Tehnologia de Fabricare a Iaurtului

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6140
Mărime: 70.93KB (arhivat)
Publicat de: Andrei A.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1. Introducere

Cuvântul “iaurt” vine din limba turcă, cuvântul turc “youghurmak” având semnificaţia “a îngroşa”. Cuvântul “iaurt” sau “yogurt” este utilizat în mod curent, atât în America de Nord, cât şi în Europa, fiind versiunea modernă a laptelui prins de altădată.

Originar din Asia Mică şi Peninsula Balcanică, iaurtul se bucură de cea mai mare apreciere din partea consumatorilor, fiind produsul lactat acid ce se fabrică cel mai mult în ţara noastră, precum şi în multe alte ţări din întreaga lume, sub diferite denumiri şi forme de prezentare.

Deşi era cunoscut din timpuri străvechi, valoarea deosebită dietetică a acestui produs a fost pusă în evidenţă abia la începutul sec. XX de către savantul biolog Metchnikov, care, în urma cercetărilor efectuate, a atribuit longevitatea unor popoare din zona balcanică, consumului constant şi în cantităţi mari a iaurtului.

La început, iaurtul se obţinea din lapte de oaie, în prezent acesta se fabrică cel mai mult din lapte de vacă, în mai multe tipuri ce se deosebesc prin conţinutul de grăsime şi substanţă uscată.

În ultimii ani producţia realizată pe plan mondial, precum şi în ţara noastră, a crescut foarte mult ca urmare a perfecţionării tehnologiei de fabricaţie, a îmbunătăţirii condiţiilor de ambalare şi a diversificării formelor de prezentare, precum şi a fabricării unor noi sortimente (cu diferite ingrediente şi arome). Toate acestea fac produsul mai atractiv, satisfăcând diferitele preferinţe ale consumatorului.

2. Importanţa iaurtului

Persoanele care consuma iaurt au parte de o alimentatie completa, intrucat acesta contine proteine de calitate, potasiu, calciu, vitamine si bacterii probiotice (acestea iti normalizeaza flora intestinala ), grasimi care ajuta la satiatie si glucide modificate pentru o asimilare mai usoara.

Aceste componente reduc considerabil riscul la alergii, ajuta la cresterea sistemului imunitar si cresc rezistenta la diversi germeni. De asemenea, iaurtul este foarte bun si pentru persoanele infectate cu virusul HIV pentru ca acestea au sistemul imunitar slabit.

Un aspect vital in ceea ce priveste acest produs, este cel probiotic. Cuvantul "probiotic" are la baza principiul "pro viata", si se refera la maniera in care anumite organisme vii pot avea un rol benefic atunci cand sunt ingerate in cantitati corespunzatoare.

Beneficiile iaurtului si kefirului au fost evaluate in urma a peste 4000 de studii, iar in continuare voi prezenta motivele pentru care consumul iaurtului este necesar.

Bogat in proteine.

Acesta are in jur de 3 grame de proteine la 100 de grame de iaurt. Asa cum spuneam si mai sus, lactatul este foarte bogat in calciu care se depune foarte bine si “cu cap”. De asemenea, potasiul pe care il contine este o subtanta minerala extrem de importanta, intrucat ajuta la reglarea batailor inimii.

Beneficii digestive

Iaurtul imbunatateste tranzitul intestinal, ajuta la digestie si previne constipatia. Desi greu de crezut, acesta este un bun remediu impotriva diareei. De asemenea, iaurtul este printre putinele produse ce pot fi consumate chiar si de persoanele care nu tolereaza lactoza. Un lucru demn de luat in seama este acela ca persoanele consumatoare de iaurt sunt mai protejate de cancerul de colon.

Un sistem imunitar puternic

Cei care consuma iaurt moderat se imbolnavesc mai rar deoarece produsul contine bacterii active ce stimuleaza sistemul imunitar. De asemenea, consumul de iaurt poate preveni anumite boli autoimune (boala lupica, poliartrita reumatoida, dermatomiozita, sclerodermia, hepatita cronica lupica, tireotoxicoza, mixedemul primar, anemia Biermer, boala Addison si altele).

Lupta cu succes impotriva osteoporozei

Pierderea rezistentei subtantei osoase va aparea la o femeie din doua si un barbat din opt daca acestia nu consuma calciul atat de bine concentrat in iaurt. Acesta ajuta la mentinerea rezistentei oaselor si combate osteoporoza.

