Tehnologia de obținere a compotului de pere

Proiect
6.8/10 (6 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 2785
Mărime: 649.84KB (arhivat)
Publicat de: Antoaneta Fărcaș
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Misa Georgeta
Acest document este un proiect realizat cu indrumarea doamnei Misa Georgeta.

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. Argument
  3. Capitolul I
  4. 1. Materii prime si auxiliare folosite la obtinerea compotului de pere
  5. 1.1 Materii prime
  6. 1.2 Materii auxiliare
  7. Capitolul II
  8. 2. Tehnologia de obtinere a compotului de pere
  9. 2.1 Schema tehnologica de fabricare a compotului de pere
  10. 2.2 Descrierea operatiilor din schema tehnologica
  11. 2.3 Utilaje folosite la obtinerea compotului de pere
  12. 2.4 Defecte care pot sa apara la compotul de pere
  13. 2.5 Norme de igiena si protectie a muncii specifice
  14. Capitolul III
  15. 3. Controlul calitatii materiilor prime si auxiliare folosite la obtinerea compotului de pere
  16. 3.1 Caracteristici organoleptice
  17. 3.2 Caracteristici fizico-chimice
  18. Capitolul IV
  19. 4. Analize de laborator
  20. Bibliografie
  21. Anexe

Extras din proiect

ARGUMENT

Compoturile se obtin din fructe selectionate, aranjate in borcane, peste care se pune sirop din zahar in diferite concentratii, recipientele se inched si apoi se sterilizeaza sau se pasteurizeaza.

Compoturile de fructe reprezinta o forma principala de conservare a fructelor, deoarece adaosul de sirop de zahar determina o imbunatatire simtitoare a calitatii produsului si in acelasi timp permite consumarea sa ca produs gata preparat.

Iarna gospodariile noastre duc lipsa de fructe, care ca si legumele sunt foarte necesare sanatatii si ar trebui sa ocupe un loc insemnat in hrana noastra.Cele mai bune dintre conservele de fructe sunt compoturile.Fructele pentru conservare trebuie sa fie proaspat culese si cu totul nevatamate.Alegem deci pentru compot numai pe cele mai frumoase, coapte dar inca tari.Fructele se spala fara a le tine prea mult in apa, apoi se curate repede si fara intreruperi, ca sa-si pastreze culoarea sis a nu-si piarda gustul; lasate la aer fructele fermenteaza foarte repede, mai ales pet imp calduros.

Curatatul si taiatul se fac cu un cutit inoxidabil care sa nu innegreasca fructele.Perele se taie in sferturi si li se scot samburii.

Tehnologia moderna de fabricare a compoturilor de fructe s-a orientat in directia selectionarii unor soiuri de materii prime adecvate acestui sortiment si imbunatatirea metodelor de pregatire a fructelor pentru obtinerea unor produse de calitate superioara.

In domeniul prelucrarii fructelor pentru fabricarea compoturilor cercetarile recente au scos in evidenta, in special, importanta procesului de oparire si exhaustizare.Oparirea, in acest caz, este necesara in scopul eliminarii aerului din tesuturi si asigurarii unei umpleri corecte a recipientelor, fiind recomandata pentru majoritatea fructelor.

Exhaustizarea reprezinta un procedeu tehnologic important la fabricarea compoturilor, in special in conditiile folosirii unor recipiente din tabla subtire, deoarece permite reducerea presiunii interioare in timpul sterilizarii si asigurarea unui vid interior dupa racire.Produsele exhaustizate isi pastreaza mai bine calitatile senzoriale in timpul depozitarii, continutul de vitamine, iar coroziunea este mult inhibata.

5

Pentru fabricarea compoturilor de fructe s-au realizat lini specializate pe grupe de fructe, in functie de operatiile de pregatire necesare. In cazul fabricarii compoturilor fara samburi s-a pus la punct o tehnologie noua, in vederea asigurarii unei texturi corespunzatoare fructelor.

Ca urmare,s-a inlocuit oparirea fructelor, care in mod obisnuit se face la 82C, pentru inactivarea enzimelor, cu o incalzire la 60 C, timp de 5-20 minute.In acest caz, are loc o activare a pectinmetilsterozei care determina demetoxilarea pectinei.

In sirop se adauga 0,2-0,4 % CaCl2 care intra in reactie cu pectina demetoxilata, intarind considerabil textura.

Compoturile sunt in ultima analiza de fructe proaspete in sirop de zahar.Siropul de foloseste in diferite concentratii, in functie de felul fructelor si de gustul personal al celui care le pregateste pentru conservare.In toate cazurile in compot se pastreaza aroma si gustul caracteristic fructelor.

Compoturile se pot pregati din diferite fructe, pentru fiecare fel de fructe folosindu-se metode corespunzatoare de preparare si conservare.Deoarece in marea lor majoritate, compoturile se pregatesc cu zahar, in continuare se indica modul de preparare a siropului de zahar folosit la umplerea borcanelor cu fructe.

6

CAPITOLUL I

1. MATERII PRIME SI AUXILIARE FOLOSITE LA OBTINEREA COMPOTULUI DE PERE

1.1 Materii prime

Perele au o compozitie chimica complexa si variata in functie de specie, soi, factori climaterici si sol.Principalele componente ale perelor sunt : apa, glucidele, proteinele, lipidele, uleiurile eterice, substantele colorante, saruruile minerale, vitaminele si enzimele.

