Tehnologia de obținere a produselor crude uscate

Proiect
9.2/10 (5 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 13404
Mărime: 4.68MB (arhivat)
Publicat de: Francisc Deaconu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pavel Virginia

Cuprins

  1. I.Argument
  2. II.Materii prime şi auxiliare
  3. III.Procesul tehnologic
  4. Schemă tehnologică
  5. Utilaje folosite
  6. IV.Controlul calităţii pe flux tehnologic
  7. Defecte ale produsului finit
  8. V.Norme de protecţia muncii
  9. VI.Concluzii
  10. VII.Bibliografie

Extras din proiect

I.ARGUMENT

Salamurile crude-uscate cuprind produse de durată, în a căror compoziţie intră carne de oaie şi carne de vită, în proporţii stabilite. Materia primă trebuie să provină de la animalele în stare de îngrăşare medie. Tranşarea, dezosarea şi alesul nu prezintă nimic specific.

Salamurile crude uscate, de durata sunt preparate de carne în care materia este supusă unor fermentaţii produse de enzimele proprii ale fibrei musculare şi a unor enzime produse de bacterii, mucegaiuri şi drojdii utile. Aceste procese au loc în cursul întregului ciclu de fabricaţie, care se desfăşoară la temperaturi scăzute.

În această categorie de produse sunt cuprinse salamuri crude şi cârnaţi cruzi afumaţi, salamuri şi cârnaţi etuvaţi şi afumaţi şi salamurile crude uscate şi presate.

În clasificarea preparatelor din carne crude, s-a ţinut seama de următoarele criterii :

a).felul materiei prime utilizate :

- numai din carne de porc şi din slănină: salam de Sibiu, salam Dunărea, salam de casă, cărnaţi Mediaş;

- din carne de porc, de vită şi slănină: salam Salonta, salam Carpaţi, salam Parma (nu se utilizează slănină);

- din carne de vită şi de oase: ghiudem şi babic;

b). după procesul tehnologic aplicat, aceste produse se caracterizează prin următoarele:

- salamurile crude-afumate, cu tipul caracteristic salamului de Sibiu, se fabrică din carne de porc şi slănină, zvântate, toate, amestecate cu ingrediente de conservare, arome şi gust, umplute în membrane, zvântate şi afumate la rece şi apoi supuse maturării şi uscării la rece.

- salamurile şi cârnaţii etuvaţi şi afumaţi, cu tipul caracteristic salam „Danez” şi cârnaţi de Parma, fabricate din carne de porc şi carne de vită, care după zvântare , tocare, condimentare, umplere, zvântare în membrană, se etuvează la 22-24oC şi apoi se afumă la rece, urmate de maturare şi uscare la rece.

- salamuri crude – uscate şi presate sunt produse care nu se afumă. Toate procesele biochimice se produc în faza de fabricaţie şi uscare la rece.

Din această categorie la noi în tară se fabrică produse din carne de oaie babic şi ghiudem.

c).diametrul batonului:

- cârnaţi;

- salamuri

d).starea suprafeţei:

- cu mucegai pe membrană: salam de tip Sibiu, salam Carpaţi;

- fără mucegai pe membrană: salam Dunărea, salam Salonta, salam de casă, cârnaţi Parma, cârnaţi Mediaş, ghiuden, babic.

e).durata maturării:

- cu maturare foarte scurtă ( ≤ 7 zile);

- cu maturare scurtă ( ~ 10 zile);

- cu maturare medie ( 15 – 20 zile);

- cu maturare lungă ( 40 – 110 zile, în funcţie de diametru batonului).

f).forma produselor:

- cilindrice cu diametru mic (cârnaţi);

- cilindrice cu diametru mare (salamuri)

- drepte – plate (babic)

- plate sub formă de potcoavă (ghiudem);

g).aplicarea unui tratament termic special:

-cu etuvare: salam Carpaţi, salam Dunărea, salam Salonta, cârnaţi Parma şi Mediaş;

- fără etuvare: salam tip Sibiu.

