Principalii dăunători ai cerealelor

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4501
Mărime: 4.25MB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Nagy
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vasileanu Ina
e un proiect la disciplina morarit si panificatie din cadrul facultatii stiinta si ingineria alimentelor anul 4 galati

Cuprins

  1. 1.Generalităţi.pag.3
  2. 2.Principalii dăunători ai culturii de grâu.pag.4
  3. 2.1. Tripsul grâului (Haplotrips tritici).pag.4
  4. 2.2.Ploşniţa cerealelor (Eurygaster integriceps).pag.4
  5. 2.3.Gândacul ghebos (Zabrus tenebrioides).pag.5
  6. 2.4.Păduchele verde comun al cerealelor (Schizapis graminum).pag.5
  7. 2.5.Nematodul grâului (Anguina tritici).pag.6
  8. 2.6.Gândacul pocnitor (Agriotes spp.).pag.7
  9. 3.Principalii dăunători ai culturii de porumb.pag.8
  10. 3.1.Răţişoara porumbului (Tanymecus dilaticollis).pag.8
  11. 3.2.Viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera).pag.8
  12. 4.Principalii dăunători ai culturii de orz.pag.9
  13. 4.1.Tripsul orzului (Limothrips denticornis).pag.9
  14. 4.2.Omida orzului.pag.9
  15. 5.Principalii dăunători ai culturii de orez.pag.10
  16. 5.1.Musculiţa orezului (Hydrellia griseola).pag.10
  17. 5.2.Melcul de apă dulce (Lymnaea stagnalis).pag.10
  18. 6.Principalii dăunători ai culturii de ovăz.pag.11
  19. 6.1 Tripsul ovăzului (Stenothrips graminum Uzel).pag.11
  20. 6.2. Păduchele ovăzului (Macrosiphum avenae F.).pag.11
  21. 7.Principalii dăunători ai culturii de secară.pag.12
  22. 8.Combaterea biologică a dăunătorilor.pag.12
  23. Bibliografie.pag.13

Extras din proiect

1.Generalităţi

Dăunătorii sunt nişte organisme, de obicei insecte, care provoacă deprecieri asupra culturilor de cereale, dar şi asupra produselor depozitate. Mulţi dintre dăunătorii care provoacă aceste deprecieri trăiesc numai în spaţii de depozitare, având una sau mai multe generaţii pe an. Sunt însă insecte care au mai multe generaţii pe an, din care cel puţin o generaţie se dezvoltă în câmp sau una din etapele ciclului de dezvoltare are loc în câmp. Aceasta denotă faptul că recoltele agricole pot fi deja infestate la introducerea în spaţiul de depozitare.

Insectele dăunătoare iernează în crăpăturile din pardoseală, din pereţi, ascunse la elementele acoperişului, în boabe, etc. De asemenea migrează de la un spaţiu la altul, îndeosebi în vecinătăţi apropiate. Unele sunt atât de mici încât sunt duse de vânt sau se prind de blana şoarecilor, şobolanilor, pisicilor, pe haine.

Dăunătorii pot deprecia cerealele şi produsele obţinute din prelucrarea acestora, provocând pagube mari. Aceşti dăunători, în general, sunt adaptaţi condiţiilor de viaţă din magazii, silozuri, unităţi de producţie sau din câmp, pierzând facultatea de a zbura, şi nu se poate dezvolta în afara contactului cu masa de cereale sau cu planta în lan.

Dăunătorilor le sunt proprii anumite zone de răspândire (areal), consecinţă a unei evoluţii îndelungate şi complexe sub acţiunea factorilor ecologici şi geoistotici.

Gradul daunelor produse de fiecare insectă nu este uniformă pe întinderea întregului areal de răspândire a speciei respective. Se disting trei zone: zona de maximă intensitate, zona daunelor probabile şi zona daunelor neînsemnate.

Studiul arealului de răspândire al fiecărui organism şi stabilirea arealului are o importanţă deosebită în organizarea măsurilor de protecţie.

