Prepararea Sucului Natural din Fructe - Citrice

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Prepararea Sucului Natural din Fructe - Citrice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 34 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

CAPITOLUL I: INTRODUCERE
1. Generalitati si clasificarea fructelor 4
1.1 Tehnologia fabricarii bauturilor din fructe.6
CAPITOLUL II : STUDIU STUDIU COMPARATIV AL MAŞINILOR SIMILARE PENTRU PRODUCEREA BĂUTURILOR DIN FRUCTE
2. Generalitati privind producerea bauturilor din fructe. 18
2.1 Producerea sucurilor naturale de fructe. 18
CAPITOLUL III: SOLUȚIA CONSTRUCTIVĂ
3. Alegerea solutiei constructive 20
CAPITOLUL IV: CALCULUL SI PROIECTAREA
4.1 Specificarea datelor initiale
4.2 Calculul productivitatii presei
4.3 Calculul puterii consumte
4.4 Adoptarea motorului electric
4.5 Calculul rapoartelor de transmitere
4.6 Schema cinematica a presei
4.7 Calculul momentelor de torsiune si a turatiilor pe arbori
4.8 Calculul reductorului
4.9 Calculul transmisiei prin curele
4.10Calculul de dimensionare al arborilor
CAPITOLUL V: NORME DE EXPLOATARE, INTRETINERE SI REPARARE
5.1 Montarea instalatiei.
5.2 Intretinerea instalatiei
5.3 N.T.S.M. la lucrul cu presa
CAPITOLUL VII:
Concluzii

Extras din document

Capitolul 1

GENERALITATI SI CLASIFICAREA FRUCTELOR

Fructele sunt produse de origine vegetală cu largă răspandire atat pe teritoriul ţării noastre cat si pe teritoriul Europei, caracterizate printr-o producţie sezonieră şi o perisabilitate ridicată, din care cauză este necesară prelucrarea lor riguroasă încă din momentul recoltării.

Fructele trebuiesc condiţionate, ce constituie o succesiune de operaţii, efectuate pentru pregătirea produsului în vederea unei anume destinaţii: desfacerea pentru consum în stare proaspătă, depozitare spre păstrare, industrializare, etc. Acest proces presupune, în principal, operaţiile de îndepărtare a impurităţilor, sortare şi calibrare. În unele cazuri însă, în afara acestora, este necesar să se execute şi alte operaţii cum sunt cizelarea, tratarea chimică, acoperirea cu peliculă protectoare.

În stabilirea operaţiilor ce compun procesul de condiţionare precum şi la stabilirea caracteristicilor maşinilor, instalaţiilor şi utilajelor ce deservesc liniile de prelucrare, o mare importanţă o are cunoaşterea proprietăţilor fizice, chimice şi biologice ale legumelor şi fructelor. Spre deosebire de alte categorii de produse vegetale, acestea se caracterizează printr-o deosebită diversitate, atît ca tipuri de plante, cît şi ca proprietăţi. Diferenţele se referă la: formă, volum, greutate individuală, greutate specifică, gust, miros, aromă, rezistenţă texturală, culoare, culoare, punct de congelare, conţinut de umiditate, etc.

Fructele cultivate la noi în ţară, consumate atât în stare proaspătă cît şi prelucrat industrial se pot clasifica în felul următor:

-fructe-seminţoase (produse de pomii aparţinînd familiei Rosaceae şi care cuprind merele perele şi gutuile);

-fructe-sâmburoase (produse de pomii aparţinînd familiei Rosaceae, genul Prunus şi care cuprinde prunele,cireşele,vişinele,piersicile, caisele precum şi nectarinele,care sunt hibrizi între piersici şi prune);

-fructe moi(care nu au legături între grupe şi dintre care se pot enumera:bacele (struguri), pseudobacele (afinele, agrişele, coacazele, merisoarele), şi fructele multiple cărnoase (căpşunii, zmeura, murele, dudele), alte fructe spontane (cătina,scoruşele amare sau dulci,porumbele,coarnele);

-diverse alte fructe (nucile, alunele, migdalele, castanele comestibile, etc.).

Fructele necultivate la noi în ţară,dar care pot fi prelucrate în industria alimentară,sunt:

-fructele-sudice (ananasul,avocado,bananele,curmalele);

-fructe-citrice (lămâie, portocale, mandarinele, grapefruites);

-alte-fructe (kiwi, mango, maslinele, papaya, rodia, roşcovele, smochinele, etc).

In prezentul proiect se va prezenta producerea sucului natural de fructe- citrice (hesperide) - Fructe exotice de climat subtropical

Din punct de vedere botanic, aceste fructe sunt considerate bace cu structura hesperoida. Sunt deosebit de apreciate datorita valorii lor nutritive si in special a continutului in vitamina C. Se consuma in stare prospata sau prelucrate sub forma de sucuri, dulceturi, compoturi etc.

Productia mondiala de fructe citrice este in continua crestere, datorita dezvoltarii cererii pentru acest gen de fructe si a perfectionarii tehnicii de industrializare a sucurilor naturale si a extractiei uleiurilor eterice.

Pe plan mondial, productia anuala de fructe citrice se estimeaza la circa 40 milioane tone - ponderea importanta fiind detinuta de portocale si mandarine. Principalele tari producatoare sunt S.U.A. (cu peste 50% din productia mondiala), Spania, Italia, Israel, Grecia, Cipru, Turcia etc.

Tara noastra se aprovizioneaza cu fructe citrice din bazinul mediteranean (Grecia, Liban, Cipru, Turcia, Italia).

Fructele citrice se recolteaza la maturitate deplina sau in parg. Pulpa acestor fructe este impartita in felii cu membrane exterioare si este compusa din papile suculente, cu un continut bogat in zaharuri, uleiuri eterice, acizi organici, vitamine si saruri minerale.

In urmatorul tabel sunt prezentate compozitia chimica (in procente) si valoarea alimentara a principalelor sortimente de fructe citrice.

Denumirea fructului Apa Protide Acizi organici Glucide Calorii in g/100g produs

Portocale 85.0 0.9 1.3 11.5 53

Lamai 81.0 0.7 5.3 8.4 55

Grepfruturi 86.0 0.8 6.5 4.6 50

Fructele citrice au coaja aurie, mai mult sau mai putin aderenta la pulpa. Pentru mandarine, portocale si grepfruturi, coaja subtire este caracteristica fructelor de calitate superioara, iar pentru lamai, coaja de grosime mijlocie reprezinta indiciul ca fructele sunt de buna calitate. Pulpa mandarinelor, portocalelor si grepfruturilor se poate consuma ca atare, iar coaja acestora, avand un continut ridicat de uleiuri eterice, este utilizata la prepararea produselor de cofetarie pe cale industriala, a bauturilor nealcoolice, precum si in industria parfumurilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prepararea Sucului Natural din Fructe - Citrice.doc