Proiect Vin Muscat Ottonel

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiect Vin Muscat Ottonel.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1. Tema proiectului 3
2. Generalităţi 4
3. Caracteristicile materiei prime 5
Caracteristici ecologice 5
Comporatrea soiului în diferite ecosisteme 5
Compoziția chimică a strugurelui 6
4. Descrierea centrului viticol 11
5. Schema tehnologică de obținere a vinului alb din soiul Muscat Ottonel..13
6. Descrierea operațiilor tehnologice 15
7. Caracteristicile produsului finit 24
7.1.Tipuri de vin 25
7.2. Degustarea vinurilor de calitate superioară 27
7.3. Tehnica degustării 29
7.4. Asocierea viunului cu mâncarea 31
7.5. Pahare folosite la servirea vinului 33
7.6. Temperatura la care se gustă vinurile 36
8 Bilanțul de materiale 38
9 Bibliografia 46

Extras din document

1. Tema proiectului

Să se prelucreze 950 tone struguri pe sezon din soiul Muscat Ottonel în centrul viticol Cotnari pentru obţinerea vinului alb superior Muscat Ottonel

2. Generalităţi

Vinul este o băutură alcoolică, obţinută prin fer- mentarea mustului de struguri proaspeţi sau stafidiţi. Obţinerea vinului este un proces de lungă durată, care necesită o îngrijire deosebită, începând de la recoltarea strugurilor şi până la învechirea, condiţionarea şi îmbutelierea produsului. Materia primă destinată obţinerii vinului o constituie strugurii.

Viţa de vie ( Vitis vinifera ) se cultivă pe teritoriul ţării noastre aproape în toate judeţele. Din documentele arheologice găsite în diverse zone, rezultă că viţa de vie a fost cultivată din cele mai vechi timpuri, iar vinul era folosit la ospeţe chiar de către geto-daci. Deoarece clima şi solul corespund cultivării acestei valoroase plante, în ţara noastră se acordă o atenţie deosebită extinderii viticulturii.

O trăsătură caracteristică a podgoriilor româneşti o constituie faptul că viile sunt cultivate pe terenuri în pante, cu expunere favorabilă maturării strugurilor, pe soluri nisipoase şi calcaroase. Plantarea viţei de vie pe terenuri în pantă, cu înclinaţii mari, expuse eroziunilor se face pe terase executate mecanic, fapt ce consolidează solul, obţinându-se recolte mari, de bună calitate. În urma studiilor făcute pe o perioadă lungă, prin raionarea viticulturii s-a stabilit care sunt soiurile care dau cele mai bune rezultate în fiecare podgorie, atât ca producţie la hectar cât şi din punct de vedere calitativ. Prin raionarea strugurilor pentru vin,

s-a urmărit atât cultivarea unor soiuri valoroase cât şi obţinerea unor vinuri tipizate, cu caracteristici bine definite.

Vinurile româneşti sunt apreciate atât de consumatorii interni cât şi de cei externi, obţinând de-a lungul anilor numeroase premii şi medalii la concursurile mondiale.

În ţara noastră s-au realizat, în ultimii ani, construcţii vinicole moderne, de mare capacitate, dotate cu utilaje corespunzătoare unui nivel tehnic ridicat. S-au proiectat şi construit unităţi de vinificaţie situate în centrul podgoriilor, unde se realizează prelucrarea strugurilor, fermentarea mustului şi obţinerea vinului nou. S-au construit unităţi pentru condiţionarea şi învechirea vinurilor, precum şi pentru îmbutelierea şi livrarea lor pentru consum - combinate de condiţionare, amplasate în principalele centre urbane din ţara noastră. Pentru depozitarea şi învechirea vinului s-au construit pivniţe şi crame moderne, dotate cu sisteme de condiţionare a temperaturii şi umidităţii aerului, la parametri optimi.

3. Caracteristicile materiei prime

Muscat Ottonel este un soi de struguri de origine franceza care s-a extins în diverse podgorii din România, pe o suprafata totala de circa 8.000 hectare. Vinurile obţinute din această varietate sunt albe, seci,dulci sau demidulci. Au o tărie alcoolică de circa 11,5-12%. Vinul Muscat Ottonel se caracterizează printr-o culoare galben-pai, cu o aromă tipică de muscat care evolueaza prin învechire de scurtă durată într-un buchet foarte complex, prin gust fin şi delicat.

Caracteristici ecologice

Este un soi cu vigoare mijlocie şi cu o perioadă de vegetaţie, de asemenea, mijlocie (160-210 zile). Deţine o toleranţă medie la ger (-22 -20oC). este un soi catre preferă ecoclimatul temperatrăcoros. Lipsind un soi care să-l înlocuiască, este cultivat, de asemenea, în unele podgorii şi centre viticole din Muntenia şi Dobrogea, ăn care combustia intensă a acidităţii totale strică adesea armonia vinurilor obţinute ca şi soiul Reisling italian şi chiar mai mult decât acesta, este sensibil la secetă. Ca urmare, nu poate fi cultivat cu bune rezultate în Dobrogea decât în condiţii de irigare. Ca orice soi cu aromă de ”muscat” este mai sensibil la atacul moliilor strugurilor, cu frecvenţă şi intensitate mai mare în partea de sud a ţării, cu privire specială la arealele secetoase.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Vin Muscat Ottonel.doc