Produse crud zvintate

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 10232
Mărime: 894.27KB (arhivat)
Publicat de: Denis David Sava
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. DESCRIEREA TEORETICĂ A PROCESULUI TEHNOLOGIC
  2. 1.1. Rolul microflorei din carne și produselor din carne ..2
  3. 1.2. Culturi starter- rolul lor în obținerea salamurilor, specialităților crud zvăntate de calitate 4
  4. 2. CARACTERISTICA MATERIEI PRIME LA FABRICAREA SPECIALITĂȚILOR CRUD ZVĂNTATE
  5. 2.1. Compoziția chimică a materiei prime principale și auxiliare 9
  6. 2.2.1 Alegerea aditivilor 11
  7. 2.2. Scheme tehnologice clasice de fabricare a specialităților crud zvăntate 13
  8. 3. TEHNOLOGII ȘI TEHNICI DE FABRICARE A SPECIALITĂȚILOR CRUD ZVĂNTATE
  9. 3.1. Descrierea tehnologiei clasice de fabricare a specialităților crud zvăntate pancetta și coppa de tip italian .17
  10. 3.2.Utilaje performante de fabricare a specialităților crud zvăntate ..19
  11. 3.2.1. Utilizarea celulelor termice și celulelor pentru maturare, uscare 19
  12. 3.2.2. Utilizarea celulelor moderne în fabricarea salamurilor crud zvăntate 20
  13. 4.APLICAREA PROCESULUI TEHNOLOGIC PROIECTAT LA FABRICAREA SPECIALITĂȚILOR CRUD ZVĂNTATE
  14. 4.1. Elaborarea schemei-bloc tehnologice de fabricare a specialităților crud zvăntate ‚‚Pancettaʼ și ‚‚Coppaʼʼ 24
  15. 4.2. Descrierea procesului tehnologic de fabricare a specialităților pancetta și coppa .25
  16. 4.3. Analize chimice, fizico-chimice și biochimice aplicate la verificarea calității materiei prime și produsului finit
  17. 4.3.1. Controlul materiei prime și a materialelor auxiliare 26
  18. 4.3.2. Controlul fluxului tehnologic de producere a specialitatilor crud zvintate ,, Coppaʼʼ si ,,Pancetaʼʼ ...29
  19. 4.3.3. Controlul produsului finit a specialitatilor crud zvintate ,, Coppaʼʼ si ,,Pancetaʼʼ .30
  20. 4.3.4. Controlul sanitar-igienic a fluxului tehnologic de fabricare a specialitatilor crud zvintate ,,Coppaʼʼ si ,,Pancetaʼʼ 32
  21. Concluzii și propuneri .34

Extras din proiect

INTRODUCERE

Industria cărnii este una din ramurile de bază ale industriei alimentare, menite să asigure populația cu produse alimentare de o înaltă valoare biologică și nutritivă.

Dintre toate produsele de origine animală, carnea este considerată producția principală atît sub aspect valoric, cât și nutritiv. Datorită nivelului proteic ridicat, cât și prin calitățile organoleptice pe care le are carnea, solicitarea acesteia pe plan mondial este foarte mare, devenind un factor de bază în relațiile comerciale dintre state. Consumul de carne reprezintă un indicator al standardului de viață.

Producerea preparatelor din carne permite diversificarea alimentației populației, prelungirea perioadei în care acestea pot fi consumate și satisfacerea cerințelor consumatorilor.

Salamurile, specialitățile crud zvîntate sunt preparate de lux cu o valoare nutritivă ridicată, cu o aromă plăcută, fabricate din carne de porc, de vită și alte tipuri de carne.

Sunt destinate pentru consum persoanelor mature. Totodată, au o importanță aparte în industria alimentației publice (restaurante, pub-uri etc.) Comestibilitatea și caracteristicile gustative superioare se obțin în urma proceselor de maturare la care sunt supuse produsele. La maturare contribuie enzimele secretate de microflora naturală și de culturile starter de microorganisme utile (bacterii, mucegaiuri, drojdii) adaugate.

