Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 13263
Mărime: 846.59KB (arhivat)
Publicat de: Paul Drăgan
Puncte necesare: 11
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București Facultatea de Medicină Veterinară Specializarea: Controlul și Expertiza Produselor Alimentare

Cuprins

  1. Introducere.1
  2. Capitolul 1: Laptele și produsele lactate.2
  3. 1.1. Descrierea laptelui – Materia primă.2
  4. 1.1.1. Definiții. Scurt intoric.2
  5. 1.1.2. Importanța laptelui.2
  6. 1.1.3. Proprietățile fizice ale laptelui.3
  7. 1.1.4. Compoziția chimică a laptelui.6
  8. 1.1.5. Proprietățile organoleptice ale laptelui.8
  9. 1.2. Produsele lactate acide.9
  10. 1.2.1. Importanța produselor lactate acide.9
  11. 1.2.2. Tehnologia produselor lactate acide.9
  12. Capitolul 2: Iaurtul.11
  13. 2.1. Generalități privind iaurtul.11
  14. 2.1.1. Definiții.11
  15. 2.1.2. Scurt istoric.12
  16. 2.1.3. Clasificarea iaurturilor.12
  17. 2.1.4. Caracteristici organoleptice, fizico-chimice și microbiologice.14
  18. 2.2. Procesul tehnologic de obținere a iaurtului.15
  19. 2.2.1. Tehnologia de preparare tradițională a iaurtului de vacă.15
  20. 2.2.2. Tehnologia de preparare industrială a iaurtului.15
  21. 2.3. Culturi de bacterii lactice utilizate în industria laptelui.22
  22. 2.3.1. Culturi selecționate utilizate la obținerea produselor lactate.22
  23. 2.3.2.Acțiunea culturilor selecționate asupra calității nutritive a produselor lactate.24
  24. 2.3.3. Maielele lactice termofile.25
  25. 2.3.4. Utilizarea culturilor starter concentrate în industria laptelui.26
  26. 2.3.5. Controlul calității culturilor de producție.27
  27. 2.4. Proprietăți nutriționale și funcționale ale iaurtului.28
  28. Capitolul 3. Iaurtul probiotic îmbogățit cu bifidobacterii.30
  29. 3.1. Probiotice.30
  30. 3.2. Bifidobacteriile.33
  31. 3.3. Specii de bacterii probiotice.35
  32. 3.3.1. Genul Lactobacillus.35
  33. 3.3.2. Genul Streptococcus.36
  34. 3.3.3. Genul Bifidobacterium.36
  35. 3.3.4. Selectarea tulpinilor probiotice. Criteriile de selecție ale tulpinilor de bacterii probiotice utilizate în aplicațiile comerciale.39
  36. Capitolul 4: Potențialul terapeutic și beneficiile pentru sănătate ale iaurtului îmbogățit cu bifidobacterii.41
  37. Bibliografie selectivă.45

Extras din proiect

INTRODUCERE

În ultimii ani, termenul de „probiotic” este din ce în ce mai folosit, atât în mass-media, cât şi pe internet, în publicaţiile de specialitate sau pe forumurile despre un lifestyle sănătos. Însă, în ciuda intensei mediatizări de care aceste produse s-au bucurat în ultima perioadă, puţini dintre consumatori cunosc, de fapt, la ce se referă termenul şi ce rol au aceste produse lactate în organismul nostru. Astfel, produsele lactate probiotice fac parte din categoria alimentelor funcţionale, ele fiind formate din lapte fermentat şi dintr-o cultură selecţionată ori un concentrat de bacterii ce îmbunătăţesc echilibrul florei microbiene de la nivel intestinal, de unde şi influenţa pozitivă şi benefică a acestor produse asupra sănătăţii şi integrităţii organismului uman, dat fiind faptul că peste 80% din sistemul nostru imunitar este concentrat la nivelul tractului gastro-intestinal.

