Tehnologia Prelucrării Merelor

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 9416
Mărime: 74.26KB (arhivat)
Publicat de: Cosmin Mihai
Puncte necesare: 8
Facultatea TPA - TIMISOARA

Extras din proiect

Mărul (Malus Domestica) este principala specie pomicolă care se poate cultiva în toate zonele din ţară de la câmpie până în zona deluroasa. Fructele proaspete pot fi găsite pe piaţă practic tot anul , vara şi toamna direct din livadă iar iarna primăvara din depozite, prin păstrarea soiurilor de iarnă.

Marul este specia cu posibilitati mari de aclimatizare la conditiile de mediu diferite si se cultiva pe toate continentele globului, desigur, cu exceptia zonelor foarte reci. Limita nordica a arealului de raspandire a speciei in Europa este Norvegia, iar in America de Nord - Canada. Limita sudica a arealului trece prin America de Sud (Chile, Argentina), Africa (Republica Africa de Sud), Oceania prin Australia, Noua Zeelanda si se extinde aproximativ pana la paralela 40. Ca altitudine, marul se poate cultiva de la altitudinea 0o, - nivelul marii si pana la 2000-3000 m in tari din zona tropicala cum ar fi Zimbabwe, Guatemala, Bolivia, Ecuador etc.

Factorii de mediu

Lumina:

Speciile pomicole sunt exigente faţă de lumină, dar cerinţele mărului sunt mai mici decât ale părului, nucului, cireşului etc.

În condiţii de lumină insuficientă, pomii vegetează şi rodesc slab iar fructele nu se colorează suficient şi gustul rămâne deficitar.

În condiţii de lumină prea puternică pulpa fructelor devine sticloasă la unele soiuri (Frumuseţea Romei, Parmen auriu)

Căldură

Mărul creşte şi rodeşte bine în zonele unde temperatura medie anuală este de 8 - 11°C. Pragul biologic de la care muguri florali pornesc este e 8°C, iar pentru deschiderea primelor flori este de 11°C.

Mărul este specia cea mai rezistentă la ger, dintre cele cultivate în ţara noastră. Pot suporta scaderea temperaturii până la -34°C Florile mărului degeră la -1.6°C până la - 2.2°C, iar fructele abia formate la -1.1°C.

Apa

Mărul are pretenţii ridicate faţă de apă, având nevoie de 650-700 mm precipitaţii anual. Conţinutul optim de apă în sol este de 70-75 % din capacitatea de câmp. O umiditate atmosferică mai mare de 70 % favorizează atacul rapănului, boala cea mai păgubitoare a mărului.

Principalele soiuri cultivate în România

Soiuri de vară:au o perioadă de păstrare de circa 2 săptămâni, au pulpa afânată şi de obicei se folosesc pentru masă

1. Stark Earliest - se maturizează la începutul lunii iulie, are fructe mici, colorate roz-roşiatic. Pomul este mijlociu ca şi înălţime, productiv şi foarte sensibil la rapăn.

2. Red Melba - are fructele mari, colorate roşu-violaceu, fructele se coc în prima jumătate a lunii august. Pomul este mare cu coroane rare şi este foarte productiv.

Soiuri de toamnă: Au o perioadă de păstrare de circa 1 3 luni în funcţie de soi.Se utilizează pentru consum, obţinerea sucurilor a cidrului. Se maturizează pe parcursul lunii septembrie.

1. Pioner : are fructe mijlocii sau mari, bine colorate. Soiul are o rezistenţă mare la rapăn , se maturizează în a doua jumătate a lunii septembrie. Pomul este submijlociu precoce şi foarte productiv. Fructele au o perioadă de păstrare de circa 2 3 luni.

2. Ardelean : Fructele sunt mijlocii , mari , uşor asimetrice, cu rugină sub formă de plasă. Perioada de maturizare este la sfârşitul lunii septembrie. Pomul este mijlociu, precoce şi foarte productiv.

Soiuri de iarnă: Ocupă cea mai mare pondere din sortiment. Se recoltează de la sfârşitul lunii septembrie începutul lunii octombrie, şi se maturizează pe perioada păstrării.

1. Jonathan: Are fructul mijlociu, bine colorat, o pulpă fină, un gust echilibrat şi aromă specifică. Pomul este mediu, foarte sensibil la făinare, autofertil şi bun polenizator.

2. Golden delicios: are un fruct mijlociu , verde gălbui la recoltare , gust dulce şi aromă specifică. Este foarte sensibil la rapăn. Este precoce, productiv.

Importanta culturii marului se datoreaza valorii alimentare si gustative, terapeutice si profilactice a fructelor, insusirilor lor tehnologice specifice, particularitatilor agrobiologice ale pomilor si valorilor economice mari.

Merele constituie unul dintre componentele de baza in alimentatia moderna a omului. Ele reprezinta aproape singurul aliment gata pregatit in natura, care poate fi consumat fara alte adaosuri, fie in stare proaspata, fie consumate ca sucuri, compot, dulceata, cidru, marmelada etc. Datorita insusirilor tehnologice, merele constituie o materie prima cu pondere mare in industria alimentara (A.Gherghi).

Preview document

Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 1
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 2
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 3
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 4
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 5
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 6
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 7
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 8
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 9
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 10
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 11
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 12
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 13
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 14
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 15
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 16
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 17
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 18
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 19
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 20
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 21
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 22
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 23
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 24
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 25
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 26
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 27
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 28
Tehnologia Prelucrării Merelor - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Prelucrarii Merelor.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Dimensionarea unei Secții de Obținere a Sucului de Mere cu o Capacitate de 5 Tone pe Zi Produs Finit

Memoriu justificativ Lucrarea işi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Caracteristica generală a întreprinderii - Restaurantul Zimbru

Tipul intreprinderii: restaurant clasic, privat, cu profil gastronomic in care se serveste un larg sortiment de preparate culinare (gustari calde...

Procedee de Conservare a Produselor Alimentare

CAP. I PROCEDEE DE CONSERVARE A PRODUSELOR ALIMENTARE 1.1. Principii generale de conservare a produselor alimentare Procedeele de conservare au...

Modelarea și Optimizarea Procesului Termic de Valorificare a Merelor

SUMAR EXECUTIV Pentru desfăşurarea normală a activităţii zilnice şi menţinerea stării de sănătate organismul are nevoie de o anumită cantitate de...

Tehnologia fabricării sucului de mere

1. INTRODUCERE Lucrarea işi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Leogrand Hotel & Convention Center

INTRODUCERE Hotelul este unitatea care oferă servicii de cazare şi masă oricărei persoane care acceptă să plătească tariful pentru serviciile...

Linie Tehnologică Pentru Obținerea Nectarului de Mere

I. Introducere Fructele constituie surse importante de zaharuri vitamine şi săruri minerale necesare în alimentaţia organismului uman....

Tehnologia Compotului de Mere

Introducere Compoturile se obţin din fructe selecţionate, aranjate în borcane, peste care se pune sirop din zahăr în diferite concentraţii,...

Ai nevoie de altceva?