Siguranta Alimentara - Riscuri Biologice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Siguranta Alimentara - Riscuri Biologice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Motivarea alegerii temei
Capitolul I. Introducere
Capitolul II. Sistemul H.A.C.C.P în industria alimentară
Capitolul III. Riscurile biologice din industria alimentară
Capitolul IV. Contaminarea microorganismelor cu Trichinella spiralis
Concluzii și recomandări
Anexă – Articol EFSA – Trichinella spiralis

Extras din document

MOTIVAREA ALEGERII TEMEI

Agenţii biologici se găsesc în multe sectoare de activitate şi locuri de muncă, riscurile generate de aceştia ar putea fi subestimate deoarece, în cele mai multe cazuri, aceştia nu pot fi percepuţi cu ochiul liber, de aceea trebuie acordată o atenţie sporită acestora.

Unităţile de industrie alimentară trebuie să adopte un sistem de management corespunzător având ca obiectiv principal prevenirea apariţiei contaminării de natură biologică sau microbiologică.

Pentru a putea obţine un produs alimentar integru şi salubru în cadrul procesului tehnologic trebuiesc respectate în mod obligatoriu normele de igienă, controale pe tot parcursul acestuia, identificarea punctelor critice, aplicarea măsurilor preventive şi corective atunci când este cazul.

Infecţiile şi bolile infecţioase sau parazitare răspândite de animale sau de produse de origine animală sunt probleme comune în industria alimentară.

În concluzie consider că din multitudinea de riscuri care pot apărea în industria alimentară, cele mai importante sunt cele biologice doarece pot cauza numeroase probleme de sănătate consumatorului, unele putând cauza chiar moartea (toxina botulinică) şi de aceea trebuiesc implementate măsuri preventive de apariţie a acestora în procesul tehnologic și produsul finit.

Astfel în prezenta lucrare am ales să vorbesc despre boala parazitară numită trichineloză, doarece are un impact major asupra sănătăţii consumatorului prin incidenţa crescută a acesteia la speciile de porcine.

INTRODUCERE

Securitate alimentară - există atunci când toţi oamenii, în orice moment, au acces fizic şi economic la alimente sigure şi nutritive care îndeplinesc necesităţile de hrană ale organismului uman, pentru a duce o viaţă sănătoasă şi activă. Securitatea alimentară este o politică la nivel de stat şi global.

Siguranţa alimentară - componentă a securităţii alimentare este determinată obligatoriu de 3 condiţii pe care trebuie să le îndeplinească un produs neprelucrat, prelucrat parţial, prelucrat total sau nou creat:

să aibă inocuitate, să fie salubru, să nu pună în pericol organismul uman, respectiv consumatorul normal şi sănătos.

să aibă valoare nutritivă şi energetică.

nutrienţii alimentari să fie disponibili pentru organism.

Scopul principal al siguranţei alimentare este asigurarea protecţiei sănătăţii umane la cel mai înalt nivel iar obiectivul este reprezentarea intereselor consumatorilor vizavii de alimente.

Riscul – reprezintă un posibil factor care ar putea altera acurateţea produselor alimentare, astfel ca în urma consumului acesta să afecteze într-un fel sau altul sănătatea consumatorului. Riscurile sunt clasificate în trei mari categorii: fizice, chimice şi biologice

Fisiere in arhiva (1):

  • Siguranta Alimentara - Riscuri Biologice.ppt