Procesul tehnologic de fabricare a preparatelor din carne crude,

afumate – uscate – maturate

Salamul de SIBIU

Reţeta a fost perfecţionată de mezelarii saşi de-a lungul timpului dar deşi poartă marca Sibiu, salamul a început să fie fabricat către sfârşitul secolului al XIX-lea la Mediaş. "Începând cu 1895, salamul a fost fabricat numai iarna, de către mezelarii pricepuţi ai fabricii de preparate din carne din Mediaş. La export era trecut în vechiul regat numai prin vama de la Sibiu, acesta fiind şi motivul pentru care denumirea i-a rămas Salam de Sibiu", explică ing. Maria Ostrovăţ, din cadrul Direcţiei Agricole Sibiu. La sfârşitul Primului Război Mondial, patronul halei medieşene, Josef Theil, a venit la Sibiu, unde, câţiva ani mai târziu, a pus bazele unei alte fabrici de preparate şi conserve din carne, "Theil & Co. A.G. Salami und Selchwarenfabrik", ducând astfel mai departe tradiţia producerii salamului de Sibiu. Fabrica şi-a schimbat denumirea în Scandia Română în perioada celui de-al doilea război mondial.

Scandia Română a înregistrat marca "Sibiu" încă din 1963, de când fabrica aparţinea statului român. Practic, Scandia era singura care putea să folosească denumirea, în cazul produselor din carne. La fel stau lucrurile şi acum, în ciuda faptului că Scandia nu mai produce salam de Sibiu din 1991. "Secţia unde era făcut salamul era situată în Mediaş. În 1991, aceasta s-a despărţit de Scandia, transformându-se în Salconserv, şi a continuat să producă salamul", explică Sorin Bozdog, directorul comercial al Scandia. Acesta lucru s-a întâmplat până în urmă cu un an, când fabrica medieşeană şi-a încetat producţia, deoarece nu mai era respectată reţeta originală iar produsul era din ce în ce mai slab calitativ. Povestea a culmitat cu închiderea fabricii, la sfârşitul lui 2004.

De atunci, celebrul "Salam de Sibiu" a fost prezent pe piaţa românească doar datorită unor producători din Salonta, Bacău şi Sinaia. "În ciuda faptului că marca ne aparţine, între noi şi ceilalţi producători nu există o înţelegere. Nu am acţionat până acum în nici un fel din considerente morale: practic, faptul că noi nu producem încă salam de Sibiu nu trebuie să fie un motiv ca produsul să dispară de pe piaţă. Situaţia se va schimba, cu siguranţă, după ce vom începe să producem şi noi.

Datorită posibilităţiilor de a crea condiţii artificiale de climat, acest produs se poate fabrica în toate zonele ţării, pe durata anului.

Materiile prime: carne de porc, slănină.

Se foloseşte carnea de la animalele adulte, bine îngrăşate, se preferă carnea de scroafă reformată de la prăsilă. Nu se admite carnea de vier scroafe gestante sau animale hrănite cu oleaginoase sau făină de peşte.

Carnea de porc trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie salubră, să aibă grad de contaminare redus, să fie corect refrigerată, să nu provină de la animale prea tinere sau prea grase, să prezinte un anumit raport apă / proteină şi grăsime / proteină, să fie bogată în compuşi heminici (mioglobina), să aibă o cantitate redusă de ţesut conjuctiv să aibă o capacitate de reţinere a apei optimă (se exclud cărnurile PSE şi DFD).

Slănina utilizată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să nu aibă trama proteică fragilă şi abundentă, să nu fie uleioasă, să aibă grad de prospeţime ridicat (să nu fi suferit procesul de lipoliză).

Materiile auxiliare: NaCl, NaNO2 / NaNO3 (are efect mai lent), piper alb, enibahar, usturoi, zahăr, glucono δ – lactană, glucide, acid ascorbic / ascorbaţi, acizi organici alimentari (citrici, lactic, tartric), condimente, culturi starter, nu se foloseşte NO2 fiind un produs de durată.

Materiale: membrane naturale, membrane artificiale proteice sau maţe naturale de cal, sfoară de legare şi prezentare, etichete, cutii de carton pentru ambalarea de transport, rumeguş.

Mai nou există un procedeu de fabricare a salamurilor crude-uscate destinate consumului alimentar, cu un conţinut proteic ridicat, satisfăcând cerinţele moderne de nutriţie ale oamenilor de toate vârstele. Procedeul se bazează pe utilizarea cărnii de la orice rasă de porcine, precum şi de la animalele reprezentate de taurine sau ovine, slănină tare, dozate într-o anumită ordine şi proporţie, în regim de parametri dirijaţi şi controlaţi, în condiţii de mediu climatizat, adjuvant de maturare şi un amestec de sărare-condimentare specific tipului de produs obţinut. Umplerea se realizează în membrane de diametre diferite, formându-se batoane, care sunt supuse unui proces alternativ de zvântare-afumare la rece, maturare-uscare şi depozitare, având drept avantaje obţinerea unor produse de consistenţă tare, elastice, cu miros şi gust plăcut, specifice cărnii maturate şi uscate, şi un termen de valabilitate ridicat, fără a fi necesare condiţii severe de păstrare.