1. Apa 80-90 %

2. Substanta uscata 10-20 % din urmatoarele :

- glucide - glucoza

- fructoza

- zaharoza

- amidon 0,6 – 1,2 %

- celuloza

- substante pectice

- Proteine – 0,4 – 2 %

- Lipide – 0,5 %

- Substante minerale – Ca, P, Fe – 0,3 – 0,8 %

- Acizi organici – malic

- tartric 0,1 – 7 %

- citric

7

Apa

Joaca un rol important in fabricile de conserve de legume si fructe, ea fiind prezenta in toate operatiile, incepand cu spalarea produselor, prelucrarea, umplerea in recipiente, sterilizarea si racirea acestora.

Zaharul

In industria conservelor de legume si fructe se foloseste in cantitati mari zaharul.Din punct de vedere chimic zaharul este zaharoza si fructoza.De altfel, desfacerea zaharozei in cele doua componente se poate face prin hidroliza, in prezenta unui acid, operatie numita invertire.Siropul obtinut se numeste zahar invertit.

1.2 Materii auxiliare

Ambalajele

Pentru ambalarea compoturilor se folosesc ambalajele metalice si ambalajele din sticla.

Ambalajele metalice

Ambalajele metalice sub forma de cutii de conserve detin o pondere importanta in industria conservelor de fructe si legume.Dintre acestea, pe primul loc se situeaza cutiile din tabla cositorita la cald sau electrolitic.

Ambalajele din sticla

In afara de factorul economic, in general recipientele de sticla sunt preferate si datorita unor factori psihologici.Astfel recipientele de sticla dau inainte de toate senzatia de curatenie, de neutralitate completa fata de continutul si de perfecta impermeabilitate fata de factorii externi.

Conservantii

Metabisulfitul de potasiu – K2 S2 O5 se foloseste la fel ca si bioxidul de sulf; este o substanta alba cristalina care practice contine 50 % SO2.

Acidul benzoic si benzonatul de sodiu – In scopuri industriale, benzonatul de sodiu se foloseste in solutie apoasa in concentratie de 20 % adaugandu-se direct in produs.Are actiunea specifica, in special asupra drojdiilor si mucegaiurilor.

Preview document

Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 1
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 2
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 3
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 4
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 5
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 6
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 7
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 8
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 9
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 10
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 11
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 12
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 13
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 14
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 15
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 16
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 17
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 18
Tehnologia de obținere a compotului de pere - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Obtinere a Compotului de Pere.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect tehnologic - pastă de tomate

CAPITOLUL I “MATERII PRIME” 1. Generalitati Prima rosie s-a copt in urma cu trei mii de ani in Peru, sub soarele fierbinte al Anzilor...

Tehnologia de obținere a șuncii presate

ARGUMENT In prezent, in Romania se fabrica o gama diversificata de produse din carne, in functie de cerintele pietii de desfacere, de sezon, de...

Pastă de tomate

Argument Dacă până nu de mult la fabricarea produselor alimentare accentul se punea pe cantitate, pentru a satisface nevoile consumatorilor în...

Caracteristici calitative ale cașcavalului Dalia

A R G U M E N T Proiectul prezintă tehnologia de obţinere a caşcavalului Dalia preparat din lapte de vacă. Brânzeturile cu pastă (caşcavalul) se...

Tehnologia de Obținere a Sucului de Portocale

INTRODUCERE Industria Alimentară reprezintă un domeniu prioritar în cadrul economiei naţionale, produsele alimentare fiind de importanţă...

Compot de Prune

Introducere Istoria conservei Istoria conservei începe în anul 1795, atunci când guvernul francez a oferit o recompensă de 12000 de franci oricui...

Pâinea hipoglucidică

Capitolul 1 1. GENERALITĂŢI 1.1. ISTORIA PÂINII Grâul a fost cultivat de oameni încă din cele mai vechi timpuri. Antropologii consideră că...

Compot de Gutui

Introducere Importanța gutuilor în alimentație Efectele pozitive ale gutuilor asupra sănătății sunt mai puțin cunoscute, acestea influențează în...

Te-ar putea interesa și

Statistică Aplicată în Studiul Calității și Consumului Produselor Alimentare din Categoria Conservelor de Fructe

Capitolul I Justificarea studiului Fructele sunt alimente de origine vegetală, apreciate din punct de vedere nutritiv prin conţinutul lor bogat...

Stabilirea liniei tehnologice pentru obținerea compotului de mere

1.1 Caracteristicile materiei prime Cultura marului este cea mai cunoscuta si raspandita in zonele cu clima temperate, iar merele ocupa primul loc...

Studii Privind Calitatea Compoturilor Existente în Rețeaua Comercială a Municipiului Iași

INTRODUCERE Conservarea produselor alimentare a constituit pentru omenire , de-a lungul întregii ei istorii ,o problemă de o importanţă deosebită...

Compot de Prune

Introducere Istoria conservei Istoria conservei începe în anul 1795, atunci când guvernul francez a oferit o recompensă de 12000 de franci oricui...

Conservarea legumelor și fructelor - Compotul de pere

I.Introducere I.1 Generalitati-pere Para este considerata sora marului,deoarece face parte din aceeasi familie si ambele sunt numite poame.Au...

Nectarul de pere

INTRODUCERE Parul ca specie pomicola a fost cunoscut cu circa 4000 de ani i.e.n iar cultivarea lui era destul de extinsa in Grecia si la vechii...

Echipamentele și Tehnologia Fabricării Produselor Conservate prin Tratament Termic - Compoturile

Cap.I : GENERALITĂŢI Compoturile de fructe sunt fructe sau părţi de fructe conservate într-un sirop de zahăr prin tratare termică. Rolul...

Standarde de Comercializare ale Compoturilor

Capitolul 1 Caracterizarea morfologică şi tehnologică a piersicului 1.1 Caracterizarea botanică Piersicul (Persica vulgaris Mill.), (figura...

Ai nevoie de altceva?