Substanțe Minerale din Carne și Lapte

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5762
Mărime: 31.78KB (arhivat)
Publicat de: Eusebiu Onofrei
Puncte necesare: 6
Universitatea Ştefan cel Mare, Suceava Facultatea de Inginerie Alimentară

Extras din proiect

Pentru numeroasele sale calităţi nutritive, carnea reprezintă un aliment indispensabil pentru hrana omului sănătos de toate vârstele.

În general se poate consuma carnea provenită de la mamifere domestice şi sălbatice, de la păsări domestice şi sălbatice, peşti sau alte vieţuitoare acvatice (custacee, moluşte).

Dintre mamiferele domestice se consumă bovinele, ovinele, porcinele şi uneori cabalinele.

Dintre păsările domestice se consumă găina, raţa, curcanul, iar dintre cele sălbatice fazanul, porumbelul sălbatic.

Dintre peştii cei mai frecvenţi procesaţi industrial sunt şalăul, ştiuca, bibanul, păstrăvul, morunul, cega, calcanul şi somonul.

Din punct de vedere structural în construcţia cărnii intră în afară de ţesutul muscular şi alte ţesuturi cum ar fi ţesutul conjunctiv, ţesutul osos, vase limfatice şi sangvine, nervi şi ganglioni. Proporţia de ţesut conjunctiv variază în funcţie de vârstă, specie, stare de îngrăşare.

Carnea astfel obţinută poate fi comercializată în bucăţi anatomice bine definite sau procesate pentru obţinerea diverselor preparate, semiconserve sau conserve.

Laptele este unul din puţinele alimente ce poate fi consumat în stare naturală. Este unicul produs din alimentaţie cu excepţia mierii de albine a cărei unică funcţie în natură este de a servi ca aliment.

Datorită funcţiei sale de hrană este un aliment complet şi complex, cu valoare nutritivă ridicată, fiind unicul aliment destinat în prima perioadă a vieţii, el conţinând toate elementele necesare vieţii şi dezvoltării. Datorită armoniei compoziţiei sale este indispensabil pentru copii şi foarte folosit pentru adulţi. Din acest motiv o alimentaţie raţională trebuie să includă neapărat lapte şi produse lactate care trebuie consumate zilnic.

Capacitatea laptelui de a satisface cerinţele organismului în energie, în substanţe cu rol plastic şi biostimulatori, precum şi de influenţa pozitivă a stării de sănătate a consumatorului este prezentată de valoarea nutritivă a laptelui.

Prin compoziţia sa chimică bogată şi variată, laptele asigură majoritatea substanţelor necesare ţesuturilor vii şi a întreţinerii proceselor metabolice care au loc în organism. Valoarea nutritivă a unui litru de lapte este echivalentul a 400 g carne de porc sau 750 g carne de viţel, 500 g peşte sau 8- 9 ouă.

Laptele este considerat schematic o emulsie sau o suspensie de grăsime (în funcţie de temperatura acestuia) într- o formă coloidală, altele în stare dizolvată. Sub formă de emulsie sau suspensie se găsesc grăsimea, pigmenţii şi vitaminele liposolubile.

În ţesutul muscular post-sacrificare substanţele minerale intervin în: capacitatea de reţinere a apei şi hidratare a cărnii, rigiditatea musculară, activitatea unor enzime glicolitice şi proteolitice.

Există variaţii în conţinutul de substanţe minerale în funcţie de felul cărnii, starea de îngrăşare şi muşchiul considerat.

Preview document

Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 1
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 2
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 3
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 4
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 5
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 6
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 7
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 8
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 9
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 10
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 11
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 12
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 13
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 14
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 15
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 16
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 17
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 18
Substanțe Minerale din Carne și Lapte - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Substante Minerale din Carne si Lapte.doc

Te-ar putea interesa și

Influența Procesării asupra Calității unor Produse de Origine Animală

Introducere Dintre toate produsele, ce constituie alimente pentru om, produsele de origine animală se situează pe primul plan, atât datorită...

Proiect fabrici nutrețuri combinate

1. NUTREŢURILE. PRELUCRAREA NUTRŢURILOR COMBINATE Nutreţurile sunt toate produsele de origine vegetală, animală, minerală şi de sinteză care...

Studiu privind obținerea unor semiconserve din pește la SC Tazz Trade SRL

În alimentatia umana pestele detine o pondere însemnata, el asigurând 12  15 % din totalul proteinelor consumate. Carnea de peste prezinta...

Tehnologia preparatelor din masă tocată de pește

Unitatea de alimentatie publica reprezinta un local public, in care se servesc preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie si bauturi,...

Aprecierea Merceologică a Conservelor de Pește

1. Introducere. Noţiuni generale Conservele sterilizate din peşte sunt produse alimentare ,gata preparate pentru consum,care se comercializează în...

Tehnologii de Valorificare pentru Subprodusele din Industria Laptelui

1.1. Introducere Omenirea este confruntată cu o importantă criză a resurselor materiale şi energetice, context în care criza alimentară se...

Produse Tip Fast Food

PRODUSE DE TIP FAST FOOD CAP.I SCURT ISTORIC Restaurantele de tip Fast food şi Snack Bar se definesc ca fiind un loc în care se poate servi...

Clătite

Întroducere A se alimenta înseamnă a satisface nevoile organismului în materie de apă, proteine, glucide, lipide și vitamine, cu scopul de a...

Ai nevoie de altceva?