Afumarea rece are drept scop imprimarea culorii si aromei specifice si continuarea procesului de deshidratare. Ea se aplica mezelurilor semiafumate si celor crude, uscate si afumate.Salamurile crude, produse din carne cu valoare nutritiva ridicata, se obtin din carne de calitate superioara, dupa un proces tehnologic specific în care nu intervine nici un tratament termic. Aceast fapt impune respectarea strictă a conditiilor de igienă, a parametrilor de temperatură, umiditate si circulatie a aerului.

Comestibilitatea ridicata a acestor produse se datoreaza unui proces de maturare natural sau dirijat, care are loc în timpul procesului de fabricatie.

Preview document

Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 1
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 2
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 3
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 4
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 5
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 6
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 7
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 8
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 9
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 10
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 11
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 12
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 13
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 14
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 15
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 16
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 17
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 18
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 19
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 20
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 21
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 22
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 23
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 24
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 25
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 26
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 27
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 28
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 29
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 30
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 31
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 32
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 33
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 34
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 35
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 36
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 37
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 38
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 39
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 40
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 41
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 42
Tehnologia de obținere a produselor crude uscate - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de Obtinere a Produselor Crude Uscate.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia laptelui de consum - oaie

CAPITOLUL 1 ANALIZA COMPARATIVĂ A RASELOR DE ANIMALE DIN SPECIA DE LA CARE PROVINE LAPTELE-OAIE 1.1. Generalități Oaia domestică (Ovis aries)...

Secție de Fabricație a Preparatelor din Carne

I. Memoriu justificativ 1.1. Noţiune, conţinut, importanţă Preparatele din carne sunt produse alimentare obţinute prin prelucrarea cărnii,...

Fermă de ovine cu alimentare din surse energetice regenerabile

REZUMAT Mediul natural, oferă omenirii cel mai prețios dar, resursele regenerabile. Decizia de a exploata aceste resurse regenerabile aparține...

Produși de sinteză - parizerul de porc

Capitolul 1 Scurt istoric Mezelurile au aparut din cele mai indepartate vremuri, cele mai vechi si raspandite preparate de acest fel din intreaga...

Salam de Sibiu

MEMORIU JUSTIFICATIV SALAMUL DE SIBIU face parte din categoria salamurilor crude uscate care în cursul procesului tehnologic nu sufera tratamente...

Tehnologia obținerii produselor crud-uscate

1.INTRODUCERE Carnea este un termen care definește carnea ca atare și produsele din carne. In general, carnea este constituită din musculatura...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia bucatelor de bază din carne

În această lucrare am studiat prepararea bucatelor de bază din carne şi produse din carne fiartă/fiartă în apă scăzută. Fierberea- are loc la...

Te-ar putea interesa și

Salamuri crude cu maturare rapidă și cârnați Ghiudem

Cap.1 TEMA Să se proiecteze o secţie de preparate crude si uscate cu o capacitate de 2 t/zi având următoarea gamă sortimentală : 1. Salamuri...

Carmangerie

Introducere Schema tehnologică de obţinere a preparatelor cu compoziţie din tocătură Carne în carcase Congelarea Congelarea carcaselor şi...

Proiectare Produse Noi - Salam cu Ciuperci

Definirea produselor noi In activitatea de productie si in activitatea comerciala noutatea produselor in zone si grade foarte diferite, este...

Tehnologia obținerii produselor crud-uscate

1.INTRODUCERE Carnea este un termen care definește carnea ca atare și produsele din carne. In general, carnea este constituită din musculatura...

Analiza Mezelurilor

I. Produsul 1. Scurt istoric Mezelurile au aparut din cele mai indepartate vremuri, cele mai vechi si raspandite preparate de acest fel din...

Comportamentul consumatorului pe segmentul mezeluri crud-uscate

Capitolul I CRIS-TIM. Prezentare firmă. Mezeluri crud-uscate comercializate. CRIS-TIM este o afacere de familie administrată cu seriozitate şi...

Sortimentul și calitatea cărnii și a produselor din carne

Sortimentul si calitatea produselor din carne Definitia carnii in inteles mai larg : orice parte comestibila din corpul animalelor cu sange cald...

Diagnosticarea și Evaluarea UAPA

Motto S.C. Agricola International S.A. Bacău: „Investim în fiecare zi experienţă şi pasine pentru ca puiul nostru şi produsele noastre din carne...

Ai nevoie de altceva?