Culturile vii descurajeaza aparitia infectiilor vaginale

Cea mai des intalnita infectie a vaginului este cauzata de o bacterie numita Candida Albicans. Mai frecventa in cazul femeilor care sufera de diabet, ea infesteaza cu precadere si femeile insarcinate sau care tocmai au nascut.

Un studiu recent a relevat faptul ca iaurtul poate avea un rol ameliorator in cazul acelor paciente diabetice, care sufera de candidoza cronica. Rezultatul este scaderea nivelului glicemiei.

Conţine potasiu

La fel de mult ca şi bananele. Potasiul este o substanţă minerala vitală, care ajută la normalizarea bătăilor inimii, trimite oxigen la creier şi menţine constantă cantitatea de apă din corp. Când suntem stresaţi, metabolismul se accelerează şi nivelul depotasiu scade.

Poate fi consumat şi de persoanele cu intoleranţă la lactate

Persoanelor cu intoleranţă la lactate le lipseşte de pe suprafaţa mucoasei intestinale o enzima (lactaza) care are rolul de a "sparge" moleculele de lactoza în zaharuri mai mici spre a fi absorbită.

Nedigerată lactoza ajunge în intestinul gros şi acolo în contact cu bacteriile provoacă crampe,diaree, balonări etc.Bacteriile lactice împiedică înmulţirea germenilor toxici în intestin (de mare ajutor în cazul gastroenteritei) şi îmbunătăţesc tranzitul.

Dacă ai urmat un tratament cu antibiotice, ar fi bine să mănânci zilnic, pentru o perioadă, câte un iaurt ce conţine fermenţi vii, pentru a-ţi reface flora intestinală. Poţi afla dacă iaurtul tău preferat conţine fermenţi vii citind ambalajul.

Există de asemenea iaurturi care pe lângă cei doi lactobacili specifici şi obligatorii mai conţin bifido-bacterii. "Aceste bacterii ne populeaza intestinul încă din primele zile de viaţă. În timp, acestea dispar şi microflora sănătoasă creată de ele este înlocuită, în funcţie de obiceiurile alimentare, cu o microfloră nesănătoasă, de putrefactie. De aceea, iaurtul cu bifido-bacterii este o soluţie pentru sănătatea noastră", afirmă prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Microorganismele din iaurt inlocuiesc microflora dăunătoare, de putrefacţie, care conduce la apariţia unor metaboliţi foarte periculoşi şi care în timp pot da naştere cancerului intestinului gros.

Preview document

Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 1
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 2
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 3
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 4
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 5
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 6
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 7
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 8
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 9
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 10
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 11
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 12
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 13
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 14
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 15
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 16
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 17
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 18
Tehnologia de Fabricare a Iaurtului - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Fabricare a Iaurtului.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Managementul inovării SC Muller Dairy Ro SRL

Capitolul I Noţiuni introductive privind Managementul Inovării În anul 1941, economistul englez Schumpeter propune prima definiţie, în domeniul...

Iaurt Natural

TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o secţie de obţinere a iaurtului care prelucrează 10000 l lapte de vacă cu grăsime 3,5%. Secţia lucreză în 2...

Caracteristici fizico-chimice și Microbiologice ale Laptelui și ale Produselor Lactate Acide

CAPITOLUL I INTRODUCERE Laptele şi produsele obţinute din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului, într-o proporţie...

Ambalaje și design în industria alimentară - iaurtul Tnuva

Mi-am ales aceasta tema datorita placerii de a citi si a descoperi lucruri noi si interesante despre lapte si derivatele din lapte(in mod special...

Biosinteza culturilor microbiene utilizate la fabricarea iaurturilor

SPECIFICARE INTRODUCERE Cea mai importantă problemă în condiţiile moderne, este creşterea de mai departe a industriei de producere, cu...

Prelungirea termenului de valabilitate a iaurtului utilizând culturi de microorganisme

Introducere Alimentele precum carnea, ouale, laptele şi produsele derivate acestora ocupă un loc important în alimentaţia omului fiind şi sursele...

O secție de prelucrare a laptelui în vederea obținerii unui produs lactat cu adaos de lactobacillus bifidus

1.Memoriu justificativ În cadrul acestui proiect am vorbit despre obţinerea unui produs lactat acid cu adaos de lactobacillus, mai exact desptre...

Procesul Tehnoligic de Fabricare a Iaurtului

CAPITOLUL I. GENERALITĂȚI PRIVIND INDUSTRIA ALIMENTARĂ Legenda spune că secretul preparării iaurtului a fost găsit întâmplător încă din...

Ai nevoie de altceva?