Secție de Fabrică de Pâine

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 15902
Mărime: 104.58KB (arhivat)
Publicat de: Marinel Deaconu
Puncte necesare: 9
Să se proiecteze o secţie de fabrică de pâine cu o capacitate de 28 t / 24 h dotată cu 4 cuptoare DAMPF. Se va adopta procedeul indirect trifazic. Fluxul tehnologic se va amplasa pe 3 nivele. Jumătate din producţie se va felia şi ambala

Extras din proiect

1.TEMA LUCRARII

Să se proiecteze o secţie de fabrică de pâine cu o capacitate de 28 t / 24 h dotată cu 4 cuptoare DAMPF. Se va adopta procedeul indirect trifazic. Fluxul tehnologic se va amplasa pe 3 nivele. Jumătate din producţie se va felia şi ambala.

2. MEMORIU TEHNIC

Industria panificaţiei ocupă un loc însemnat în cadrul producţiei bunurilor de consum, în primul rând datorită faptului că pâinea constituie un aliment de bază, care se consumă zilnic.

Produsele de panificaţie furnizează organismului uman o parte însemnată din substanţele care-i sunt necesare pentru activitatea vitală, menţinerea stării de sănătate şi consrvarea capacităţii de muncă. Datorită însuşirilor nutriţionale pe care le încorporează, produsele de panificaţie forme utile de valorificare în consum a făinii, ca derivat obţinut din prelucrarea industrială a grâului.

Se realizează diferite sorturi de pâine albă, semialbă(intermediară) şi neagră, produse de franzelărie simple şi cu adaosuri, produse dietetice.

Valoarea nutritivă a produselor de panificaţie cu deosebire a pâinii, reprezintă un element important pentru raţia zilnică şi constituie obiectul unor serii de largi cercetări în domeniul nutriţiei raţionale. Această valoare este conferită nu numai de aportul energetic(caloric), bazat pe conţinut sporit de glucide şi lipide(grăsimi), ci şi de aportul tuturor componenţilor încorporaţi în produsele respective, aceştia reprezentând forme care se asimilează uşor de către organismul uman. Este cunoscut faptul că puterea calorică a pâinii reprezintă 2200-2400 cal/kg.

Pâinea albă şi produsele de franzelărie reprezintă aproximativ 43%, pâinea semialbă 20%, pâinea neagră 18% iar produsele făinoase 19%.

Industria noastră de panificaţie şi produse făinoase se va orienta din ce în ce mai mult pe baza studiilor şi indicaţiilor referitoare la cerinţele de consum(cantitativ, sortimental, şi în ce priveşte calitatea), ţinându-se totodată seama de fenomenele care stau la baza proceselor tehnologice. Tehnologiile de fabricaţie se vor perfecţiona, îndreptându-se atenţia spre probleme ca : aplicarea procedeului de preparare continuă a aluatului pentru pâine, introducerea frământării rapide, creşterea productivităţii şi ridicarea gradului de securitate a lucrătorilor.

Industria alimentară prezintă o serie de particularităţi faţă de alte ramuri industriae legate atât de natura materiilor prime prelucrate, cât şi a produselor finite obţinute.

Tehnologia avansată în panificaţie nu este ceva ce se poate obţine de pe o zi pe alta. Reuşita în acest domeniu necesită o experienţă îndelungată, cunoştinţe aprofundate ale tuturor proceselor implicate,

Activitatea de obţinerea produselor de panificaţie reprezintă una dintre cele mai vechi preocupări ale omului şi totodată una dintre ramurile principale ale industriei alimentare. Având în vedere importanţa pe care o au produsele de panificaţie în satisfacerea cerinţelor de hrană ale consumatorilor, industria de panificaţie a cunoscut în decursul timpului o dezvoltare susţinută, caracterizată prin aplicarea unor procedee şi tehnologii noi de fabricaţie, extinderea gradului de mecanizare şi automatizare a proceselor tehnologice, lărgirea gamei sortimentale prin realizarea de noi produse în concordanţă cu tendinţa şi cerinţele consumatorilor, asigurarea îmbunătăţirii calităţii şi valorii nutritive a produselor de panificaţie.

Pâinea constituie un aliment de bază în alimentaţia umană. Deoarece majoritatea persoanelor consumă la fiecare masă o anumită cantitate de pâine, fiecare având diferite preferinţe, s-a dezvoltat o industrie de panificaţie care urmăreşte să asigure aprovizionarea cu diferite sortimente în funcţie de cerere.

Obiectivul acestei lucrări este proiectarea unei secţii de fabricare a pâinii cu o capacitate de 28 t /24 h.

Secţia este dispusă pe trei nivele, deci pe verticală, acesta constituind un avantaj din punct de vedere al spaţiului.

Pentru îndeplinirea condiţiilor normale de flux se prevede depozitarea şi pregătirea materiilor prime şi auxiliare în spaţii distincte şi amplasate cât mai aproape de locul de utilizare.

Produsele obţinute se depozitează într-un spaţiu separat, dimensionat în funcţie de capacitatea de producţie şi având legătură directă cu rampa de expediţie.

