Proiectare de Produse Noi - Iaurt cu Struguri

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Proiectare de Produse Noi - Iaurt cu Struguri.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

I. DEFINIREA TIPULUI DE PRODUS NOU
1. Scurt istoric al firmei
2. Prezentarea produselor firmei
3. Prezentarea produselor firmelor concurente
4. Prezentarea ideei de produs nou
II. IMPLEMENTAREA PRODUSULUI NOU
1. Dezvoltarea conceptului
2. Rafinarea conceptului
3. Descrierea preliminara a produsului
4. Proiectarea prototipului
III. INTRODUCEREA PRODUSULUI NOU ÎN FABRICAŢIE
1. Materiile prime si auxiliare utilizate
2. Modul de prezentare al produsului
IV. LANSAREA PROPRIU-ZISĂ ÎN PRODUCŢIE
1. Pregatirea productiei
2. Inregistrarea produsului la OSIM/OHIM/OMPI
3. Pregatirea lantului de magazine si desfacere
4. Lansarea publicitatii
5. Sondaj

Extras din document

Capitolul I

Definirea tipului de produs

Istoricul iaurtului

Cuvantul “iaurt” vine din limba turca , cuvantul “youghurmak” avand semnificatia “a ingrosa”.Cuvantul “iaurt” sau “yogurt” este utilizat in mod curent, atat in America de Nord ,cat si in Europa, fiind versiunea moderna a “laptelui prins” de altadata.

Iaurtul nu este o descoperire a secolului nostru , fiind folosit cu mii de ani in urma de catre popoarele Orientului Mijlociu , pentru care constituia un aliment de baza.

Efectele sale benefice in vindecarea diverselor boli intestinale au fost repede cunoscute iar astazi mai mul de 30% din populatia globului consuma iaurt in mod regulat, acesta fiind un aliment foarte apreciat pentru gustul sau.

Iaurtul este originar din Bulgaria, tara unde numarul de batrani centenari este foarte ridicat, si unde se crede ca longevitatea lor se datoreaza , in parte, consumului de iaurt.

La inceputul secolului trecut, Metsnikoff, un colaborator al lui Pasteur,a descoperit cei doi fermenti lactici utilizati pentru fabricarea iaurtului: Streptococcus thermophilus si Thermobacterium bulgaricus.Coagularea laptelui a fost , desigur ,

descoperita absolut din intamplare.In tari precum Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din traditie, insa in Europa Occidentala obiceiul de a consuma iaurt s-a raspandit incepand cu anii ’20 ai secolului al XX-lea.

Desi poate parea un aliment ca oricare altul, iaurtul este considerat, in India, un aliment divin. Se pare ca exista, in nordul Indiei, in orasul sfant Benares, o casta privilegiata de laptari, numiti Yadav. Sunt oameni puternici, inalti, si se hranesc numai cu produsele pe care le produc in propriile gospodarii. Acesti pastratori ai unui mestesug foarte vechi sunt de parere ca laptele si produsele derivate, in special iaurtul, sunt alimente divine, inzestrate cu mare har, deoarece sunt datatoare de sanatate, forta si vitalitate. De altfel, credinta in virtutile laptelui fermentat exista din timpuri stravechi in randul popoarelor Asiei Centrale.

Iaurtul poate fi mancat simplu, amestecat cu cereale sau ca supliment pentru sosuri. Pe piata exista, in zilele noastre, foarte multe sortimente de iaurt: alaturi de cel traditional putem gasi iaurturi degresate sau cu diverse fructe.

1) Istoricul firmei Danone

1919- Isaac Carasso produce pentru prima data iaurtul Danone, folosind fermenti lactici selectionati de Institutul Pasteur din Paris.

La inceput iaurtul se vindea numai in farmacii, fiind singurul leac cunoscut impotriva diareei infectioase.Descoperirea penicilinei- primul antibiotic, de catre Fleming, avea sa se produca in 1928.

1923,1929- Primele premii internationale acordate iaurtului Danone, la expozitiile de la Roma si Barcelona.

1929 –Daniel,fiul lui Isaac Carasso, infiinteaza Societarea Pariziana a Iaurtului Danone.

1942-Fondarea companiei DANNON , in Statele Unite.

1958- Danone instaleaza in Franta cea mai moderna linie de productie din Europa, fabricand 20 000 de borcane zilnic.

1963 –Fuziunea Danone cu Gervais (cea mai cunoscuta marca de branzeturi din Franta , la acea vreme)

1973 – Fuziunea BSN cu Gervais Danone , din care rezulta primul grup francez din industria alimentara.

1987- Lansarea iaurtului probiotic cu Bifidus, BIO( astazi –marca Danone Activia, prezenta pe mai multe continente)

1990 – Incepe extinderea activitatii Grupului Danone in Europa Centrala si de Est respectiv in zona Asia-Pacific.

1994- Danone isi incepe operatiunile in America de Sud.

1996 –Actul de nastere al Danone Romania.

2002 – Inaugurarea Centrului de Cercetare “Daniel Carasso”.

2007 – Restructurarea activitatilor Grupului, concentrarea pe nutritie echilibrata si benefica pentru sanatate (produse lactate proaspete, ape minerale , alimente pentru copii mici si nutritie clinica)

Astazi grupul Danone ,prezent in 150 de tari, este lider mondial pe piata produselor lactate proaspete (Danone) si numarul 2 mondial in domeniul apei imbuteliate (Evian) si al alimentelor pentru nutritia infantila (Bledina, Milupa) si clinica(Numico)

Istoria Danone in Romania

1996 – Actul de nastere al Danone Romania.Danone achizitioneaza activele unei foste fabrici de lactate din Bucuresti.Dupa Polonia,Cehia,Ungaria,Bulgaria,Rusia, Grupul Danone isi continua expansiunea in Europa Centrala si de Est. Aveau sa urmeze Turcia , Slovacia, Ucraina.

1997-Danone incepe operatiunile in Romania, prin distributia de produse importante din Polonia si Ungaria.Danone aduce pentru prima data in Romania iaurturile cu fructe. Succesul este imediat.

1998 –Incep lucrarile de renovare si dotare a fabricii c echipamente noi si moderne.

1999- Primul lot de iaurt Danone fabricat in Romania. Danone Natural si Delicios sunt primele marci fabricate local. In acelasi an se lanseaza Natural de baut si Savoarea fructelor. Vor urma ,in scurt timp, noi marci de produse: Cremoso , Smantana, Vitalinea.

2001- Se lanseaza si in Romania iaurtul Activia, fabricat la Bucuresti.

2004 – Fabrica Danone Romania este agreata pentru export in tari ale Uniunii Europene.

2007 – Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, fabrica Danone este una dintre putinele care isi pastreaza autorizarea pentru comercializarea produselor pe piata intracomunitara. Danone ramana lider de piata in Romania.

Danone Romania are astazi in portofoliu peste 60 de referinte de produse.

Cea mai mare pondere o reprezinta iaurturile:simple, cu fructe, traditionale sau probiotice.Alaturi de acestea , smantana ,laptele proaspat , branzica de vaci cu fructe, diferitele deserturi asigura varietatea ofertei si adaptarea la nevoile si gusturile consumatorilor romani.

Danone fabrica circa 95% din produsele comercializate in Romania in fabrica sa din Bucuresti. Celelalte produse sunt importate din Franta , Germania, Spania, Polonia, Ungaria, Bulgaria.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectare de Produse Noi - Iaurt cu Struguri.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “DUNAREA DE JOS”, GALATI FACULTATEA: STIINTA SI INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE