Produsele de Panificație

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 17517
Mărime: 4.67MB (arhivat)
Publicat de: Andrei Rusu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Bernic

Extras din proiect

Activitatea de obţinere a produselor de panificaţie, reprezintă una din cele mai vechi ocupaţii ale omului, şi totodată una dintre ramurile principale ale industriei alimentare.

Avînd în vedere importanţa pe care o au produsele de panificaţie în satisfacerea cerinţelor de hrană ale consumatorilor, industria de panificaţie elaborează aplicarea unor procedee şi tehnologii noi de fabricaţie, extinde gradul de mecanizare şi automatizare a proceselor tehnologice, lărgeşte gama sortimentală prin realizarea de noi produse în concordanţă cu tendinţa şi cerinţele consumatorilor şi asigură îmbunătăţirea valorii nutritive şi a calităţii produselor de panificaţie.

Produsele de panificaţie constituie unul dintre alimentele de bază ale omului şi furnizează peste o treime din caloriile necesare organismului. Conţin atît substanţe necesare creşterii organismului tînăr şi refacerii ţesuturilor, cît şi substanţe pentru producerea energiei necesare activităţii organismului, ca: hidraţi de carbon, substanţe proteice, substanţe grase, substanţe minerale: calciu, fosfor, fier; vitamine: B1,B2, PP.

De aceea modernizarea continuă a producţiei din industria de panificaţie prin aplicarea cuceririlor ştiinţei şi tehnicii contemporane presupune eforturi din partea specialiştilor care trebuie să-şi perfecţioneze cunoştinţele, atît din experienţa zilnică cît şi din însuşirea rezultatelor ştiinţifice în domeniu.

Utilajul folosit în producerea produselor de panificaţie este unul din factorii care influenţează calitatea produsului, de aceea trebuie ca utilajul să corespundă normelor: să fie cu un grad înalt de precizie al funcţionării, să fie confecţionat din materiale nedăunătoarea produsului şi să nu influenţeze asupra proprietăţilor produsului, să nu aibă acţiune dăunătoare sănătăţii muncitorilor.

Painea este unul dintre cele mai vechi alimente, datand din era neolitica.Primele feluri de paine produse au fost preparate din terci de cereale, facut din graunte macinate si apa. Este posibil sa fi aparut printr-un accident in timpul gatitului sau prin experimentare cu apa si faina de graunte. Initial, s-a crezut ca painea dospita a aparut in secolul XVII inaintea lui Cristos, dar graul capabil s-o produca era aparent foarte rar. Aceasta raritate este sugerata de faptul ca acest tip de grau nu a devenit obisnuit in Grecia antica decat in secolul IV inaintea lui Cristos in ciuda faptului ca exista un comert regulat intre Egipt si Grecia de 300 de ani.

Painea alba a fost painea preferata de aristocrati timp de generatii, in timp ce oamenii saraci mancau paine neagra. Acest lucru s-a schimbat in secolul XX, painea neagra devenind favorita deoarece are o valoare nutritiva superioara, in timp ce painea alba a devenit asociata cu clasele ignorante in materie de alimentatie.

Industria panificatiei ocupa un loc însemnat în cadrul productiei bunurilor de consum, în primul rând datorita faptului ca pâinea constituie un aliment de baza, care se consuma zilnic.

Produsele de panificatie furnizeaza organismului uman o parte însemnata din substantele care-i sunt necesare pentru activitatea vitala, mentinerea starii de sanatate si conservarea capacitatii de munca. Datorita însusirilor nutritionale pe care le încorporeaza, produsele de panificatie reprezinta forme utile de valorificare în consum a fainii, ca derivat obtinut din prelucrarea industriala a grâului.

încorporati în produsele respective, acestia reprezentând forme care se asimileaza usor de catre organismul uman.

2.Istoria şi caracteristica intreprinderii.

Fundamentul industriei de penificaţie a fost pus îi primii ani dupa cel de-al doilea rayboi mondial.Pina la inceputul procesului de mecanizare îi industria de panificatie în toate cele 42 de brutarii existente in acelasi timp,procesele tehnologice erau efectuate manual.

În 1947 a 2-a companie pentru constructia anumitor intreprinderi şi modernizarea celor existente.Deci,in acelasi an in Chisinău incepe exploatarea primei fabrici de panificatie fondata pe baza unei brutarii particulare reînoite.

Dupa anul 1959,in acelasi timp cu inceperea functionarii unei noi linii mecanizate ,se iniţiaza alta companie de reconstructie şi reechipare tehnica,astfel incît capacitatea de producţie a combinatului de panificatie Nr.1 sa ajunga la50t/24h.

La 24 februarie 1960a fost format combinatul de penificaţie de catre asociaţia organizaţiilor de profil a capitalei,ceea ce a facut posibil centralizarea serviciilor si organizarea unui birou de comanda care ar coordona cantitaţile şi tupurile de produse pentru fiecare subdiviziuni aparte pe baza solicitarilor din partea clientului.Trecerea de la regimul de autofinantare a contribuit la sporirea volumului de cunstructie si la largirea asortimentului de produse.

