Extras din document
Acest soi, de origine franceză, stă la baza renumitelor vinur roşii de Bordeaux.Este răspandit în toate ţările cu o viticultură dezvoltată producătoare de vinuri roşii.În ţara noastră, dintre soiurile pentru vinuri roşii Cabernet Sauvignon deţine cea mai mare suprafaţă (11.500 ha).
Caracteristici ecologice
Soiul Cabernet Sauvignon are o vigoare mare către medie şi o perioadă de vegetaţie mijlocie către lungă (180-190 zile).Prezintă o toleranţă mare la secetă, la oidium şi la putregaiul cenuşiu al strugurilor.Creditat iniţial cu o toleranţa mare la ger, în urma iernilor aspre din ultimul deceniu au arătat că această toleranţă la îngheţ este mijlocie (-22 -20oC).
Arealul mare pe care se cultivă atât pe glob cât şi în ţara noastră are la bază plasticitatea ecologică mare ce caracterizează soiul Cabernet Sauvignon, precum şi înalta calitate a vinurilor pe care le produce.
Prezentarea centrului viticol si a podgoriei
Minis-o podgorie viticola renumita din regiunea Aradului,uitata in negura vremii datorita promovarii cantitatii in detrimentul calitatii vinurilor.Societatea vitivinicola SC WINE PRINCESS SRL, se straduieste din 1999 ca aceasta podgorie istorica sa-si recastige renumela pierdut
Conditiile deosebite ale podgoriei precum si influenta climei mediteraniene dau nestere vinurilor rosii ce aduc faima podgoriei si societatii.Soiurile Pinot Noir,Merlot,Cabernet Sauvignnon si Cadarca sunt produse de catre societatea respectiva prin tehnologii clasice de vinificare.Vinurile albe din soierile Riesling Italian,Traminer,Pinot Gris,Sauvignon Blanc,Feteasca Regala, se obtin din prin tehnologii obtinandu-se vinuri albe reductive,fructuoase si de mare finete. Vinurile obtinute de pe cele 55 ha vie proprietatea societatii,se pastreaza in pivnite cu o capacitate de depozitare de 5.000 hl in budane de stejar si barriquri vinurile rosii iar vinurile albe in tancuri de otel inoxidabil.Vinurile cu calitati deosebite se valorifica dupa o invechire la butelie de cateva luni sau cativa ani.
Tehnologii
Pentru a obtine vinuri de calitate se folosesc cele mai noi si moderne tehnologii de vinificare si de maturare a vinurilor.
In cazul vinurilor albe se foloseste tehnologie reductiva,pentru a pastra prospetimea si fructuozitatea vinurilor.Fermentarea mustului are loc in tancuri de inox de 10000 l,in absenta oxigenului, la o temperatura controlata de maxim 15 grade Celsius,durata fermaentarii fiind aproximativ 2 luni.Vinurile albe sunt invechite in sticle 2-3 luni dupa care urmeaza comercializarea lor. Prepararea vinurilor rosii are loc in tancuri asemanatoare ca si cele albe dar in aceast caz cisternele au o pozitie orizontala. Temperatura de macerara-fermentare este de 25-29 grade Celsius,timp de 14-17 zile.Dupa presare vinurile rosii se depoziteaza in butoaie de stejar de diferite capacitati:butoaie mici,225 l de tip barrique sau budane intre 5000-15000 l capacitatea. Pentru desavarsirea maturarii vinuriile sunt pastrate timp de 2 ani de zile.Dupa imbuteliere are loc maturarea la sticla timp de 6-8 luni,dupa care se comercializeaza.
Principalele operaţii tehnologice de obţinere a vinurilor roşii
Obţinerea vinurilor roşii se bazează pe fenomenele caracteristice proceselor de fermentare-macerare ale mustului, în contact cu boştina, bazate pe proprietatea pigmenţilor antocianici de a se dizolva, în anumite condiţii în mustul ce se îmbogăţeşte treptat în alcool.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Soiul de Struguri Cabernet Sauvignon.doc