Proiectarea unui Abator de Porcine

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiectarea unui Abator de Porcine.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1. TRODUCERE 4
2. GENERAINLITĂȚI 5
2.1. Factori care influenteaza creșterea porcilor 5
2.2. Studiul speciilor și raselor de animale implicate în proiect 6
3. TEHNOLOGIA ABATORIZĂRII ŞI PREPARATELOR DIN CARNE 11
3.1 Schema tehnologică de abatorizare a porcinelor 12
4. Tehnologii de procesare 13
4.1 Recepția calitativă și cantitativă a animalelor 13
4.2 Pregătirea animalelor pentru tăiere 13
4.3 Asomarea 13
4.4 Sângerarea 13
4.5 Jupuirea 14
4.6 Opărirea 14
4.7 Depilarea 14
4.8 Eviscerarea 14
4.9 Despicarea 14
4.10 Toaletarea 14
4.11 Marcarea 15
4.12 Prelucrarea frigorifică 15
5. Utilaje pentru abatorizare 16
5.1. ASOMAREA SUINELOR 16
5.1.1. Asomare mecanică 16
5.1.2. Asomarea electrică 19
5.2. Sângerarea 20
5.3. Opărirea 22
5.4. Depilare 24
5.5. Pârlire 26
5.6. Tăierea copitelor 28
5.7. Înlăturarea şi curăţarea cavităţii bucale: 29
5.8. Toaletare 31
5.9. Tăierea capului: 32
5.10. Eviscerare 32
5.11. Despicarea carcaselor 33
6. Norme de exploatare, întreţinere şi reglare 39
7. Norme de igienă şi protecţia muncii 43
8. Bibliografie 45

Extras din document

1. INTRODUCERE

Abatoarele sunt construcții inchise în care este posibilă sacrificarea simultană a mai multor animale.Utilarea lor este concepută astfel încât prelucrarea primară a animalelor sacrificate să se realizeze cu eforturi fizice cât se poate de mici.

În zilele noastre se manifesta că și în domeniul industrial o accentuată tendința de automatizare a proceselor de prelucrare.Intervenția subiectivă a omului lasă locul sistemelor computerizate de control și reglare. Abatoarele și fabricile de prelucrare a cărnii se construiesc cu capacitați mari de lucru, ocupând spații relativ reduse,cu consumuri energetice mici și cu grade de automatizare din ce în ce mai mari.Toate acestea atrag după ele și un ridicat grad de igiena.

Fig.1 Cameră de odihnă

Carnea și produsele din carne

Carnea este un aliment indispensabil omului,datorită componentelor nutritive pe care le conține și rolului acestora pentru organism.Carnea constituie o sursa importantă de proteine,care se apropie mult de proteinele din structura țesuturilor din corpul omenesc și de aceea este considerată ca un aliment de baza cu rol esențial.Carnea provenită din măcelarii este carnea animalelor tăiate în abatoare și anume:

-bovine(vacă,mânzat,vițel)

-ovine(berbec,miel)

-caprine(capră,ied)

-porcine(porc,purcel)

Produsele din carne sunt produse care se alterează cu ușurință (conținutul lor în proteine fiind mare), de aceea carnea se păstrează la temperaturi scăzute, pentru că durata de timp scursă până la alterarea să fie prelungită. Se folosește refrigerarea și congelarea. Refrigerarea se face la 0-4 grade C, in frigidere sau vitrine frigorifice și permite păstrarea cărnii o durată variabilă de timp. Dacă este vorba despre carne proaspata de mamifer, ea poate fi pastrată în jur de 12 zile.

2. GENERALITAȚI

2.1. Factori care influențează creșterea porcilor

Factorii exogeni se referă la: cantitatea, calitatea și modul de administrare a hranei, condițiile de îngrijire, tehnologia de creștere și îngrășare, modul de efectuare a transportului.

Factorii endogeni sunt rasa, nivelul de ameliorare al animalelor, sexul, prolificitatea, capacitatea de alăptare, numărul și greutatea purceilor înțărcați, precocitatea și valorificarea furajelor, sănătatea și rezistența organismului, randamentul la sacrificare și calitatea carcasei. Sexul influențează de asemenea producția de carne. Masculii castrați și necastrați dau o cantitate de carne mai mare cu 8-10 % decât femelele, dar femelele dau o carne mai superioară din punct de vedere calitativ, și cu grăsime mai puțină.

Îngrășarea porcilor este mai rentabilă la vârstă tânără; îngrășarea la vârstă mijlocie începe la 6 luni iar la cea adultă după 12 luni sau după ce animalul a fost scos de la reproducție. Furajele care intră zilnic în hrana porcilor trebuie să fie ușor digestibile, cu alte cuvinte acestea să poată fi ușor transformate de către stomacul porcului în substanțe ce pot fi asimilate în organism și apoi să fie transformate în carne. Cel mai bun coeficient de digestibilitate al hranei este cel cuprins între 80-90 % din cantitatea totală și acesta se realizează când hrana administrată are la bază orz și porumb cu adaos de concentrat proteino-vitamino-mineral. Cea mai bună carne se obține de la porcii de până la 120 kg. Datorită caracteristicilor biologice și economice deosebite creșterea porcilor prezintă anumite avantaje comparativ cu creșterea altor specii de animale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unui Abator de Porcine.docx

Alte informatii

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA FACULTATEA DE ALIMENTAȚIE ȘI TURISM