Sistemul HACCP in Alimentatia Publica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Sistemul HACCP in Alimentatia Publica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Enache D.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Introducere 3
2.Igiena produselor alimentare 4
3.Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) 5
3.1 Principii de baza 6
3.2 Principii generale de alcatuire 8
3.3 Avantajele implementarii HACCP 8
4.Igiena alimentara si industria turismului 9
5.Concluzii 10

Extras din document

1. Introducere

Stilul de viata al timpurilor noastre este foarte diferit de cel din trecut. Ritmul rapid al stilului modern de viata, precum si cresterea numarului de gospodarii formate dintr-un singur individ, al familiilor cu un singur parinte si al femeilor care lucreaza, au dus la schimbari in modul de preparare a mancarii si a consumarii acesteia. Un rezultat pozitiv al acestor schimbari, a fost avansarea rapida a tehnologiei alimentare, a prepararii si ambalarii lor, pentru a oferi siguranta si buna calitate a aprovizionarii cu alimente. In ciuda existentei acestor noi descoperiri, unul din principalele riscuri este contaminarea alimentelor prin contaminanti naturali sau care sunt introdusi accidental sau prin tratarea

inadecvata a alimentelor.

De fapt, calitatea si siguranta alimentelor se bazeaza pe eforturile tuturor celor implicati in lantul complex care include al productia agricola, procesarea, transportul si consumul. Conform Uniunii Europeane si Organizatiei Mondiale a Sanatatii - siguranta alimentelor este o responsabilitate a tuturor, incepand de la originea lor pana in momentul in care ajung pe masa. Pentru a mentine calitatea si siguranta alimentelor de-a lungul lantului amintit, este nevoie atat de proceduri care sa asigure faptul ca alimentele sunt integre, precum si de proceduri de monitorizare care sa asigure ducerea la capat a operatiunilor in bune conditii.

Din pacate, nu toate organizatiile din industria alimentara si din cea a turismului respecta aceste norme impuse in ceea ce priveste calitatea si siguranta alimentelor, si deci siguranta noastra. De aceea, parerea mea este ca ar trebui acordata o foarte mare atentie acestei probleme care apare frecvent, deoarece vizeza clar sanatatea noastră.

2. Igiena produselor alimentare

Odată cu intrarea în Uniunea Europeană şi alinierea la normele europene în vigoare, prioritatea numărul unu pentru orice hotel şi restaurant este aceea de a se asigura că siguranţa produselor sale nu a fost compromisă în cadrul lanţului alimentar, iar aceasta se poate realiza prin implementarea şi certificarea unui sistem de management al siguranţei alimentelor. Calitatea şi siguranţa produselor alimentare au devenit un drept al consumatorilor, cu efecte directe asupra calităţii vieţii.

La nivel comunitar există o serie de reglementări cu privire la cerinţele specifice pentru igiena produselor alimentare (Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004 şi 853/2004 cu privire la igiena produselor alimentare), preluate în legislaţia naţională prin Hotărârea Guvernului nr. 924 privind aprobarea Regulilor generale pentru igiena produselor alimentare (M.Of. nr. 804/ 5 sept. 2005), cu modificările şi completările ulterioare.

Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie să se asigure că toate etapele de producţie, de procesare şi de distribuţie a alimentelor ce sunt sub controlul acestora satisfac cerinţele aferente de igienă prevăzute de lege. Tendinţa tot mai pronunţată a pieţei de a menţine un control tot mai strict asupra producătorilor, în scopul de a oferi consumatorilor produse de o înaltă calitate, dar şi sigure din punct de vedere microbiologic şi bacteriologic, a condus la naşterea unui sistem numit HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul HACCP in Alimentatia Publica.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “Transilvania” BRAȘOV Facultatea de ALIMENTATIE si TURISM Specializarea: INGINERIE SI MANAGEMENT IN INDUSTRIA TURISMULUI