Standardizare - Uleiul de Floarea-Soarelui

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Standardizare - Uleiul de Floarea-Soarelui.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bran Mariana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1. Importanta uleiului de floarea-soarelui 2
2. Materia prima. Floarea-soarelui 3
3. Fluxul tehnologic 5
4. Notiunea de standard 17
5. Standardul produsului 20
6. Concluzii 23
Bibliografie 25

Extras din document

1. Importanta uleiului de floarea-soarelui

Produsele grase sunt o sursa importanta de energie si sunt indispensabile vietii.

Consumate in cantitate moderata, aceste alimente sunt o componenta esentiala si sanatoasa a hranei noastre zilnice, dar mai ales a copiilor. Uleiurile vegetale sunt o sursa importanta de vitamine liposolubile (A, D, E, K) si acizi grasi esentiali, importanti in formarea membranelor celulare si in mentinerea functionarii acestora.

Acizii grasi participa la reglarea metabolismului colesterolului si sunt precursorii unor hormoni implicati in vindecarea ranilor, reducerea inflamatiilor, coagularea sangelui etc.

Asadar, uleiurile consumate in cantitate moderata sunt benefice pentru sanatate, insa nu trebuie exagerat.

In comert exista nenumarate uleiuri din seminte cum ar fi floarea-soarelui, soia, porumb, susan, mac, nuca, peste (macrou, somon, ton, hering, scrumbie),alune,arahide sau migdale.

Uleiul de floarea-soarelui, foarte bogat în vitamina E, este considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Această vitamină are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea-soarelui este valoros şi pentru aportul de grăsimi polinesaturate şi de vitamina A, care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, previne infecţiile de tot felul şi este responsabilă de perceperea luminii. În stare naturală, uleiul din floarea-soarelui, presat la rece, este util în alimentaţia celor cu ateroscleroză şi cu hipertensiune.

Uleiul de floarea – soarelui se utilizeaza in alimentatie si ca materie prima in diferite ramuri industriale

In alimentatie, uleiul se foloseste ca atare sau sub forma de uleiuri hidrogenate si margarina pentru gatit, la fabricarea conservelor, a maionezelor, precum si la prepararea produselor de patiserie.

I. In alimentatie

a. Lipidele (uleiurile vegetale) ocupa primul loc in ceea ce priveste energia termica degajata de organism, in cursul procesului de asimilare (uleiul de floarea – soarelui se asimileaza in organism in proportie de 96,5%);

b. Lipidele constituie un component important al celulelor, in special al membranelor si al unor particule din celule;

c. Uleiurile vegetale au un alt rol important in organism datorita continutului de acizi grasi esentiali (uleiul de floarea – soarelui contine; acid linoleic, acid linolenic, etc.). Acizii grasi au o actiune stimulatorie asupra pielii, asupra sistemului nervos, a sistemului endocrin si in procesul de metabolism (asigura scaderea continutului de colesterol din sange, fixarea enzimelor, etc.);

d. Uleiurile vegetale constituie solventul natural pentru vitaminele liposolubile, care se introduc in organism prin intermediul lor.

II. In industrie

Uleiul vegetal se utilizeaza in industria lacurilor si vopselelor, in industria materialelor plastice, in industria farmaceutica si cosmetica, in industria chimica pentru obtinere sapunuri, detergenti, etc.

Legislatia europeana pune un accent deosebit pentru obtinerea de energie electrica si termica, precum si biocombustibili din surse regenerabile. Uleiul vegetal reprezinta o sursa regenerabila, dar in primul rand trebuie sa se asigure necesarul de ulei pentru populatie.

Uleiul vegetal se utilizeaza pe scara larga pentru producerea biocombustibililor. Majoritatea fabricilor de ulei au in prezent in dotare instalatii pentru producerea biodieselului (de exemplu: S.C EXPUR S.A Slobozia, S.C PRIO Lehliu, S.C ULTEX S.A). Pe scurt, biodieselul rezulta in urma unei reactii de esterificare dintre ulei si metanol in prezenta de catalizatori si se utilizeaza drept carburant ecologic.

De asemenea in Europa se pune un accent deosebit pentru obtinerea de energie electrica din uleiuri vegetale, in instalatii speciale.

2. Materia prima. Floarea-soarelui

Floarea-soarelui (Helianthus annuus L.), este o planta uleioasa de mare importanta economica si alimentara.

Ea este originara din America Centrala (Mexic) si a fost adusa in Europa in secolul al XVI-lea, fiind cultivata la inceput numai ca si planta de ornament.

Planta reprezintă una dintre principalele surse de grăsimi vegetale, utilizate in alimentatia omenirii, respectiv cea mai importanta sursa de ulei pentru Romania.

Fisiere in arhiva (1):

  • Standardizare - Uleiul de Floarea-Soarelui.docx

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARĂ SI A MEDIULUI