Gama sortimentală de produse probiotice, existentă până în prezent, este una foarte variată. Deşi la noi în ţară acest tip de produse lactate se găsesc cel mai adesea sub formă de iaurt ori lapte, în ţările UE, precum şi în SUA, Marea Britanie sau Japonia, probioticele ocupă un segment important din piaţa lactatelor, în sensul că, în supermarketurile din ţările respective, putem găsi de la lapte probiotic (lapte bifidus) la îngheţată, smântână, brânzeturi sau lactate acide îmbogăţite cu bifidobacterii.

Oamenii au devenit din ce în ce mai interesati de beneficiile alimentelor si optează pentru un stil de alimentație și de viață sănătos.

Accelerarea proceselor vieții moderne, confortul sporit acasă și la serviciu, accesibilitatea alimentelor concentrate și foarte gustoase, stresul, deseori ,,compensat" cu un premiu alimentar extrem de consistent, au condus la modificări drastice ale ,,modelului alimentar" tradițional, atât ca structură, cât și ca ritm. De aici sunt generate o serie de afectări ale sănătății ca obezitatea, disconfortul digestiv, afecțiunile legate de metabolismul colesterolului, cu tendință de extindere asupra vârstelor tinere și chiar a copiilor.

Acțiunea preventivă și curativă a iaurtului asupra infecțiilor digestive face parte din aura benefică care i s-a atribuit în mare parte de-a lungul istoriei și este unul dintre beneficiile cele mai cunoscute. Fermenții activi vii conținuți în iaurt facilitează digestia lactozei. Acești fermenți ai iaurtului fac ca beneficiile laptelui să fie ușor accesibile chiar și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.

Capitolul 1: Laptele și produsele lactate

1.1 Descrierea laptelui – Materia primă

1.1.1 Definiții. Scurt intoric.

Din punct de vedere orgonolectic și fizico chimic, laptele se prezintă sub forma unui lichid fiziologic de culoare albă, cu gust zaharat, constituind o soluție apoasă în care se găsesc emulsionate globule de grăsime cu diametrul de 3 – 5 µm, suspendate micele proteice cu diametrul de ordinul 100 – 200 µm si dizolvate glucide, vitamine, precum și substante minerale. Globulele de grăsime și micelele proteice determină consistența opalescentă și culoarea albă a laptelui.

Din punct de vedere igienic, laptele este produsul de secreție al glandelor mamare a uneia sau mai multor vaci sănătoase, odihnite, bine hrănite, obținut printr-o mulgere igienică, completă și neîntreruptă. [9]

Primele informații despre consumul laptelui de vacă datează din anii 5000 – 4000 î. Hr. de catre sumenrieni, un popor indogermanic stabilit în Mesopotamia. Despre prelucrarea laptelui avem date mai tarzii (500 – 100 î.Hr), la sciți, traci, germani și tătari, care utilizau laptele de iapă. Popoarele semite foloseau doar laptele de capră și oaie. În India și Egipt se utiliza untul și ca aliment, spre deosebire de Grecia și Roma, care îl foloseau doar ca unguent. Romanii aveau în casele lor o încapere specială, racoroasă, pentru prepararea și păstrarea brânzeturilor. La noi, la sud-est de Sarmisegetuza se găseau așezări de tip „stână dacică” unde apar elemente privind prelucrarea laptelui în acea perioadă.

1.1.2 Importanța laptelui

Laptele, cel mai adesea se traduce ca fiind nutrientul lichid produs de glanda mamară a femelelor de mamifere. Este folosit pentru obținerea produselor lactate cum ar fi: untul, brânza, iaurtul, frișca, înghețata, zerul, cazeina, laptele praf, precum și mulți alți aditivi alimentari și produse industriale. Laptele și produsele rezultate din prelucrarea lui provin în proporții de 90 – 95 % din creșterea bovinelor. [9]

Constituie un aliment de bază în nutriția umană fiind cel mai complet și mai ușor de asimilat de organism. Reprezintă alimentul ideal pentru copii, indispensabil mai ales în primele luni de viață. Pentru majoritatea bolnavilor, convalescenților și muncitorilor care lucrează în mediu toxic, laptele este un aliment valoros și necesar, având o deosebită acțiune de tonifiere a organismului.