Cauzele care provoacă variaţii în numărul insectelor dăunătoare în anumiţi ani şi proporţia lor sunt condiţionate de combinarea factorilor ecologici. Dacă se întâlnesc condiţii optime de câţiva ani, specia începe să se hrănească intens şi înmulţindu-se provoacă o invazie în masă. Invazia poate fi provocată şi de lipsa de activitate gospodărească a omului.

Căldura şi umiditatea sunt considerate factori ecologici principali care influenţează dezvoltarea dăunătorilor.

Insectele dăunătoare cerealelor se împart în trei grupe:

1) insecte cu aripi tari ( coleoptere, gândaci) dintre acestea cele mai periculoase fiind gărgăriţele;

2) fluturii (lipidoptere);

3) acarienii.

Infestarea cerealelor cu insecte şi acarieni se poate prezenta sub două forme:

- Forma vizibilă, în care dăunătorii aflaţi în orice stadiu de dezvoltare se pot descoperi cu ochiul liber sau când cerealele prezintă semne vizibile de atac (înţepături, orificii, rosături, etc.);

- Forma ascunsă, în care dăunătorii aflaţi în orice stadiu de dezvoltare sunt localizaţi în interiorul cerealelor, tratarea cu reactivi speciali sau prin radiografie.

2.Principalii dăunători ai culturii de grâu

2.1. Tripsul grâului (Haplotrips tritici)

Diagnoza atacului. Modul de manifestare al atacului se face prin albirea spicului de grâu şi în acelaşi timp are loc răsucirea tulpinii.

Dăunătorul şi biologia sa. Adultul are corpul de culoare brun-negricioasă de 2-3 mm, cu ultimul segment al abdomenului alungit sub formă de tub. Aripile anterioare prezintă o singură nervură longitudinală. Are o singură generaţie pe an; iernează sub formă de larve şi ca adulţi şi nimfe în resturile vegetale. Se hrănesc prin înţeparea şi sugerea frunzelor, tulpinilor, organelor florale determinând albirea spicelor, zburlirea aristelor şi secarea boabelor. Tripşii sug boabele în faza de lapte.

Răspândire şi importanţă economică. Tripsul grâului are o largă răspândire pe glob. În Europa, tripsul grâului este predominant în zonele de climă temperată. Produce reducerea cantităţii cât şi a calităţii recoltei de boabe.

2.2.Ploşniţa cerealelor (Eurygaster integriceps)

Diagnoza atacului. Specie oligofagă, dezvoltându-se în principal pe culturile de grâu, dar atacă şi alte graminee cultivate şi spontane. Adulţii înţeapă tulpinile tinere, frunzele, rahisul spicelor, florile şi boabele. La locul înţepăturii se formează o mică umflătură numită ,,con salivar” în jurul căreia apare o zonă de culoare gălbuie. Adesea frunza atacată se îngălbeneşte, se răsuceşte şi se usucă, de la locul înţepăturii atârnând ca o sfoară. Uneori spicul rămâne în burduf, iar când apare, are aristele ondulate şi poate fi parţial sau total steril, albit, aspect care se întâlneşte frecvent la vârful spicelor. Boabele atacate sunt şiştave, zbârcite sau dacă nu sunt deformate, poartă urmele înţepăturilor sub formă de puncte negre, înconjurate de o zonă decolorată.

Dăunătorul şi biologia sa. Adultul are corpul oval, de 11-13 mm lungime, de culoare brună.Capul este triunghiular. Antenele sunt constituite din 5 articule. Pronotul este aproape hexagonal.Scutelul foarte dezvoltat egal în lungime cu abdomenul, cu o carenă în partea mediană şi cu două puncte gălbui la bază. Oul este sferic şi de culoare verzuie la depunere şi de culoare închisă, pe măsură ce se dezvoltă embrionul. Larva este asemănătoare cu insecta adultă, fiind mai mică şi lipsită de aripi sau cu rudimente de aripi, în funcţie de vârsta acesteia.

