, acţionează asupra laptelui transformându-l într-un aliment mai sănătos şi mai hrănitor. Iaurtul are un aport considerabil de calciu uşor asimilabil, iar cât de important este calciul pentru sănătate probabil nici nu mai trebuie spus. Ştim că întăreşte sistemul osos şi previne osteoporoza.

De la iaurt însă nu se primeşte numai calciu, chiar dacă acesta este “filonul” principal. Magneziul, fosforul, precum şi foarte multe vitamine, cum ar fi cele din complexul B, sunt prezente într-o proporţie foarte mare în iaurt şi sunt de asemenea rezultate în urma acţiunii fermenţilor. Iată aşadar cum fermenţii vii fac din iaurt o sursă de elemente nutritive şi benefice sănătăţii organismului.

În plus, persoanele care manifestă intoleranţă la lactoză pot consuma iaurt fără probleme, fermenţii transformând lactoza în acid lactic, bine tolerat de organism. Descoperim astfel calităţi fiziologice ale iaurtului care îl fac cu atât mai valoros cu cât este şi un aliment gustos şi foarte hrănitor.

Putem spune pe bună dreptate că iaurtul înseamnă sănătate!

2. SCHEMA TEHNOLOGICĂ DE OBŢINERE A IAURTULUI CONCENTRAT

Figura 2.1 - Schema tehnologică a procesului de obţinere a iaurtului concentrat

2.1. Recepţia laptelui

Laptele provenit de la producătorii individuali din zona de colectare, de la centrele de răcire sau de la ferme, este transportat în autocisterne speciale sau în bidoane şi este adus la rampa sectiei de fabricatie unde se supune recepţiei calitative şi cantitative.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prelucrarea Laptelui in Vederea Obtinerii Iaurtului Concentrat.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN BACĂU FACULTATEA DE INGINERIE DEPARTAMENTUL: STUDII POSTUNIVERSITARE ŞI FORMARE CONTINUĂ SPECIALIZAREA: CHIMIA ŞI INGINERIA PRELUCRĂRII ŞI VALORIFICĂRII PRODUSELOR NATURALE