Automatizarea interna a proceseloe de productie in anii ’70 a devenit directia principal a industriei de panificaţie,avind ca efect ameliorarea comdiţiilor de lucru si cresterea eficacitaţii de producer.Astfel,prin implimentarea tehnologiilor moderne au fost mecanizate procesele de stocare,transportare şi dozare a materiilor prime ,modul de preparare si de creştere a aluatului ,coacerea pinii.Dupa inlocuirea cuptoarelor vechi cu altele de tip tunel cu incalzire electrica a devenit posibila crearea la toate intreprinderile a unui mediu adecvat d.p.d.v ecologic.

În urma reconstruirii succesive a fabricilor Nr.1, Nr.4 şi fabrica de paste fainoase,combinatul a devenit o intreprindere modern in industria de panificaţie a R.M.

Preview document

Produsele de Panificație - Pagina 1
Produsele de Panificație - Pagina 2
Produsele de Panificație - Pagina 3
Produsele de Panificație - Pagina 4
Produsele de Panificație - Pagina 5
Produsele de Panificație - Pagina 6
Produsele de Panificație - Pagina 7
Produsele de Panificație - Pagina 8
Produsele de Panificație - Pagina 9
Produsele de Panificație - Pagina 10
Produsele de Panificație - Pagina 11
Produsele de Panificație - Pagina 12
Produsele de Panificație - Pagina 13
Produsele de Panificație - Pagina 14
Produsele de Panificație - Pagina 15
Produsele de Panificație - Pagina 16
Produsele de Panificație - Pagina 17
Produsele de Panificație - Pagina 18
Produsele de Panificație - Pagina 19
Produsele de Panificație - Pagina 20
Produsele de Panificație - Pagina 21
Produsele de Panificație - Pagina 22
Produsele de Panificație - Pagina 23
Produsele de Panificație - Pagina 24
Produsele de Panificație - Pagina 25
Produsele de Panificație - Pagina 26
Produsele de Panificație - Pagina 27
Produsele de Panificație - Pagina 28
Produsele de Panificație - Pagina 29
Produsele de Panificație - Pagina 30
Produsele de Panificație - Pagina 31
Produsele de Panificație - Pagina 32
Produsele de Panificație - Pagina 33
Produsele de Panificație - Pagina 34
Produsele de Panificație - Pagina 35
Produsele de Panificație - Pagina 36
Produsele de Panificație - Pagina 37
Produsele de Panificație - Pagina 38
Produsele de Panificație - Pagina 39
Produsele de Panificație - Pagina 40
Produsele de Panificație - Pagina 41
Produsele de Panificație - Pagina 42
Produsele de Panificație - Pagina 43
Produsele de Panificație - Pagina 44
Produsele de Panificație - Pagina 45
Produsele de Panificație - Pagina 46
Produsele de Panificație - Pagina 47
Produsele de Panificație - Pagina 48
Produsele de Panificație - Pagina 49
Produsele de Panificație - Pagina 50
Produsele de Panificație - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Produsele de Panificatie.docx

Te-ar putea interesa și

Marketingul pâinii și a principalelor produse de panificație din cadrul firmei SC Comcereal SA - Fabrica de pâine, Vaslui

DATE MONOGRAFICE PRIVIND S.C. COMCEREAL S.A. FABRICA DE PÂINE VASLUI 1.1. Aspecte generale Societatea este denumită S.C. COMCEREAL S.A. şi...

Cercetări organoleptice, fizico-chimice și biochimice comparative a unor produse de panificație obținute de la diferite fabrici

PARTEA I STUDIU BIBLIOGRAFIC Capitolul 1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Istoria pâinii Pâinea este unul dintre cele mai necesare alimente, dintre...

Pâinea cu nucă - caracterizare reologică

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE I.1. Scurt istoric Nu este prea multa vreme de când omul a început sa foloseasca în hrana sa pâinea sub forma pe...

Studierea Pieței Produselor de Panificație

Introducere Prezenta lucrare este structurată pe trei capitole şi îşi propune să elaboreze un studiu de piaţă privind consumul de pâine şi produse...

Tehnologia de fabricare a pâinii

II. DESCRIEREA PRODUSELOR DE PANIFICATIE .1. APRECIEREA CALITATII PRODUSELOR DE PANIFICATIE PRIN ANALIZA SENZORIALA SI ANALIZE FIZICO-CHIMICE...

Tehnologia de obținere a produselor de panificație

I. 1. INTRODUCERE I. 1.1.Argument In ansamblul alimentelor cuprinse in ratia zilnica, painea ocupa o pondere insemnata, facand parte din...

Tehnologia de fabricare a sortimentului - Colac tradițional cu două tipuri de faină

1.1. Scurt istoric Activitatea de obtinere a produselor de panificatie reprezintă una dintre cele mai vechi procupări ale omului și totodată una...

Tehnologia Fabricării Produselor de Patiserie

Tehnologia fabricãrii produselor de patiserie 1.Prezentarea societãţii S. C. ..........SRL. a luat fiinţă în 1995. Numele societatii...

Ai nevoie de altceva?