Tehnica servirii cinei

Proiect
8.2/10 (5 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 7732
Mărime: 1.15MB (arhivat)
Publicat de: Octav-Arsenie Albu
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Argument
  2. Cap1. ORGANIZAREA SI SERVIREA MESELOR PENTRU CINA
  3. 1.1 SORTIMENTE DE PREPARATE CULINARE RECOMANDATE PENTRU CINA
  4. 1.2 STRUCTURA MENIURILOR
  5. Cap2. CONSIDERENTE SI PARTICULARITATI LA INTOCMIREA MENIURILOR PENTRU CINA
  6. 2.1 CONSIDERENTE LA INTOCMIREA MENIURILOR
  7. 2.2 PARTICULARITATI LA INTOCMIREA MENIURILOR
  8. Cap3. TEHNICA SERVIRII CINEI
  9. 3.1 EFECTUAREA MISE-EN-PLACE-ULUI
  10. 3.2 SISTEME DE SERVIRE
  11. 3.3 MENIURI PENTRU CINA
  12. 3.4 ASOCIEREA PREPARATELOR CU BAUTURI
  13. 3.5 SERVIREA VINULUI LA MASA
  14. Cap4.
  15. 4.1 N.P.M. (norme protectia muncii)
  16. 4.2 P.S.I. (paza si securitatea incendiilor)
  17. 4.3 N.I.S. (norme igienico-sanitare)
  18. Bibliografie

Extras din proiect

Argument

Oferta serviciilor în restaurante se incadreaza in sfera serviciilor comerciale, fiind definite ca o “ arta profesionala”, in care primirea consumatorilor in unitate si comercializarea produselor, prin aplicarea serviciilor aferente la masa, sunt doua componente esentiale, de care trebuie sa tina cont membrii oricarei unitati de alimentatie publica.

Servirea clientilor cu preparate culinare si bauturi in unitatile de alimentatie publica, constituie un element de evaluare a gradului de civilizatie a unei societati.

In contextul general al activitatii de alimentatie publica servirea consumatorilor constituie factorul determinant, care caracterizeaza nivelul atins de aceasta activitate intr-o tara, regiune, localitate sau unitate.

Prin servirea consumatorilor se intelege ansamblul de sisteme, metode si mijloace folosite pentru transportul, prezentarea si oferirea spre consum a preparatelor culinare si a bauturilor intr-o unitate publica de alimentatie. Volumul, structura si caracteristicile operatiilor de servire sunt diferite, fiind influientate de natura si particularitatile preparatelor sau a bauturilor servite, numarul si cererea consumatorilor, dimensiunea timpului rezervat consumarii hranei, gradul de pregatire profesionala a personalului care le efectueaza.

Aplicarea corecta a regulilor de servire in efectuarea operatiilor de manipulare a obiectelor de servire folosite la prezentarea si servirea preparatelor culinare si a bauturilor intr-o unitate de alimentatie publica creaza o serie avantaje atat pentru clienti cat si pentru personalul unitatii.

Pentru lucratorii din alimentatia publica, modul de comportare, cunostintele profesionale si de cultura generala, tactul, respecatrea regulilor de comportare si a normelor igienico-sanitare sunt cerinte determinante asupra rezultatelor obtinute in munca; reclama pozitiva a unitatii, contribuind la cresterea fluxului de consumatori; iar prin nemultumirea, serviciilor consumatorii fac o reclama negativa unitatii conducand la diminuarea numarului de consumatori in unitate, vanzarile scazand zilnic ajungand pana la falimentul unitatii.

Mi-am ales meseria de ospatar deoarece imi ofera posibilitatea unui loc de munca inttr-un ambient placut, curat in atentia publicului si imi da posibilitatea sa-mi dovedesc calitatile fizice, profesionale si morale de care dispun in dialogul ospatar-consumator, in rezolvarea operativa si competenta a unor situatii create de procesul muncii.

Munca ospatarului straduinta bucatarului si cofetarului-patiser, prin servirea corespunzatoare a consumatorului. De calitatea muncii lui depinde in mare masura bunul renume al unuei unitati de servire a consumatorilor.