Are o generaţie pe an. Iernează ca insectă adultă, sub frunzarul pădurii, în liziera pomilor din apropierea culturilor, sub ierburi. Primavara la temperaturi de peste 10º C, insectele îşi fac apariţia, la început pe gramineele spontane, apoi zboară în culturile de cereale. Numărul maxim de insecte pe culturi se înregistrează la jumătatea lunii mai. După o perioadă de hrănire şi maturaţie sexuală are loc copulaţia şi depunerea pontei. Larvele apar la 8-10 zile de la depunerea pontei. Până la maturare se hrănesc şi năpârlesc de 4-5 ori, întreaga lor evoluţie durând 30-40 zile, ceea ce corespunde cu ajungerea la maturitate a cerealelor. Adulţii din noua generaţie apar la sfârşitul lunii iulie, hrănirea lor continuând până în cursul lunii august, când se retrag pentru iernare.

Răspândire şi importanţă economică. Ploşniţele cerealelor sunt răspândite în centrul şi sud-estul Europei, în vestul Asiei şi în nord-estul Africii. La noi în ţară se întâlnesc în toate zonele cultivatoare de grâu, în densităţi mai mari în regiunile de stepă şi ale pădurilor de stejar. Eurygaster integriceps este specia cea mai frecventă şi păgubitoare.

Atacul ploşniţei grâului produce şiştăvirea boabelor de grâu în procent de 1-2%, iar saliva introdusă în bob provoacă distrugerea glutenului, ceea ce duce la diminuarea calităţii grâului.

Preview document

Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 1
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 2
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 3
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 4
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 5
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 6
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 7
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 8
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 9
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 10
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 11
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 12
Principalii dăunători ai cerealelor - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Principalii Daunatori ai Cerealelor.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Rase de porcine importate crescute pentru producția de carne - Landrace, Duroc

Capitolul 1. Importanţa creşterii porcinelor în România Creşterea porcinelor prezintă o importanţă deosebită pentru economia noastră naţională,...

Dăunătorii Grâului

Dăunătorii grâului Dăunătorii pot deprecia cerealele şi produsele obţinute din prelucrarea acestora, provocând pagube mari. Aceşti dăunători, în...

Infectarea cu microorganisme în industria alimentară

Pe plan mondial pagubele produse de dăunători sunt estimate la cateva zeci de milioane de tone de cereale şi leguminoase anual, din care circa...

Te-ar putea interesa și

Managementul performaței resurselor umane

CAPITOLUL I MANAGEMENTUL ŞI PROCESUL MANAGERIAL 1.1. Management: concept, evoluţie, conţinut 1.1.1 Conceptul noţiunii de management...

Stabilirea elementelor de prognoză și avertizare la principalii dăunători din culturile de cereale păioase în condițiile CPP Dorohoi

CAPITOLUL I CADRUL NATURAL Istoricul Centrului de Protectie a Plantelor Dorohoi În anul 1962 s-a înfiinţat Consiliul Agricol Raional, în cadrul...

Cultura Grâului

Capitolul I INTRODUCERE 1.1 Importanţa grâului Grâul este una dintre cele mai importante cereale şi planta care ocupă pe glob cele mai mari...

Strategia și Programul Consiliului Județean Dolj de Dezvoltare economico-socială a Județului Dolj 2005 - 2008

I. PREZENTAREA GENERALĂ A JUDEŢULUI DOLJ 1.1. DATE GENERALE Aşezarea geografică În ansamblul teritorial al României judeţul Dolj are o poziţie...

Fundamentarea strategiei de implementare la SC Clorofilă SRL prin înființarea culturii de floarea soarelui în suprafața totală de 65 ha

Capitolul I - Date generale privind solicitantul Denumirea firmei agricole este SC.Clorofila.SRL, situată în localitatea Gherăești, județul Neamț....

Cercetări privind biologia, ecologia și combaterea gândacului ovăzului

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND CULTURA CEREALELOR PĂIOASE 1.1 Importanţa culturii cerealelor Obţinerea de producţii mari de...

Combaterea Bolilor și Dăunătorilor Plantelor de Cultură

Memoriu justificativ Obţinerea unor recolte de calitate superioară în condiţiile unor costuri cât mai reduse nu poate fi realizată decât prin...

Sisteme de combatere integrată la grâu

Importanta culturii de grau Graul este cea mai importanta planta cultivata, cu mare pondere alimentara.Este cultivat in peste 100 de tari si...

Ai nevoie de altceva?