Suplimente alimentare cu substante biologic active

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Suplimente alimentare cu substante biologic active.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 49 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1.1 Generalităţi 3
1.2 Ce sunt suplimentele alimentare (nutritive)? 4
1.3 Cele mai importante suplimente 5
1.4 Suplimentele nutriţionale au intrat în vogă şi în România 8
1.5 Cine are nevoie de suplimente nutritive? 13
1.6 Concluzii 14
Referinţe bibliografice (selective) 15
Cap. 2 Substanţe biologic active din grupa: Heterozide (Glicozide) 16
2.1 Generalităţi 16
2.2 Compuşi reprezentativi 18
2.3 Produse vegetale cu acţiune cardiotonica ce conţin glicozide cardiotonice
2.3.1 Digitalis purpureae folium 18
2.3.2 Digitalis lanatae folium 21
2.3.3 Convallariae herba 23
2.3.4 Adonidis herba 24
2.3.5 Oleandri folium 25
2.3.6 Scillae bulbus 26
2.3.7 Strophanti semen 27
2.4 Glicozide, naturale sau reproduse prin sinteză, sărurile, eterii, esterii lor şi alţi derivaţi 28
Referinţe bibliografice (selective) 31
Cap. 3 Substanţe biologic active din grupa: (Pigmenţi naturali) 32
3.1 Generalităţi 32
3.2 Clasificarea pigmenţiilor naturali 32
3.2.1 Reprezentanţii pigmenţiilor importanţi 37
3.2.1.1 Purpura antic 37
3.2.1.2 Curcumina 42
3.2.1.3 Indigoul 43
3.2.1.4 Substante inrudite cu indigoul 46
3.2.1.5 Luteina si zeaxantina 47
3.3 Concluzii 48
Referinţe bibliografice (selective) 49

Extras din document

Cap. 1 Suplimentele alimentare

1.1 Generalităţi

Substanţele biologic-active prezintă un interes aparte fiind implicaţiile în fiziologie, biologia molecurară, patobiochimia, nutriţie, farmacognozie, etc.

Formularea farmaceutică poate fi definită ca “procesul de selecţionare cantitativă şi calitativă a substanţelor active şi excipienţilor în funcţie de forma farmaceutică şi de operaţiile pe care obţinerea acesteia le implică” sau ca “procesul de selecţionare a formei farmaceutice, pentru o substanţă activă dată, în funcţie de calea de administrare”.

În ultimii ani, industria suplimentelor alimentare a cunoscut o explozie extraordinară.

În urma unor ample cercetări ştiinţifice au apărut produse noi foarte eficiente, acest lucru fiind demonstrat de către sportivi.

O serie de firme cunoscute au dispărut pur şi simplu şi au apărut firme noi, mai moderne care au preluat conducerea, rămânând în cursă numai aceia care au baze ştiinţifice reale, iar produsele lor corespund calităţii şi exigenţelor pieţei.

Unele suplimente au capacitatea de a sustine refacerea, repararea si dezvoltarea muschilor; pot face acest lucru pentru ca sunt extracte din cele mai bune surse naturale de proteine, si realizate dupa formule care asigura o absorbtie intestinala facila.Un supliment de calitate are efecte benefice indiferent in ce moment al zilei este luat, insa avantajele cele mai mari se obtin imediat dupa antrenament, când organismul este capabil sa metabolizeze mai multi nutrienti decât in orice alt moment. Consumând astfel suplimentele va asigur ca veti observa curând diferenta.(Dima, D. 1998, Popescu, D 2001).

Suplimentele alimentare numite uneori şi “suplimente nutriţionale” sau „suplimente dietetice” sau „suplimente dietetice”-sunt reprezentate, în general, de vitamine, biominerale şi substanţe biologic-active, la care se mai pot adăuga aditivii alimentari recomandaţi în procesarea acestora.

Se prezintă, comercial, sub formă de tablete, drajeuri, capsule în care se află vitamine, minerale, substanţe biologic-active)provenite din extracte vegetale)ş.a.(Gârban 2002).

Definirea suplimentelor alimentare are în vedere faptul că acestea sunt destinate consumului (administrării) pe cale orală, necesitatea acestora fiind impusă de valoarea trofică se estimează exceptându-se scopul medical. Valoarea trofică se estimează ca şi un aport suplimentar în raport suplimentar în raport cu alimentele consumate în mod natural. Suplimentele alimentare sunt destinate persoanelor sănătoase la care aportul exogen (alimentar) de nutrienţi este neadecvat. Există circumstanţe în care suplimentele alimentare sunt curcumstanţe în care suplimentele alimentare sunt recomandate datorită unor cerinţe nutriţionale specifice legate de: starea fiziologică, e.g.: sarcină, lactaţie, perioada de vârstă, e.g.:efortul sportiv, profesii bazate pe efortul fizic.