La baza acestei lucrari sta descoperirea vocatiei pentru meseria de ospatar si practicata la scoala si in unitatile in care am efectuat practica timp de 3 ani de zile mi-a oferit satisfactii si posibilitatea de a-mi valorifica talentul si creativitatea, dezvoltandu-mi si mai mult interesul pentru meserie.

Mi-am ales pentru proiect tema “TEHNICA SERVIRII CINEI” deoarece este o tema aria serviciilor, un instrument de mare utilitate pentru studiul teoretic, profesional dar mai ales practic.

Lucrarea este structurata in trei capitole principale si planse color intocmita in urma studierii bibliografiei recomandata de indrumator.

CAPITOLUL I

ORGANIZAREA SI SERVIREA MESELOR PENTRU CINA

Masa de seara (cina), completeaza valorile nutritive ale organismului si se recomanda in servire intre orele 18-20, continand in general, intre 30-35% din valoarea nutritiva a meselor pe zi.

1.1 SORTIMENTE DE PREPARATE CULINARE RECOMANDATE PENTRU CINA

Sortimentele de preparate ce se pot recomanda sunt: gustarile reci si calde din legume, sub forma de salate de cruditati, din branzeturi, din preparate din carne, antreuri din spaghete, specialitati de pizza, specialitati din preparate din peste cu sosuri reci sau calde, minuturi din carne si subproduse din carne, lactate si branzeturi, specialitati din carne de pasare, de vita, de porc, de batal, insotite de un sortiment bogat de garnituri de legume sortate, fierte, prajite sau inabusite.

Toate aceste specialitati se servesc cu salate din legume proaspete sau conservate.

Meniul de cina se incheie cu deserturi usoare de bucatarie, cofetarie si fructe (salate de fructe). La mesele de cina, in functie de preferinte, se mai recomanda: supe, consommeuri, creme de legume, incadrate in meniurile corespunzatoare.

Prin natura lor, mancarurile cu sosuri calde, cu carne tocata, caarne de vanat, nu se recomanda in meniurile meselor pentru cina, ele fiind preparate greu si dificil de digerat, cu influiente negative asupra digestiei.

Avand in vedere faptul ca cina se serveste in etapa a treia a unei zile, cand consumatorii dispun de mai mult timp si in restaurante se asigura mai multe mijloace de agrement (formatii orchestrale, dans, etc), cinei trebuie sa i se acorde o atentie deosebita din partea patronatului si lucratorilor unitatilor gastronomice.

La inceperea servirii mesei pentru cina, saloanele vor fi bine aerisite, inventarul textil si vesela curate, mesele console, gheridoanele pregatite, pentru desfasurarea activitatii de primire si servire a consumatorilor, in conditii optime de prezentare, iar personalul, intr-o tinuta decenta primeste comenzile de la consumatori, informandu-i despre timpul de pregatire a unor preparate de comanda.

1.2 STRUCTURA MENIURILOR

Din componenta meniurilor destinate mesei de seara, vor fi excluse preparatele lichide calde, mancarurile cu sos, preparatele din materii prime greu de digerat, cum ar fi: carnea de vanat, de gasca sau rata, fasolea boabe, varza, mazarea etc.

Meniurile pentru astfel de mese pot fi compuse din:

-gustari calde ca: bulete de cascaval, carnaciori, chiftelute, ficatei la tigaie, crenvursti si foietaj etc.

-gustari reci: legume in stare proaspata cu diferite paste din branza, peste, mezeluri, branzeturi, sunca etc;

-minuturi, sufleuri, cascaval pane sau la capac; budinci sarate, paste fainoase cu unt, mititei;

-preparate din peste: rasoluri, la gratar sau la cuptor

-preparate din carne la gratar insotite de garnituri din legume si salate din cruditati.

