Cuprins
Fructe exotice – generalitati
Valoarea nutritiva a fructelor pag1
Factor sanogen si protector fata de numeroase boli pag1
Expertii din toata lumea si din Romania sunt pro-fructe pag2
Sucurile de fructe in tratamentul unor boli pag3
Fructele in alimentatia sugarului si a copiilor pag3
Fructele la baza piramidei alimentare pag3
Fructele exotice pag4
Valorile energetice ale fructelor exotice pag7
Ananasul pag10
Avocado pag10
Smochinele pag10
Fructul pasiunii pag11
Litchi pag11
Mango pag11
Caju pag12
Pomelo pag12
Tamarillo pag13
Mangosan pag13
Cherimoya pag14
Lamaia pag14
Banana pag15
Nuca de cocos pag16
Kiwi pag17
Regele tropicelor – ananasul pag19
Stimulentul creierului – nuca de cocos pag19
Fructul imunitatii – papaya pag19
Fructul inimii – rodia pag19
Rolul fructelor in organism pag20
Bibliografie
Extras din document
Omul a intuit dintotdeauna ca fructele sunt o comoara pentru sanatate. In trecut, aceasta intelepciune s-a concretizat in maxime cum ar fi "un mar pe zi, de doctor te va pazi" si se baza in primul rand pe dovezi ale bunului simt. In prezent, cunostintele cu privire la calitatile sanogene ale consumului zilnic de fructe si legume au luat forme noi, cum ar fi de pilda sloganul publicitar initiat de autoritatile americane de sanatate publica difuzat intens in mass-media de peste ocean sub forma: "Cinci pe zi pentru o sanatate mai buna". Aceasta formula si altele asemanatoare promoveaza consumul de vegetale in conformitate cu ultimele cercetari din domeniul nutritiei.
VALOAREA NUTRITIVA A FRUCTELOR
Fructele furnizeaza organismului elemente nutritive deosebit de valoroase: vitamina C, beta-caroten, fibre vegetale, potasiu, folati, magneziu etc. Mai ales in sezonul de vara si toamna, ne putem bucura de o varietate foarte mare de fructe, specifice climei noastre cu care ne vom putea cu adevarat rasfata, fiecare dupa preferintele personale: mere, pere, caise, piersici, prune, capsuni, zmeura, fragi, mure, afine, cirese, visine, gutui, struguri, coacaze, agrise, lubenita, pepeni, coarne, zarzare. Pe linga acestea, in masura posibilitatilor, putem consuma si portocale, lamii, grapefruit, kiwi, papaya, mango, ananas, banane sau alte fructe exotice. Sa nu uitam desigur de alternativa extrem de binevenita a fructelor sub forma deshidratata, fructele uscate: stafide, smochine, prune, caise.
FACTOR SANOGEN SI PROTECTOR FATA DE NUMEROASE BOLI
Studiile din ultimele decenii au aratat ca produsele alimentare de origine animala (carnea, grasimile saturarte) duc la o crestere a riscului de boala coronariana. In contrast cu aceasta, fructele avind un continut inalt de fibre alimentare, glucide complexe, antioxidanti, fitosteroli si nu in ultimul rind prin absenta colesterolului, au efecte benefice asupra inimii si vaselor de singe. Anumite nuci si fructe, cum ar fi avocado, contin grasimi preponderent nesaturate care contribuie la rindul lor la scaderea riscului de boli cardiovasculare. Nucile sint cea mai buna sursa naturala de vit E cu efecte antioxidante binecunoscute.
In fructe si legume se gasesc cantitati importante de izotiocianati, antioxidanti fenolici, indoli si flavone cu efect anticancerigen. Actiunea lor se explica prin inactivarea enzimelor care favorizeaza aparitia substantelor cancerigene sau prin stimularea enzomilor care inactiveaza aceste substante cancerigene. Dintre polifenolii vegetali, cei mai activi par sa fie asa-numitele bioflavone. Acestea reprezinta un grup de substante cu diverse structuri si functii biologice complexe. Au fost identificati mai mult de 500 de compusi flavonoidici, dintre acestia peste 150 avind activitate biologica. Printre proprietatile cunoscute se numara protectia fata de bolile cardiovasculare, rolul antitoxic, antiinflamator, antitumoral si chiar de crutare a vit C. Bioflavonoidele sint prezente de altfel si intr-o serie intreaga de plante medicinale si au calitatea de a se elimina usor din organism, nefiind toxice in conditii normale.
Fructele reprezinta o importanta sursa de fibre alimentare. Celuloza din fructe are o structura mai fina decit cea din cereale. In plus, celuloza din fructe formeaza un tandem cu pectinele. Acest complex pecto-celulozic are proprietatea de a stimula miscarile peristaltice ale intestinului, precum secretia de sucuri digestive. Fibrele alimentare ajuta la eliminarea colesterolului din organism.
EXPERTII DIN TOATA LUMEA SI DIN ROMANIA SUNT PRO-FRUCTE
Institutul National de lupta impotriva cancerului din SUA este cunoscut pentru eforturile sale de a educa populatia in vederea adoptarii unui regim alimentar care sa micsoreze riscul de aparitie a unor forme de cancer. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine la rindul ei aceste recomandari nutritionale pe baza unui consens larg intre oamenii de stiinta, cu privire la rolul protector al multor articole alimentare de origine vegetala. Aceste eforturi s-au concretizat in anii precedenti in lansarea si raspindirea unei recomandari elementare in ce priveste nutritia. Ratia alimentara a fiecarei persoane trebuie sa includa zilnic 5 portii de fructe si legume. In armonie cu aceste standarde nutritionale, Societatea Romana de Cardiologie si Societatea Romana de Nutritie au elaborat recomandari valabile si pentru tara noastra. Acestea prevad includerea in ratia alimentara zilnica a 5 portii de legume si a 2 portii de fructe.
Substanţe cu acţiune anticancerigenă prezente în fructe şi legume
o Polifenoli
o Izotiocianaţi
o Indoli
o Flavone
o Acid ascorbic (vit C)
o Carotenoizi
o Substanţe minerale (seleniu, magneziu, zinc etc)
o Substanţe colorante
o Steroli vegetali
o Fibre alimentare
SUCURILE DE FRUCTE IN TRATAMENTUL UNOR BOLI
Prezenta in cantitati importante a potasiului, vitaminelor, antioxidantilor motiveaza administrarea lor in profilaxia si tratamentul bolilor cardiovasculare. Specialistii arata ca printr-o dieta de sucuri, aportul de potasiu creste de aproape 6 ori fata de cantitatea introdusa in ogranism intr-o alimentatie obisnuita. Sucurile de fructe au un efect benefic asupra functiei inimii, fiind indicate in infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala si ateroscleroza. La hipertensivi, cura de sucuri de fructe pare sa fie mai eficienta decit regimul fara sare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Produse Alimentare de Origine Vegetala - Fructe Exotice Proaspete - Aspecte Nutritionale si Dietetice
- Fructe exotice - bibliografie si cuprins.doc
- Fructe exotice.doc
- fructe exotice.ppt