Prepararea Bucatelor de Peste si a Fructelor de Mare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Prepararea Bucatelor de Peste si a Fructelor de Mare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 35 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1. Introducere 2
2. Prelucrarea primara a materiei prime 3
3. Caracteristica matriei prime principale si auxiliare 4
4. Calcularea deseurilor 5
5. Caracteristica semipreparatelor 7
6. Metode de tratare termica brezare prajire, fierbere, inabusire,coacere, regimuri termice si durata termica 8
7. Modificarile fizico-chimice la tratarile termice a acestor produse, a proteinelor, glucidelor, substante minetrale, vitamine 9
8. Fise tehnologice 10
9. Servirea preparatelor 32
10. Asocierea cu garnituri si sos 34
11. Selectarea ingredientelor pentru ornare 35
12. Alegerea veselei montarea si servirea 37
13. Indicii organoleptici 38
14. Bibliografie 40

Extras din document

Introducere

Pestii si fructele de mare sunt o sursa excelenta de proteine usor de digerat, de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali. Pretuite pentru valoarea lor nutritionala, fructele de mare au devenit astazi o mancare internationala, bucurandu-se de larga apreciere a marilor bucatari de pretutindeni.

Fructele de mare se prezinta pe piata sub forma proaspata, conservata sau congelata. Cel mai bine este sa fie consumate proaspete, pentru a beneficia de toate proprietatile lor, dar din pacate piata romaneasca este aprovizionata destul de rar si doar din italia cu asemenea trufandale. Mare atentie in special la fructele de mare congelate cum arata si cum miros.

Adevarate podoabe ale marilor si oceanelor, fructele de mare sunt bogate in minerale si vitamine, au putine grasimi si multe virtuti terapeutice. Din ele se prepara mii de feluri de mancare, in functie de sezon sau de loc. Practic orice restaurant care tinde la mai multe stele si respecta eticheta, trebuie sa aiba in menu cel putin un fel de mancare cu fructe de mare.

Gustoase si sanatoase, fructele de mare sunt scumpe indiferent de unde le cumperi sau de unde le mananci. Pretul lor este justificat pentru ca sunt greu accesibile, se pescuiesc destul de greu, cu vase specializate. Cele mai mari tari exportatoare de fructe de mare sunt Japonia si Norvegia.

Fructele de mare se prezinta pe piata sub forma proaspata, conservata sau congelata. Cel mai bine este sa fie consumate proaspete, pentru a

beneficia de toate proprietatile lor, dar din pacate piata romaneasca este aprovizionata destul de rar si doar din italia cu asemenea trufandale. Mare atentie in special la fructele de mare congelate cum arata si cum miros.

Notiunea de fructe de mare este asociata in general cu moluste, crustacee si alte animale marine, printre ele cele mai populare sunt: midii, stridii, melci, calamari, creveti, crabi, languste, homari, caracatita

Midiile

Midiile fac parte din alimentele cu continut foarte bogat in fier (mai mult decat spanacul) si in cupru. Ele trebuie consumate in aceeasi zi daca sunt crude si in 48 de ore daca sunt fierte si scoase din cochili.

Langusta

Are calitati gastronomice si toate calitatile dietetice: are calorii putine, este bogata in proiteine si saruri minerale. Se pregateste in aceeasi daca este vie, sau 24 de ore daca este fiarta.

Creveti

Dintre toate produsele marilor, crevetii reprezinta subiectul cel mai atent tratat de chinezi. Aceste mici vietati au o capacitate de reproducere uluitoare si de aceea sunt consumate in cantitati mari de multi chinezi care doresc sa-si intareasca potenta si capacitatea sexuala.

Crevetii aduc un mare aport de Yang, hranind cu multa energie rinichii. In combinatie cu salata verde, crevetii pot inlatura multe dintre problemele pielii, redandu-i netezimea si elasticitatea. Preparatul de mai jos este recomandat din plin si astmaticilor.

Crevetele roz

Este unul din cele mai festive fructe de mare pentru ca multa vreme a fost un produs rar, are proteine si saruri minerale. Sunt foarte fragili, trebuie pus la frigider si consumat cat mai repede.

Crevetele Gambas

Are mai putine proteine decat carnea si mai multe decat pestele. Este si el un produs fragil, care nu trebuie expus la soare si trebuie tinut la frigider maxim cateva ore de la cumparare.

Langustina

Are cam cca 90 de calorii la 100 de grame, dar contine pe langa proteine, multe minerale mai ales calciu si magneziu si vitamine din grupul B. Poate fi pastrata in frigider cu gheata cateva ore, iar fiarta inca 24 de ore, stropita cu ulei si inchisa ermetic.

Scoica Saint-Jacques

Saraca in calorii si foarte bogata in cupru, aceasta scoica se pastreaza cca 4-5 zile de la data pescuirii.

Crabul Etrille

Poate fi consumat fara moderatie, pentru ca are un numar enorm de vitamine si nu are de loc materii grase. Trebuie consumat repede daca e proaspat sau daca nu trebuie gatit.

Palourde (scoici)

Faima acestor scoici provine din calitatile lor, pentru ca din 100 de grame se acopera 50% din necesarul de fier, 75% din iod, tot cuprul, zincul si vitamina B12. se pot pastra la rece 8-10 zile dupa ce au fost pescuite, dar odata deschise trebuie consumate imediat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prepararea Bucatelor de Peste si a Fructelor de Mare.doc