Proiectarea Ansamblului Design de Produs - Design de Ambalaj pentru Sucul Sprite

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiectarea Ansamblului Design de Produs - Design de Ambalaj pentru Sucul Sprite.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 30 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

- Introducere
- Proprietăţi igienice
- Proprietăţi organoleptice
- Proprietăţi fizico-chimice
- Proprietăţi dietetice
- Tehnologia de fabricare
- Materiile prime folosite în industria sucului
- Prezentarea tehnologică a materialului de ambalaj şi a modului de ambalare
- Tipurile de ambalaje utilizate pentru sucurile SPRITE
- Modul de ambalare
- Modul de închidere şi etanşare al produsului
- Calitatea de prezentare a produsului în comparaţie cu alte 2-3 produse similare
- Design-ul de produs
- Design-ul de ambalaj
- Sistemul bicomponent produs-ambalaj
- Analiza morfologică a soluţiilor de ambalare posibilă
- Elemente de etichetare
- Alegerea produsului optim
- Fişa de promovare
- Prezentarea elementului “noutate” adus de produs
- Bibliografie

Extras din document

Introducere

Sucul este o băutură răcoritoare special preparată din fructe, legume sau din substanţe sintetice, căutată de consumatori pentru a-şi satisface setea, dar şi pentru alte întrebuinţări (ex: prepararea prăjiturilor). În prezent pe piaţă există numeroase sortimente de suc destinate să satisfacă gusturile tuturor consumatorilor. Pentru o hidratare normală medicii recomandă ca o persoană să consume zilnic 2 litri de lichide. Alături de apă şi lapte această cantitate minimă de lichide necesare unei hidratări echilibrate, se află şi sucul consumat de către indivizi.

Piaţa autohtonă de băuturi răcoritoare totalizează în prezent 1.353 de sortimente de sucuri acidulate şi 1.061 de sucuri neacidulate. Compoziţia acestor sucuri este destul de variată. Afirmatia că toate sucurile nu sunt naturale ci sunt un amestec de chimicale în apă, este o afirmaţie foarte gravă care nu corespunde cu realitatea. Sunt aşadar sucuri cu adevărat naturale bogate în vitamine ce conferă organismului vitalitatea de care are nevoie pentru a face faţă efortului zilnic. Cât despre cealălalte categorii de sucuri care au în compoziţie şi aditivi alimentari care sunt consideraţi dăunători pentru organism, Asociaţia Naţională a Băuturilor Răcoritoare vine cu umătoarea afirmaţie: aditivii alimentari odată clasificaţi şi primind codul "E" certifică faptul că se pot folosi în alimentaţie. Această afirmaţie se sprijină pe studii şi cercetari pe baza cărora Comunitatea Europeana a aprobat utilizarea acestor substanţe în alimentaţie. În consecintă, putem afirma că toate substanţele care au primit codul "E" sunt sigure pe baza datelor stiintifice disponibile la ora actuală.

Principalele sucuri existente pe piaţă în momentul de faţă sunt: Coca-Cola, Pepsi, Santal, Fanta, Cappy, Prigat, Tymbark, Tedi, 7up, Schweppes, SPRITE, Frutti Fresh, Lithinia, Adria, Bravo Nectar, Granini, Ciao, Montain Dew, Mirinda, Rio, Brifcor, Nestea, Orangina, Fruttia Juice, Happy Day, Frutia Nectar, Vifon, Nature.

Desi prezenta pe piata romaneasca si inainte de 1989, atat prin producatori locali (marci: Cico, Brifcor, QuickCola, etc.), cat si prin parteneriate dintre firmele romanesti si reprezentantii unor marci de prestigiu din strainatate (Pepsi), industria bauturilor racoritoare carbonate a inceput sa se dezvolte cu adevarat dupa anul 1990, odata cu intrarea Coca-Cola pe piata si ridicarea standardelor de productie, marketing, distributie, etc.

Piata romaneasca a bauturilor racoritoare carbogazoase este dominate de 3 jucatori: marii rivali Coca-Cola si Pepsi, dar si producatorul local European Drinks, acestia fiind completati de maxim 10 jucatori cu acoperire nationala, dar cu o cota de piata infinit mai mica.

Conform structurarii pietei bauturilor realizata de MEMRB (companie internationala de market research), bauturile racoritoare carbonate ocupa locul 2, cu un procent din piata de 20,6%, fiind precedate de bere, cu 30% din piata. In aceeasi piata putem enumera cafeaua (10%), apa minerala (8,2%), Ice Tea-ul (1,7%) sau bauturile energizante (0,8%).

Dupa o perioada (2004-2007) de cresteri consistente si continue (20-30% anual), pentru reprezentantii pietei bauturilor racoritoare carbogazoase pare sa urmeze o perioada cu cresteri moderate si consolidari ale business-ului.

(a) Aria pietei

La nivelul anului 2007, piata romaneasca a bauturilor racoritoare carbonate are o acoperire nationala, urbana si rurala (preponderant urbana), prin producatorii mari din domeniu, fiind completata la nivel regional sau judetean si de producatori mici sau importatori.

Aceasta acoperire este posibila prin dezvoltarea logisticii si a infrastructurii, prin externalizarea unor activitati, prin bugete mari de promovare si prin distribuitorii prezenti la nivel judetean sau regional.

La nivelul anului 2007, valoarea pietei interne a bauturilor racoritoare (incluzand si apa minerala) s-a ridicat la 10 miliarde de lei, potrivit secretarului general al Asociatiei Nationale a Bauturilor Racoritoare (ANBR), Angela Preoteasa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea Ansamblului Design de Produs - Design de Ambalaj pentru Sucul Sprite.docx