Proiectarea unei Linii de Abatorizare a Strutilor cu Capacitatea de 10 Capete pe Ora

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiectarea unei Linii de Abatorizare a Strutilor cu Capacitatea de 10 Capete pe Ora.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 58 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Csatlos Carol

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

1. GENERALITĂŢI PRIVIND STRUŢII. RASE, CARACTERISTICI ANATOMICE, VÂRSTA DE SACRIFICARE ŞI STAREA DE SĂNĂTATE

Struţii cutreieră faţa planetei de milioane de ani. Oamenii de ştiinţă plasează vârsta acestei specii undeva între 95 şi 150 de milioane de ani, existând un consens general în jurul valorii de 120 de ani. Se poate afirma cu certitudine că struţii sunt o reclivă a erei dinozaurilor, reprezentând singura specie cu două picioare a perioadei, care a supravieţuit până în zilele noastre.

Primele menţiuni istorice referitoare la aceste păsări inapte de zbor din familia ratitelor le localizează în sudul Europei, pe întregul teritoriu al Mesopotamiei, Siriei, în nordul Indiei şi pe vaste întinderi din China.

Ȋn Biblie sunt făcute numeroase referiri la aceste păsări şi Pliniu, marele filizof şi zoolog care a trăit în primul secol după Hristos a făcut numeroase referiri la uleiul de struţ şi la valoarea sa terapeutică deosebită în tratamentul durerilor în general şi a celor de cap în special.

Creşterea struţilor în ferme, aşa cum se întâlneşte astăzi în Africa de Sud şi în alte regiuni, s-a dezvoltat probabil între anii 1857 şi 1864 ca o noua ramură în agricultură. Comerţul cu pene de struţ însă, are o vechime de câteva secole, datând din civilizaţiile primitive, în special în timpul imperiilor Egiptean, Asirian şi Babilonian. Există mărturii în Biblie, hieroglife şi istorie despre existenţa struţilor chiar înainte de Hristos. Continentul african, în special zonele vaste de deşert, reprezintă habitatul natural pentru aceste păsări. Din cele mai îndepărtate timpuri, penele de struţ au fost folosite în scop decorativ. Ȋn Egiptul Antic ele reprezentau un simbol al justiţiei. Penele acestor păsări sălbatice erau exportate din Senegal, Maroc, Algeria, Sudan, Tripoli şi Egipt. Deşertul Sahara era un spaţiu excelent pentru vânătoarea struţilor, doar pentru penajul acestora. Datorită faptului că de la distanţă silueta unui struţ se aseamănă cu cea a unei cămile, arabii îl numeau „pasărea-cămilă” (de aici specia numită Struthio Camelus).

Numeroşi indivizi au afirmat faptul de a fi fost primii care să crească şi să smulgă penajul păsărilor vii. Există dovezi despre un număr de fermieri din Little Karoo şi Capul Estic care aproape simultan (1863) au crescut struţi. După ce Arthur Douglas a construit şi patentat primul incubator pentru ouăle de struţ, numit Eclipsa, în 1896, această industrie a luat rapid amploare.

Primul succes în creşterea struţilor a avut loc în Europa, la Grădina Zoologică din Marsillia. Struţii au fost importaţi pentru prima dată de Germania, în 1906. Struţii se adaptează rapid oricărui mediu. Ei au s-au înmulţit cu succes chiar şi timpul unor ierni aprige, în Nordul Germaniei, lângă Hamburg. Primii struţi pentru împerechiere (aflaţi în afara supravegherii Grădinii Zoologice) au fost aduşi din Africa în Europa acum 20 de ani.

Struţii au ajuns din Olanda în Slovacia, în iunie 1992, şi apoi exportaţi în Republica Cehă. Au fost aduşi cu scopul unic de a popula fermele din aceste ţări.

Astăzi, struţul domestic este crescut pentru pielea de foarte bună calitate, carnea fără grăsimi şi penajul fin. Obiectivele actuale vizează creşterea struţilor: 60% pentru piele, 14% pentru carne, 11% pentru pene şi 15% pentru altele (exemplare vii, ouă şi turism). Aceasta reprezintă o buna parte din veniturile industriei Sud-Africane.

Ȋn prezent, creşterea struţilor în ferme reprezintă o industrie în dezvoltate în ţări precum SUA, Canada, Israel, Olanda, Anglia, Germania, Austria, Franţa etc.

1.1. Date generale

Fig. 1. Struți

Struţul este un animal intrigant. Este o pasăre dar nu poate zbura. Face parte alaturi de Emu, Rea, Cazuar (Noua Guinee) si Kiwi (Noua Zeelanda) din familia ratitelor. Termenul 'ratite' provine din latinescul ratis cuvânt care înseamnă lipsa musculaturii de pe osul pieptului (stern). Lipsa acestei musculaturi a dus la pierderea abilităţii de zbor dar a fost compensata de creşterea capacităţii de alergare.

Ca membru al acestei familii, struţul a fost înzestrat cu o pereche de picioare puternice capabile să-l propulseze cu o viteza de până la 70 km/h în caz de pericol (fiind după ghepard cel mai rapid animal), în mod normal putând menţine o viteză de 50 km/h timp de 20 de minute. Este cea mai mare pasăre din zilele noastre. Un adult poate atinge până la 2.75m înălţime şi pâna la 150-180 kg putând trăi în libertate până la 70-80 de ani.

Masculul adult are cea mai mare parte a penajului negru cu părţi albe la coadă şi în vârful aripilor, femela este colorată în gri-maro pe tot corpul cu anumite nuanţe de gri spre alb către coada şi vârful aripilor. Puii nou născuţi au aproximativ 1 kg şi 25 cm înălţime şi sunt coloraţi în maro, galben, portocaliu sau crem cu pete negre, iar cei pâna într-un an au coloritul penajului asemănător cu cel al femelelor. Ouăle struţului sunt cele mai mari în comparaţie cu ale altor păsări 1-2 kg în greutate, însă ele sunt cele mai mici dacă le raportam la dimensiunea părintelui.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unei Linii de Abatorizare a Strutilor cu Capacitatea de 10 Capete pe Ora.doc

Alte informatii

Universitatea TRANSILVANIA din Braşov Facultatea de Alimentaţie şi Turism