Pentru ca produsele să corespundă standardelor de calitate şi cerinţelor consumatorilor este necesară cunoaşterea caracteristicilor materiilor prime utilizate şi a condiţiilor optime de prelucrare.

În prima parte a proiectului se realizează un studiu teoretic asupra materiilor prime şi a parametrilor de prelucrare, iar apoi se continuă cu bilanţul de materiale şi termic.

În acest proiect se urmăreşte sintetizarea tuturor informaţiilor necesare pentru ca secţia să poată deveni o realitate.

3.Elemente de inginerie tehnologica

3.1.Caracteristicile materiilor prime si auxiliare

31.1.Făina de grâu

Făina de grâu este principala materie primă în industria panificaţiei. Ea rezultă prin măcinarea grâului în diferite variante de extracţie.

Făina obţinută prin măcinare este un amestec de particule de diferite mărimi şi compoziţie chimică. Prin examinare la microscopul optic şi electronic în făină se pot observa mai multe tipuri de particule:

- particule de proteină (interstiţială), care reprezintă fragmente ale matricei proteice a celulelor de endosperm cu dimensiuni ce nu depăşesc 20 μm; proporţia lor în făină este de max. 5-8 %;

- granule mici de amidon, cu dimensiuni sub 20 μm şi fragmente de celule de endosperm care-şi păstrează intactă matricea proteică în care sunt incluse granule de amidon;

- granule mijlocii şi mari de amidon şi grupe de celule de endosperm;

- în făina integrală se găsesc şi fragmente ale celulelor pericarpului şi perispermului, precum şi fragmente de germene sub formă de particule mari.

Preview document

Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 1
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 2
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 3
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 4
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 5
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 6
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 7
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 8
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 9
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 10
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 11
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 12
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 13
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 14
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 15
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 16
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 17
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 18
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 19
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 20
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 21
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 22
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 23
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 24
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 25
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 26
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 27
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 28
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 29
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 30
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 31
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 32
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 33
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 34
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 35
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 36
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 37
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 38
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 39
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 40
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 41
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 42
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 43
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 44
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 45
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 46
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 47
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 48
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 49
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 50
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 51
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 52
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 53
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 54
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 55
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 56
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 57
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 58
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 59
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 60
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 61
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 62
Secție de Fabrică de Pâine - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Sectie de Fabrica de Paine.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect la Panificație

1. MEMORIU JUSTIFICATIV Activitatea de obţinerea produselor de panificaţie reprezintă una dintre cele mai vechi preocupări ale omului şi totodată...

Pâinea cu secară

Argument Începand cu anii '50 popularitatea diferitelor sortimente de pâine, inclusiv cea de secară a crescut în România. Pâinea cu valoare...

Calculul Termic al unui Cuptor Dampf

Cap. 1 Materii prime şi auxiliare folosite în industria de panificaţie Făina Făina reprezintă materia primă de bază, care intră în cea mai mare...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Proiect Panificație

TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o secţie care produce pâine integrală rotundă de 400 g/buc prin metoda directă.Capacitatea de producţie este de...

Te-ar putea interesa și

Aspecte legislative, instituționale și practice cu privire la producerea, comercializarea și siguranța produselor alimentare

Înainte de toate ar trebui să răspund la o serie de întrebări: “Pentru ce o analiză a unei activităţi de producţie industrială din perspectiva...

Proiectarea unei secții de fabricare a pâinii cu capacitatea de 20 tone pe zi

1. Tema proiectului de diplomă Proiectarea unei secţii de fabricare a pâinii cu capacitatea de 20t/zi adoptându-se: - Procedeul indirect cu maia...

Proiectul planului anual al secției de bază al SA Fabrica de Pâine din Orhei

Introducere Planificarea consta în elaborarea unui sistem de masuri, succesivitatea si termenii de îndeplinire, constient schitate de oameni...

Segmentarea Pieții și Alegerea Pieții Țintă - Metoda Contemporană de Cercetare în Cadrul Managementului și Marketingului Corporativ

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. În procesul actual de evoluţie a economiei României aspectul gestiunii financiare în administrarea...

Raport privind îndeplinirea practicii inginerești la SA Franzeluța

Întroducere Din cele mai vechi timpuri, de la prima revoluţie alimentară, cerealele au avut şi au o importanţă deosebită pentru hrana omului....

Tehnologia de Preparare a Chiflei și Franzelei

Introducere Pîinea este unul dintre alimentele de baza ale omului, fiind indispensabilă în alimentația zilnică. Acest aliment important a...

Ciclul de viață al produsului - pâine albă franzelă

Cap. 1 S.C. LICIU PAN PROD S.R.L. Piatra Neamt -PREZENTAREA FIRMEI- Firma SC LICIU PAN PROD SRL Piatra Neamt se infiinteaza in anul 2002 pe...

Ingineria Produsului

Cap. 1 S.C. LICIU PAN PROD S.R.L. Piatra Neamt -PREZENTAREA FIRMEI- Firma SC LICIU PAN PROD SRL Piatra Neamt se infiinteaza in anul 2002 pe...

Ai nevoie de altceva?