1.DESCRIEREA TEORETICĂ A PROCESULUI TEHNOLOGIC

1.1. Rolul microflorei din carne și produselor din carne

În industria cărnii microorganismele au un rol deosebit, în modificarea proprietaților organoleptice și nutritive ale cărnii, care prin compoziția ei chimică constituie un mediu foarte prielnic pentru dezvoltarea microorganismelor. Microorganismele, în urma dezvoltarii lor, produc diferiți metaboliți ce au efecte benefice asupra organismului uman, în urma consumului de carne și produse din carne. Carnea este un aliment valoros din punct de vedere nutritiv, datorită prezenței surselor de carbon și de energie (glicogen, acid lactic rezultat prin glicoliză), surselor de azot (proteine asimilabile), sărurilor minerale, vitaminelor, unui conținut de apă liberă de 67% (ex. carnea de vită), încât asigură condiții favorabile pentru cresterea microorganismelor, în special a bacteriilor de putrefacție.

Microflora cărnii, în mod natural, este alcătuită din microbiota specifică și nespecifică. În majoritatea cazurilor, carnea are o încărcătură microbiană compusă din microorganisme organotrofe (saprofite), microorganisme patogene, facultativ patogene (inițiatori a intoxicațiilor și toxiinfecțiilor alimentare) care au activitate proteolitică și lipolitică, strict patogene (Clostridium botulinum, Bacillus anthuris, Pseudomonadacea, Salmonella sp.) provocînd alterarea cărnii [2,26].

Microorganismele saprofite prezente în carne în timpul proceselor tehnologice de fabricare a salamurilor, specialităților crud zvîntate pot condiționa, într-o serie de cazuri, dezvoltarea unor procese biochimice și, deci, să influențeze benefic calitatea alimentelor. În acest caz, ele devin specifice pentru microbiota dată a produsului. Avînd însusiri antagoniste în raport cu alte microorganisme, acestea adesea, asigură conservarea produselor alimentare și consumul este lipsit de pericol epidemiologic.

La fabricarea preparatelor din carne se folosește carne, care poate prezenta o contaminare bacteriană (104 —106g). O carne cu peste 107g celule-bacterii nu este admisă la fabricare [26]. Deci, microbiota cărnii include nu numai microorganisme nedorite, dar și cele care prin activitatea glicolitică sporită, mai puțin proteolitică, lipolitică dau însușiri benefice în producerea produselor din carne. Dezvoltarea microbiotei specifice în timpul proceselor tehnologice contribuie la inhibarea microorganismelor de alterare a cărnii, înbunătățește caracteristicile organoleptice a produsului din carne. Deoarece, în timpul procesării cărnii, dirijarea microorganismelor specifice și nespecifice este destul de anevoios, este nevoie de format condiții pentru dezvoltarea microbiotei specifice, ca: micrococi, bacterii lactice care formează culoarea, aroma, structura, gustul salamurilor crud zvăntate respectînd un șir de parametri (aw, pH-ul cărnii, temperatura, durata maturării).

Creșterea numărului de bacterii lactice în tocătura salamului crud zvîntat este destul de important pentru formarea acidului lactic în urma glicolizei și scăderea nivelului pH-lui, moment chee, în tehnologia producerii de salam crud zvîntat pentru decurgerea proceselor microbiologice și biochimice care influențează formarea culorii, aromei, consistenței și inhibarea microorganismelor rezistente în mediul acid. Cresterea numărului de bacterii lactice au loc la temperaturi joase, sunt rezistente la pH-ul 4,8- 5,4 și concetrații mari de sare, crescînd în primele zile de maturare a pastei pină la 107- 109 ufc/g. Cei mai tipici lactobacilli sunt L. sake, L. curvatus, L. plantarum [3,4,5]. Totodată, în timpul procesului tehnologic de fabricare a salamului, specialităților crud zvîntat, poate sa fie prezenți și alți lactobacilli care în timpul maturării produc cantități mari de acid lactic, care-i conferă un gust și miros înțepător (tulpini homofermentative sau heterofermentative), care produc acizi organici (lactic, acetic, propionic), etanol, amoniac, CO2 etc., ceea ce duce la apariția defectelor salamului (formarea bulelor în interiorul pastei, miros și gust neplăcut, ruperea membranelor). Alt efect, al lactobacililor, este degradarea grăsimelor, proteinelor care formeaza aroma salamului, dar nu atît de accentuată [2,5].

