Reglementari privind Utilizarea Aditivilor in Industia Alimentara

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Reglementari privind Utilizarea Aditivilor in Industia Alimentara.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Introducere
Importanta stabilirii relatiei sănătate - utilizarea aditivilor alimentari
Sursele aditivilor. Succintă comparatie
Grupele de alimente. Aditivi permisi
Restrictii impuse de legislatia în vigoare
Impactul asupra sănătătii
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

Introducere

Progresul continuu al societătii umane a dus la o omniprezentă a tehnologiei în toate domeniile. Produsele alimentare sunt si ele obtinute astăzi cu ajutorul tehnologiilor si procedeelor moderne, iar cererea tot mai mare care se înregistrează duce la o supraproductie si o ofertă variată din partea producatorilor alimentari. Astfel “ se face tot posibilul ca alimentele să aibă succes, să poată fi conservate pe perioade cât mai lungi, să aibă culori cât mai atractive, să fie cât mai bogate în vitamine chiar dacă sunt obtinute pe cale artificilă.”

Problema aditivilor alimentari nu poate fi decât binevenită în conditiile în care în prezent “ practic nu există nici o retetă care să nu contină conservanti, antioxidanti, coloranti, amelioratori, s.a.m.d În plus, chiar dacă pentru fiecare aditiv alimentar este stabilită, prin legislatia în vigoare, doza admisă pe unitate de produs si alimentele la care poate fi folosit, complexitatea ingredientelor esentiale si facultative măreste posibilitatea utilizării unei game mai mari a aditivilor chiar cu pericolul necunoasterii efectului sinergetic al utilizarii aditivilor alimentari în asocieri multiple.”

Mai mult decat atât, trebuie mentionat că România nu detine suficiente laboratoare pentru analiza chimică. Astfel posibilitatea de detectare a practicilor incorecte ale unora dintre producatori, distribuitori si comercianti cu privire la adaosurile de aditivi alimentari interzisi prin lege sau nepermisi într-un anumit aliment este destul de redusă. Răspunderea verificarii tipului si proportiei de aditivi alimentari introdusi într-un aliment nu este atribuită clar unei institutii anume, aceasta osciland între sferele de activitate ale Ministerului Sănătătii si Familiei, Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Pădurilor, Oficiului pentru Protectia Consumatorului sau Directiei Sanitar-Veterinare.

Importantta stabilirii relatiei sănătate - utilizarea aditivilor alimentari

Celebrul cod E în spatele căruia se ascund diferite tipuri de aditivi si ingrediente alimentare, inclus în componenta unui numar imens de alimente, duce zilnic, după cum spun specialistii, la o deteriorare a stării de sănătate care poate să apară imediat sau în timp. Astfel după cum subliniază profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentară, “ lucrul acesta se poate vedea la impactul cu sănătatea. Din cauza unei alimentatii necorespunzatoare care pe deasupra este si toxică creste incidenta bolilor cardiovasculare, tumorale, carempiale sau nutritionale. Alimentele consumate zilnic ar trebui să mentină si să promoveze starea de sănătate a consumatorului, însă acest lucru nu se întamplă. Toxiinfectiile alimentare si reactiile alergice sunt poate cele mai blânde forme de manifestare ale unei alimentatii nocive care pot duce la cresterea morbiditătii si mortalitătii. Faptul că alimentatia este proastă produce în rândul populatiei un adevărat genocid, unul lent, care nu apare la suprafată acut. Efectele sunt devastatoare în schimb si se văd în timp.”

Potrivit doctrinei, aditivii alimentari sunt “ substante adăugate în produsele alimentare cu scopul de a le modifica sau crea anumite proprietăti, a facilita anumite operatii de prelucrare si a asigura o anumită stabilitate în timp.” Numarul acestor substante este relativ mare si sunt admise legal în diferite tări, pe baza unui nomenclator acceptat pe plan international.

Potrivit altei definitii, aditivii alimentari “ sunt substante care se adaugă în cantităti mici în produs în timpul prelucrarii tehnologice, conditionării, conservării, ambalării, a transportului sau păstrării în scopul îmbunătătirii caracteristicilor de calitate, cresterii stabilitătii si măririi valorii nutritive.”

Potrivit art.73 din Norma igienico-sanitară din 16 decembrie 1998 pentru alimente, “aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare în scopul ameliorării calitătii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.

Prezenta reglementare nu se aplică:

- aditivilor tehnologici;

Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementari privind Utilizarea Aditivilor in Industia Alimentara.doc

Alte informatii

clasificare, aditivi interzisi DAR folositi in Romania, legislatie