Preview document

Tehnica servirii cinei - Pagina 1
Tehnica servirii cinei - Pagina 2
Tehnica servirii cinei - Pagina 3
Tehnica servirii cinei - Pagina 4
Tehnica servirii cinei - Pagina 5
Tehnica servirii cinei - Pagina 6
Tehnica servirii cinei - Pagina 7
Tehnica servirii cinei - Pagina 8
Tehnica servirii cinei - Pagina 9
Tehnica servirii cinei - Pagina 10
Tehnica servirii cinei - Pagina 11
Tehnica servirii cinei - Pagina 12
Tehnica servirii cinei - Pagina 13
Tehnica servirii cinei - Pagina 14
Tehnica servirii cinei - Pagina 15
Tehnica servirii cinei - Pagina 16
Tehnica servirii cinei - Pagina 17
Tehnica servirii cinei - Pagina 18
Tehnica servirii cinei - Pagina 19
Tehnica servirii cinei - Pagina 20
Tehnica servirii cinei - Pagina 21
Tehnica servirii cinei - Pagina 22
Tehnica servirii cinei - Pagina 23
Tehnica servirii cinei - Pagina 24
Tehnica servirii cinei - Pagina 25
Tehnica servirii cinei - Pagina 26
Tehnica servirii cinei - Pagina 27
Tehnica servirii cinei - Pagina 28
Tehnica servirii cinei - Pagina 29
Tehnica servirii cinei - Pagina 30
Tehnica servirii cinei - Pagina 31
Tehnica servirii cinei - Pagina 32
Tehnica servirii cinei - Pagina 33
Tehnica servirii cinei - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Tehnica Servirii Cinei.doc

Alții au mai descărcat și

Salam de Porc

Materii prime Materiile prime utilizate la fabricarea preparatelor de carne sunt urmatoarele: • carne de bovine; • carne de porcine; • carne de...

Servirea diferitelor tipuri de meniu

Tehnica servirii diferitelor tipuri de mese 2. NOTIUNI GENERALE Formarea deprinderilor si insusirea cunostintelor privind caracteristicile si...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Gastronomia Republicii Moldova

1. Introducere Bucataria nationala moldoveneasca a influentat mult bucatariile traditionale ale altor popoare de pe teritoriul ei, si in acelasi...

Posibilități de infectare a pâinii

1.CONTROLUL CALITĂŢII ÎN INDUSTRIA PANIFICAŢIEI Deoarece produsele de panificaţie sunt produse de bază în alimentaţie, iar oferta existentă la ora...

Organizarea meselor de dejun și cină

CAP. I. Tehnica servirii meselor pentru dejun Dejunul constituie masa principală pe care omul o serveşte în a doua etapă a zilei, între orele 12 –...

Componentele mise-en-place-ului pentru micul dejun

ARGUMENT Micul dejun constituie prima masa din zi pe care omul o serveşte pentru completarea rezervelor energetice şi calorice ale organismului,...

Ce Trebuie să Cunoaștem Înainte de a Procura Carne

Carnea poate fi proaspătă, congelată, suspect proaspătă şi alterată. Termenul de valabilitate al cărnii trebuie să fie inscripţionat de către...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia gustărilor calde și reci

Argument Am ales aceeasta tema “Tehnologia gurstarilor ” deoarece consider ca gustarile sunt cele mai utilizate alimente din toate grupele de...

Tehnologia Gustărilor Reci

CAPITOLUL I: PARTICULARITĂŢILE SECTORULUI DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ Caracteristicile şi rolul alimentaţiei publice: Alimentaţia publică constituie...

Servirea diferitelor tipuri de meniu

Tehnica servirii diferitelor tipuri de mese 2. NOTIUNI GENERALE Formarea deprinderilor si insusirea cunostintelor privind caracteristicile si...

Organizarea meselor de dejun și cină

CAP. I. Tehnica servirii meselor pentru dejun Dejunul constituie masa principală pe care omul o serveşte în a doua etapă a zilei, între orele 12 –...

Curs ospătar

I. INTRODUCERE Capitolul 1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SERVIREA CONSUMATORILOR Printre grijile şi preocupările cotidiene ale omului se numără...

Ai nevoie de altceva?