Bibliografie

1.ПОКРОВСКОГО, A. A. Химичecкий cocтaв пищeвыx пpoдyктoв. Mocквa, Пищeвaя пpoмышлeннocтъ 1976

2.TИMОШЕНКО, Н.В.,ПATИЕВA A.M. Texнoлoгия xpaнeния, пepepaбoтки и cтaндapтизaции мяca и мяcныx пpoдyктoв. Кpacнoдap:КyбГAУ. 2009- 615c.

3.KAЙM, Г. Texнoлoгия пepepaбoтки мяca. Нeмeцкoe пpaктикa, Пpoфeccия, 2006- 246c

4.CЕMЕНОВA, A.A., НAСОНОВA, В.В., MИНAЕВ, M.Ю., РОГATИН, A.И. Рoлъ cтapтoвыx кyльтyp в пpoизвoдcтвe cыpoкoпчeныx и cыpoвялeныx кoлбac ГНУ ВНИИMП им. В.M Гopбaтoвa Рocceлъxoзaкaдeмии Вce o мяce 04.04.2012 №4- c 13

5.ХОРОЛЪСКИЙ, В.В. Нaпpaвлeннoe иcпoльзoвaниe микpoopгaнизмoв в мяcнoй пpoмышлeнocтъ. - Aвтopeф. Диcc.дoкт.тexн.нayк. M.,1988

6.КЪОСЕВ, Д.Д. Выдeлeниe пoлeзныx штaммoв бaктepий и иx иcпoльзoвaниe для yлyчшeния тexнoлoгии и кaчecтвo вялeныx кoлбac типa ,,Лyкaнкиʼʼ. Aвтopeф. Диc Кaнд. Tex. Нayк. M., 1971. 25 c.

7.НЕФЕДОВA, Н.В.,СЕРЕГИН, И.Г. Биoлoгичecкиe мeтoды cнижeния бaктepиaльнoй кoнтaминaции фapшa для кoлбacныx издeлий.- Mяcнaя индycтpия. 2003. №10.С.31-34.

8.СОКОЛОВ, A.A. Оcoбeннocти cтpyктypooбpoзoвaния cыpoкoпчeныx и вялeныx кoлбac. Mяcнaя пpoмышлeнocтъ 1972. - 21c.

9.Пaтeнт ФРГ 3114913 MКИ A 236 3/00

10.Food chemistry. Third edition./ Edited by R. OWEN FENNEMA.- MARCEL DEKKERINC, 1995.- 1024 p.

11.КAРMAС, Э. Texнoлoгия кoлбacныx издeлий /Э. Кapмac - M.: Лeгкaя и пищeвaя пpoмышлeнocтъ, 1981.- 256 c.

12.ПAВЛОВСКИЙ, П.Е., ПAЛЬMИН, В.В. Биoxимия мяca. M.: Пищ. Пpoм-cть, 1975, 343 c.

13.MЕСХИ, A.И. Биoxимия мяca, мяcoпpoдyктoв и птицeпpoдyктoв.- M.: Лeгкaя и пищeвaя пpoмышлeнocтъ, 1984, 280 c.

14.ШИФФНЕР, Э., ХAГЕРДОН, В., ОПЕЛЬ, К. Бaктepиaльныe кyльтypы в мяcнoй пpoмышлeннocть.- M.: Пищ. пpoм-cть. 1980, 96 c.

15.MОИСЕЕВA, Е. Л. Mикpoбиoлoгия мяcныx, мoлoчныx пpoдyктoв пpи xoлoдильнoм xpaнeнии.- M.:Aгpoпpoмиздaт, 1998, 564c