Aşa cum s-a arătat mai sus o parte din substanţele „biologic-active” prezintă interes nutriţional – fiind considerate „ fiziologic-active”, iar altă parte prezintă predilect interes terapeutic (domeniul fitochimiei şi fitoterapiei )- fiind considerate „farmacologic-active” (Gârban, 2000).

O privire generală asupra substanţelor biologic-active, relevă faptul că din punctual de vedere al compoziţiei ţi structurii chimice acestea aparţin diverselor clase de compuşi.Se pot evidenţia compuşi cu structură lineară, aromatică, heterociclică. La aceştia se greafează una, două sau mai multe grupări funcţionale (adesea mixte). Din aceste considerente o evaluare generală şi o descriere din punct de vedere structural a substanţelor biologic-active nu se poate face cu rigoare.Importanţa, de excepţie, a produselor biologic-active a suscitat un interes aparte odată cu dezvoltarea cunoştinţelor privitoare la:

a). farmacologie şi farmacognozie -care, apelează tot mai mult la produse naturale farmacologic active;

b). nutriţia umană –care odată cu constituirea ca domeniu ştiinţific independent, îndeosebi după înfiinţarea primului institute de profil în 1934 (Guthrie, 1975) a făcut posibilă evidenţierea importanţei nutriţionale a produselor fiziologic- active pe care le-a inclus într-o clasă specială de principii nutritive;

c). cosmetologia- bazată pe cunoaşterea compoziţiei chimice a ingredienţilor din produsele de uz cosmetic considerată în accepţia modernă deopotrivă artă şi ştiinţă, remarcându-se adesea abordarea concomitentă în tratatele de tehnologie farmaceutică şi a problemelor specifice tehnologiei produselor cosmetice.(Gârban 2002).

1.2 Ce sunt suplimentele alimentare (nutritive)?

Sunt substanţe extrase din alimente sau diferite produse vegetale, animale sau chiar de origine minerală. Există şi suplimente sintetizate pe cale chimică în afara corpului.

Rolul lor este acela de a aduce in dietă acele substanţe care s-au dovedit utile in diferite scopuri (mărirea masei musculare, grăbirea refacerii, arderea grăsimii, antioxidanti, hepatoprotectoare etc.), atunci când este dificil a se asigura acestea direct din alimente.

Proteinele se găsesc in alimente de obicei insoţite de cantităţi mari de grăsime, in timp ce in suplimente nu exista grăsime in exces. Fiind sub formă de tablete sau prafuri, suplimentele sunt deseori caracterizate drept substanţe " nenaturale " dăunatoare etc. Acest lucru nu este adevărat. A nu se confunda suplimentele cu steroizii anabolizanti şi alte substanţe dăunatoare. Folosite conform indicaţiilor suplimentele nu sunt dăunatoare sănătăţii şi nici nu au efecte de genul "te ingraşi după ce nu mai iei", acestea sunt nişte mituri lansate de persoane care nu ştiu despre ce vorbesc.

Suplimentele nutritive sunt concentrate alimentare extrase din lapte, albuş de ou, soia, zer, alge etc.

Ele se prezintă sub diferite forme: pastile, pudra fină (ca laptele praf), lichid, capsule, batoane (ca cele de ciocolată) şi au diferite arome (naturale sau artificiale): vanilie, cacao, ciocolată, banane, capşune. În prezent aceste suplimente nutritive se pot găsi cu uşurinta şi pe piaţa românească, atât din import, cât şi ca produse autohtone.

Cele mai cunoscute şi folosite produse de acest gen, la noi, datorita atat calitatii lor cat si raportului cantitate/pret, sunt produsele firmelor Universal din SUA, Natural Plus si produsele firmei Redis Co din Romania.

Pentru cei care se antreneaza serios si urmaresc progrese rapide, mai ales in sporturile de forta/viteza dar si de rezistenta, putem spune ca suplimentele sunt absolut necesare. Ele trebuie sa vina totusi in completarea alimentelor, nu sa le inlocuiasca. Inainte de a lua suplimente intrebati doctorul, mai ales daca suferiti sau ati suferit de vreo boala. Respectati dozele si conditiile prevazute de producatorul suplimentelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Suplimente Alimentare cu Substante Biologic Active - Heterozide si Pigmenti Naturali.doc