Sectie de Prelucrare a Laptelui in Vederea Obtinerii de Cascaval

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Sectie de Prelucrare a Laptelui in Vederea Obtinerii de Cascaval.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 54 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Tema de proiectare pag.3
Memoriu tehnic pag.4
1.Tehnologia fabricaţiei pag.5
1.1.Proprietăţile produsului finit;domenii de utilizare pag.5
1.2.Variante tehnologice de fabricaţie pag.10
1.3.Alegerea variantei optime pag.13
1.4.Defectele cascavalului pag.36
2.Descrierea procedeului adoptat pag.39
2.1.Caracteristicile materiilor prime, intermediare şi auxiliare pag.39
3.Alegerea şi dimensionarea utilajelor şi a mijloacelor de transport pag.44
4.Ecuaţii de bilanţ de masă şi termic pag.45
Bibliografie pag.54

Extras din document

1.Tema de proiectare

Să se proiecteze o secţie de prelucrare a laptelui în vederea obţinerii de caşcaval Dobrogea cu un conţinut de grăsime raportat la substanţa uscată 46%, cu o capacitate de 10 tone produs finit/an.

2. Memoriu justificativ

Proiectul prezintă tehnologia de obţinere a caşcavalului Dobrogea preparat din lapte de oaie.

Brânzeturile cu pastă opărită (caşcavalul) se caracterizează printr-o tehnologie specială de fabricaţie, ce constă , în principal, din opărirea în apă , la temperatura de 72….80 oC, a caşului maturat, obţinut prin închegarea laptelui, după care acesta este prelucrat şi trecut în forme, urmând apoi fazele prevăzute de procesul de fabricaţie a brânzeturilor(zvântare,maturare,ambalare) până la obţinerea în final a produsului cu proprietăţi specifice.

Datorită proprietăţilor organoleptice şi a valorii nutritive ridicate, caşcavalul este o brânză deosebit de apreciată de consumatori, motiv pentru care acest produs este fabricat în cantităţi mai mari, deţinând o pondere importantă în producţia de brânzeturi din ţara noastră. Are miros şi gust plăcut, caracteristic brânzeturilor opărite, consistenţa semitare sau moale şi pasta fină, uşor elastică, care la rupere se desface în fâşii.

Caşcavalul se recomandă a fi consumat ca atare, sub formă de tartine, ca aperitiv sau asociat cu diferite legume, precum şi la obţinerea diferitelor preparate de patiserie sau culinare(budinci,plăcinte,pizza, cu paste făinoase ş.a.).

Tehnologia de fabricare a caşcavalului Dobrogea constă în următoarele operaţii tehnologice: recepţia calitativă şi cantitativă a laptelui, filtrarea şi curăţirea laptelui, normalizarea laptelui, pregătirea pentru închegare, închegarea laptelui, prelucrarea coagului în vana de închegare, presarea caşului pe crintă, maturarea caşului, tăierea caşului în felii, opărirea caşului, frământarea pastei şi formarea bucăţilor de caşcaval, zvântarea caşcavalului,maturarea cacavalului, ambalarea ,etichetarea şi depozitarea caşcavalului.

Proiectul este structurat pe mai multe capitole:

- capitolul I: descrie proprietăţile produsului finit; domenii de utilizare, variante tehnologice de fabricatie a caşcavalului şi defectele acestuia.

- capitolul II: descrie tehnologia de obţinere a caşcavalului, cu prezentarea materiilor prime, materiilor auxiliare şi a principalelor etape din procesul tehnologic adoptat;

-capitolul III: descrie caracteristicile principalelor utilaje;

- capitolul IV: prezintă calculul bilanţului de materiale şi a bilanţului termic.

1.Tehnologia fabricaţiei caşcavalului

1.1.Proprietăţile produsului finit; domenii de utilizare

Brânzeturile cu pastă opărită (caşcavalul) se caracterizează printr-o tehnologie specială de fabricaţie, ce constă , în principal, din opărirea în apă , la temperatura de 72….80 oC, a caşului maturat, obţinut prin închegarea laptelui, după care acesta este prelucrat şi trecut în forme, urmând apoi fazele prevăzute de procesul de fabricaţie a brânzeturilor(zvântare,maturare,ambalare) până la obţinerea în final a produsului cu proprietăţi specifice.

În ţara noastră, dintre toate brânzeturile cu pastă opărită, ponderea cea mai mare o are caşcavalul, care , în funcţie de materia primă din care este fabricat, se clasifică în următoarele tipuri:

- din lapte de oaie

- din lapte de vacă

- din amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă sau lapte de bivoliţă cu lapte de vacă

În cadrul fiecărui tip de caşcaval se fabrică mai multe sortimente, dintre care cele mai reprezentative, menţinând denumirea pe care au avut-o atunci când s-a început fabricaţia acestora, sunt următoarele:

- Caşcavalul Dobrogea, cu pastă tare, fabricat sezonier, din lapte de oaie, în special în zone de câmpie

- Caşcavalul Teleorman, cu pastă semitare, fabricat sezonier, din amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă, în zonele de câmpie

- Caşcavalul Dalia, cu pastă semitare, fabricat din lapte de vacă, în tot timpul anului şi în toate zonele ţării

- Caşcavalul Penteleu, cu pastă moale, fabricat din lapte de vacă sau în amestec cu lapte de oaie, ce este produs în special în anumite zone de munte, de unde este originar

- Caşcavalul afumat Vrancea sau Brădet, fabricat din lapte de vacă, în special în zonele de munte cu tradiţie privind fabricarea acestui sortiment.

Datorită proprietăţilor organoleptice şi a valorii nutritive ridicate, caşcavalul este o brânză deosebit de apreciată de consumatori, motiv pentru care acest produs este fabricat în cantităţi mai mari, deţinând o pondere importantă în producţia de brânzeturi din ţara noastră. Are miros şi gust plăcut, caracteristic brânzeturilor opărite, consistenţa semitare sau moale şi pasta fină, uşor elastică, care la rupere se desface în fâşii. Sortimentele afumate prezintă o culoare a coajei galben-brună, iar gustul şi mirosul este specific de afumat.

Caşcavalul se recomandă a fi consumat ca atare, sub formă de tartine, ca aperitiv sau asociat cu diferite legume, precum şi la obţinerea diferitelor preparate de patiserie sau culinare(budinci,plăcinte,pizza, cu paste făinoase ş.a.).

Mai trebuie arătat că din categoria brânzeturilor cu pastă opărită se mai fabrică şi alte sortimente, dintre care, mai răspândită, este brânza Hârlău, ce se prezintă sub forma de împletitură, condimentată şi afumată.

După cum s-a arătat, materia prima pentru fabricarea caşcavalului este laptele de oaie, de vacă sau de bivoliţă, utilizat ca atare sau în amestec şi care trebuie să îndeplinescă condiţiile de calitate prevăzute de STAS 2418-61*.

Caracteristic procesului tehnologic de fabricaţie a caşcavalului este că acesta se desfăşoară în două faze distincte, în prima fază se face fabricarea caşului pentru caşcaval(numit şi caş baschiu), iar în faza a doua se face fabricarea propriu-zisă a caşcavalului, aşa după cum este arătat în schemele tehnologice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sectie de Prelucrare a Laptelui in Vederea Obtinerii de Cascaval.doc