Fiecare componentă a laptelui prezintă un rol incontestabil din punct de vedere nutritiv si biologic, în apărarea și menținerea stării de sănătate a organismului. Are peste 100 de substanțe nutritive și necesare vieții omului, 20 de aminoacizi, peste 10 acizi grași, 4 feluri de lactoze, 25 de vitamine, peste 45 de elemente minerale și proteine. Important este faptul că substnțele nutritive din lapte se găsesc în proporții optime, astfel că laptele este asimilat de organism mai bine decât orice alt aliment, putând fi consumat atât în stare proaspătă cât și sub formă de diferite lactate.

Atât laptele cât și produsele lactate măresc rezistența organismului fața de infecții și intoxicații, ridicând nivelul de sănătate a populației. Consumul de lapte și produse lactate accelerează cresterea organismului la tineret cu 30 – 40 %, marește vigoarea și rezistența în perioadele critice de crestere ale acestuia.

Datorită importanței pe care o are laptele în alimentația omului, sporirea producției de lapte, analiza principalelor caracteristici fizico-chimice si microbiologice ale acestuia în vederea înbunatățirii lor, prelucrarea într-un sortiment cât mai variat de produse lactate trebuie să constituie o preocupare permanentă și în țara noastră. [9]

Preview document

Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 1
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 2
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 3
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 4
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 5
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 6
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 7
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 8
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 9
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 10
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 11
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 12
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 13
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 14
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 15
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 16
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 17
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 18
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 19
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 20
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 21
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 22
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 23
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 24
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 25
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 26
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 27
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 28
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 29
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 30
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 31
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 32
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 33
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 34
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 35
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 36
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 37
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 38
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 39
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 40
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 41
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 42
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 43
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 44
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 45
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 46
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 47
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 48
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 49
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 50
Tehnologia Obținerii Iaurtului cu Bifidobacterii - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Obtinerii Iaurtului cu Bifidobacterii.docx

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei Secții de Obținere a Iaurtului cu Adaos de Fructe Cu O Capacitate de 3000 Kg Lapte Integral

1.TEMA LUCRĂRII PROIECTAREA UNEI SECȚII DE OBȚINERE A IAURTULUI CU ADAOS DE FRUCTE CU O CAPACITATE DE 3000 KG LAPTE INTEGRAL /8 ORE 2. MEMORIU...

Tehnologia obținerii untului

1. Tema proiectului Să se proiecteze o secţie de obţinere a untului de masă cu 65 % grăsime, ştiind că secţia obţine 200 kg unt/zi. Secţia...

Iaurt Natural

TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o secţie de obţinere a iaurtului care prelucrează 10000 l lapte de vacă cu grăsime 3,5%. Secţia lucreză în 2...

Caracteristici fizico-chimice și Microbiologice ale Laptelui și ale Produselor Lactate Acide

CAPITOLUL I INTRODUCERE Laptele şi produsele obţinute din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului, într-o proporţie...

Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale

Prezentare generală Industria de morărit şi panificaţie este cunoscută încă din timpuri foarte vechi, ea dezvoltându-se progresiv odată cu...

Proiectarea secției de fabricarea untului

I.Introducere Laptele Laptele -; aliment de baza - este tratat in acest capitol pornindu-se de la receptia lui calitativa si cantitativa si...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Implementare HACCP Pentru Secția de Producție a Iaurtului

I. SCURT ISTORIC Produsele lactate fermentate au constituit o parte importantă a alimentaţiei oamenilor încă din cele mai vechi timpuri....

Ai nevoie de altceva?