Studiu de caz privind aprovizionarea cu compoturi și sucuri naturale de fructe a localității Iasi, Județul Iași

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 30 în total
Mărime: 3.85MB (arhivat)
Publicat de: Zamfir Bunea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Elena Gandu
A fost prezentat in cadrul Universitatii de Stiinte agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad Iasi

Extras din proiect

Necesitatea elaborarii proiectului

Realizarea proiectului pune in prim plan cunoasterea problemelor intalnite pe piata produselor luate in studiu: compot si sucuri naturale de fructe,

- proiectarea cantitatilor totale, anuale de aprovizionare cu aceste produse,

- calculul cererii de consum medii lunare si anuale a populatiei din loc. Iasi,

- determinarea cheltuielilor anuale cu achizitionarea acestor produse,

- calculul dimensiunii pietei efective si potentiale pentru produsele luate in studiu la orizontul anului 2010 in loc. Iasi, jud. Iasi.

O alta necesitate a elaborarii proiectului este si evidentierea eforturilor pe care trebuie sa le depuna comerciantii si producatorii agricoli pentru satisfacerea cerintelor consumatorilor, care, in ultimii ani s-au diversificat si au evoluat intr-un ritm alert.

Comerciantii trebuie sa aiba in vedere produsul atat d.p.d.v. calitativ , la un pret acceptabil, cat si ambalarea si promovarea acestuia pentru a satisface pretentiile celor care il consuma.

Scurta prezentare a localitatii Iasi, jud. Iasi

Date generale

Situat în S-E Europei, în N-E

României, este al doilea oraş ca mărime

al ţării;

Cel mai important oraş la frontiera de

Est a României

Populaţia municipiului Iasi este de

aproximativ 350.000 locuitori;

Suprafaţa administrativa 76 km 2 si

suprafata municipala 38 km 2

Industrie: IT, farmaceutica, mobila,

textile, materiale de constructii

Prin dezvoltarea pe care a inregistrat-o pe plan economic s-a creat posibilitatea cresterii si diversificarii mentalitatii populatiei care are in prim plan cresterea pretentiilor pentru calitatea bunurilor si serviciilor oferite de producatori si comerciantii

Teritoriul municipilui Iasi are o suprafata totala de 165.120 Ha care se repartizeaza pe natura de folosinta si forme de proprietate. Suprafata totala a localitatii iasi este ocupata in cea mai mare parte de teren agricol 90%, iar alte suprafete de 10%. Suprafata agricola este ocupata in cea mai mare parte cu teren teren arabil 71,5%,vita de vie 20,5%. Totalitatea ramurilor s-au dezvoltat in stransa legatura cu cadrul natural si resursele de materii prime din teritoriu.

Conditiile cadrului natural si premizele economice, permit dezvoltarea in continuare si modernizarea edilitara a cartierelor componente localitatii.

CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND NEVOILE DE CONSUM ALE POPULATIEI PENTRU COMPOTURI SI SUCURI NATURALE DE FRUCTE

Nivelul si structura consumului alimentar constituie variabile economice care reflecta nivelul de bunastare al populatiei unei tari, fiind conditionate de politicile agroalimentare, cadrul macroeconomic cat si de alti factori economic, demografici sau sociali.

Materia prima pentru compoturi si sucuri naturale sunt fructele. Acestea constituie un izvor de vitamine naturale.

Fructele constituie o categorie de alimente care au in compozitia lor glucide, grasimi, proteine, celuloza, vitamine si saruri minerale. Prin continutul ridicat in apa, fructele participa la rehidratarea organismului, iar datorita zaharurilor pe care le contin dau energia necesara organismului.

Compoturile reprezinta o forma principala de conservare a fructelor deoarece adaosul de sirop de zahar determina imbunatatirea simtitoare a calitatii produsului si in acelasi timp permite consumarea sa ca produs gata preparat. Acestea reprezinta o sursa importanta de glucide si vitamine in extrasezon.

Cu toate acestea se constata o diminuare a productiei de conserve de fructe in Romania ca urmare a scumpirii materiei prime si a utilajelor, industria alimentara fiind totodata in curs de privatizare.

Sucurile de fructe sunt adevăraţi purificatori ai corpului. Fructele folosite trebuie să fie coapte şi nu trebuie consumate împreună cu alimente care conţin amidon (pâine, făinoase, dulciuri). Dacă sunt alese fructe suficient de variate, ele pot da organismului toate zaharurile de care acesta are nevoie. Sucurile de fructe sunt regeneratoare şi îmbunătăţesc metabolismul. Ele conţin toţi aminoacizii, mineralele, sărurile, enzimele şi vitaminele necesare, cu condiţia să fie proaspete, crude, fără conservanţi şi să fie extrase în mod corect din fructe.

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz Privind Aprovizionarea cu Compoturi si Sucuri Naturale de Fructe a Localitatii Iasi, Judetul Iasi.ppt

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?