Preview document

Produse crud zvintate - Pagina 1
Produse crud zvintate - Pagina 2
Produse crud zvintate - Pagina 3
Produse crud zvintate - Pagina 4
Produse crud zvintate - Pagina 5
Produse crud zvintate - Pagina 6
Produse crud zvintate - Pagina 7
Produse crud zvintate - Pagina 8
Produse crud zvintate - Pagina 9
Produse crud zvintate - Pagina 10
Produse crud zvintate - Pagina 11
Produse crud zvintate - Pagina 12
Produse crud zvintate - Pagina 13
Produse crud zvintate - Pagina 14
Produse crud zvintate - Pagina 15
Produse crud zvintate - Pagina 16
Produse crud zvintate - Pagina 17
Produse crud zvintate - Pagina 18
Produse crud zvintate - Pagina 19
Produse crud zvintate - Pagina 20
Produse crud zvintate - Pagina 21
Produse crud zvintate - Pagina 22
Produse crud zvintate - Pagina 23
Produse crud zvintate - Pagina 24
Produse crud zvintate - Pagina 25
Produse crud zvintate - Pagina 26
Produse crud zvintate - Pagina 27
Produse crud zvintate - Pagina 28
Produse crud zvintate - Pagina 29
Produse crud zvintate - Pagina 30
Produse crud zvintate - Pagina 31
Produse crud zvintate - Pagina 32
Produse crud zvintate - Pagina 33
Produse crud zvintate - Pagina 34
Produse crud zvintate - Pagina 35
Produse crud zvintate - Pagina 36
Produse crud zvintate - Pagina 37
Produse crud zvintate - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Produse crud zvintate.DOC

Alții au mai descărcat și

Implicațiile funcțional - tehnologice ale tratamentului termic asupra laptelui de consum

INTRODUCERE Până la sfârșitul secolului al XIX-lea laptele a constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date privind primele...

Botez

Argumentul Organizarea de evenimente constă în procesul de organizare a unei nunți, congres, conferință, ceremonie, expoziție. Organizarea...

Caltaboșul

Introducere Când spui produse tradiţionale româneşti gândul te poartă la reţetele vechi pe care le foloseau ţăranii în gospodăriile proprii şi...

Obținerea etanolului din melasă

1.ALCOOLUL ETILIC Otinut prin sinteza sau procedee fermentative, alcoolul etilic ocupa un loc important in economie. Berea, vinul, sampania,...

Alegerea și prezentarea unei centrifuge pentru curățarea laptelui

1 CONSIDERATII GENERALE 1.1 INTRODUCERE Centrifugarea este operatia hidrodinamica cu ajutorul careia se poate realiza separarea amestecurilor...

Plan de afaceri Carmangerie

CAPITOLUL I. DESCRIEREA AFACERII I.I.Pietraru Răzvan este o întreprindere ce are ca obiectiv de activitate producția de produse proaspete și...

Standarde, cerințe minime de calitate și caracteristicile tehnologice a speciei Coacăze

INTRODUCERE Coacăzul este un arbust care face parte din genul Ribes, familia Grossulariaceae. Fructele au acțiune tonică generală, vitaminizantă,...

Cașcavalul Dalia din lapte pasteurizat

Cascavalul Dalia este obtinut prin oparirea casului din lapte de vaca pasteurizat. Ingrediente: lapte de vaca pasteurizat, sare,clorura de calciu,...

Te-ar putea interesa și

Procesul și tehnologia de preparare a bucatelor din carne

1. Caracteristica generală a întreprinderii Întreprinderea în cadrul căreia am efectuat practica de producere este SRL. „Aniversări”, un...

Raport practică de studiu la SC Aviselect SRL

1.CARACTERISTICA GENERALĂ A ÎNTREPRINDERII, SECŢIILOR DE PRODUCŢIE 1.1 Caracteristica intreprinderii, amplasarea pe planul general,fondarea...

Uscarea Salamurilor

1.Informatii Generale Prima evidenţă documentară despre salamurile fermentate este întilnită în cartea lui Homer – “Odisseia” (cca 900 de ani...

Deșeuri rezultate de la prepararea crenvurștilor

Definirea deşeurilor În directiva cadru pentru deşeuri a Comisiei UE, 75/442/EEC este dată definiţia juridică a deşeului: „Prin “deşeu” se...

Caracteristica merceologică a salamurilor

Clasificarea si compozitia chimica a salamurilor. Salamurile se clasifica in functie de mai multe criterii : • Dupa forma de prezentare a...

Aviselect - studierea proceselor tehnologice de fabricare a produselor și semifabricatelor alimentare, liniilor complexe de aparate și utilaje

1.Caracteristica generala a întreprinderii de prelucrare a cărni. 1.1.Istoria întreprinderii Unitatea economică pe care o reprezentăm este...

Ai nevoie de altceva?