Tehnologia de Fabricare a Laptelui

Imagine preview
(8/10 din 6 voturi)

Acest proiect trateaza Tehnologia de Fabricare a Laptelui.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Reseta Vladimir

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Tema:

Sa se proiecteze o sectie de fabricare a laptelui batut tip II cu 2% grasime, care sa prelucreze 55000 l/24 ore.

Continutul de grasime al laptelui integral este de 3,5% si densitatea de 1,029. Ambalarea se realizeaza în pahare din polipropilena ( PP) de 0,400kg.

1. Memorii justificative

Intr-un proverb antic hindus se spune: Bea lapte acru si vei avea o viata indelungata. Acest proverb ne arata ca inca din antichitate oamenii cunosteau influienta binefacatoare a produselor lactate acide asupra organismului. In Grecia si Italia inca in secolele al III-lea si al IV-lea din laptele de soia si de capra se preparau produse lactate acide. In Rusia o raspandire mai mare au capatat produsele lactate acide la inceputul secolului al XX-lea dupa descoperirea facuta de marele microbiolog rus Mecinikov I. N., care in urma unor cercetari profunde privind influienta utilizarii produselor lactate acide in alimentatia oamenilor, a argumentat teoretic actiunea favorabila a acestora asupra organismului.

Produsele lactate acide se fabrica din lapte de vaca, oaie, capra, bivolita etc. integral sau degresat sau din amestecul acestora prin introducerea culturilor bacteriene singulare sau combinate si o tratare tehnologica corespunzatoare fiecarui produs in parte.

Ca rezultat al dezvoltarii in lapte a microorganismelor introduse, are loc fermentarea lactozei si acumularea acidului lactic, sub actiunea caruia cazeina coaguleaza, formand coagulul caracteristic acestor produse.

Produsele lactate acide sunt considerate alimente dietetice si au proprietati curative. Valoarea dietetica si alimentara a produselor lactate acide rezulta din faptul, ca ele contin toate substantele nutritive din lapte, insa intr-o forma mai usor accesibila pentru organism.

Produsele lactate acide sunt larg utilizate in alimentatia bolnavilor, cand este necesara restabilirea sanatatii cu cheltuieli minime de energie pentru asimilarea hranei. Se folosesc aceste produse si in alimentatia sugarilor in perioada de alaptare cu hrana artificiala. In afara de aceasta, produsele lactate acide contin acid lactic, carestimuleaza secretia sucului gastric, iar cantitatea neinsemnata de alcool etilic, ce se formeaza in unele produse, in urma fermentarii lactozei, sporeste pofta de mancare; toate acestea stimuleaza procesul de digestie si mareste asimilarea si a altor produse alimentare.

2. Caracteristici ale materiilor prime si auxiliare

Laptele este secretia caracteristica a glandelor mamare a tuturor mamiferelor femele. In diferite parti ale lumii se utilizeaza laptele diverselor specii de mamifere pentru consum in stare fluida sau sub forma de produse lactate.

Populatia din Europa, America de Nord, Australia, Noua Zeelanda consuma în mare parte lapte de vaca si produse lactate obtinute din lapte de vaca.

Laptele este unul din putinele alimente ce poate fi consumat în stare naturala. Este unicul produs din alimentatie cu exceptia mierii de albine a carei unica functie în natura este de a servi ca aliment.

Laptele poate fi definit ca secretia proaspata, integrala obtinuta prin mulgerea completa a mamiferelor femele sanatoase excluzând cea obtinuta în perioada 15 zile înainte si 7 zile dupa fatare.

Datorita functiei sale de hrana este un aliment complet si complex, cu valoare nutritiva ridicata, fiind unicul aliment destinat în prima perioada a vietii, el continând toate substantele necesare vietii si dezvoltarii.

Laptele acopera în cea mai mare parte nevoile omului de alimente de origine animala.

Datorita armoniei compozitiei sale este indispensabil pentru copii si foarte folosit pentru adulti. Din acest motiv o alimentatie rationala trebuie sa includa neaparat lapte si produse lactate care trebuie consumate zilnic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Fabricare a Laptelui.doc