Tehnologia Valorificarii Laptelui

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Tehnologia Valorificarii Laptelui.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domenii: Industria Alimentara, Agronomie

Cuprins

1. Introducere ;
2. Argument ;
3. Tehnologia obtinerii laptelui , valorificarii acestuia si a produselor lactate ;
- Importanta laptelui si a produselor lactate ;
- Compozitia chimica a laptelui ;
- Proprietatile fizice ale laptelui ;
- Fazele tehnologice ale obtinerii , fabricarii laptelui si a produselor lactate ;
- Receptia cantitativa si calitativa a laptelui ;
- Curatirea si normalizarea laptelui ;
- Omogenizarea si smantanirea ;
- Pasteurizare si sterilizare ;
- Racirea laptelui ;
- Ambalarea ;
- Depozitarea si livrarea ;
4. Tehnologia prepararii branzeturilor ;
- Tehnologia procesarii laptelui in branza telemea :
- normalizarea laptelui ;
- pasteurizarea ;
- asigurarea temperaturii de inchegare ;
- introducerea sarurilor de calciu ;
- presarea ;
- portionarea si sararea ;
- maturarea si depozitarea ;
5. Concluzii si recomandari ;
6. Bibliografie ;

Extras din document

Scopul lucrarii il constituie cunoasterea modului de aplicare si igienizare a tehnologiilor valorificarii laptelui de la mulsul laptelui pana la produsul finit scos la vanzare pentru consum , observatiile fiind facute in perioada noiembrie 2003 – aprilie 2004.

Tehnologia valorificarii laptelui

1.Introducere :

Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea laptele si produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnica a poporului roman. Date privind primele incercari de prelucrare a laptelui in tara noastra sunt putine. In ultimii ani, ca urmare a unor cercetari arheologice, s-a descoperit la sud-est de Sarmisegetuza tipul de asezare “stana dacica” unde apar elemente privind prelucrarea laptelui in acea perioada.

In cadrul lucrarii sunt prezentate unele aspecte ale dezvoltarii pastoritului in tara noastra si prelucrarea laptelui sub forma de diferite produse lactate, dintre care branzeturile ocupa locul cel mai important.Metodele de preparare a produselor lactate traditionale, in marea majoritate autohtone, se cunosc din vechime si se practica in multe regiuni din tara. S-a insistat in special asupra modului de obtinere a unor branzeturi mult apreciate de consumatori (branza telemea, cascavalul, branza de burduf etc.). De asemenea se descrie modul de preparare a unor produse lactate acide care se obtin la stana – lapte acru, lapte de putina, jintita – precum si obtinerea smantanii si a untului in gospodarii.

Cartea aduce o modesta contributie la cunoasterea unor aspecte legate de o veche indeletnicire traditionala, aceea de prelucrare a laptelui in diferite produse lactate autohtone, printre care locuitorii au fost si sunt renumiti.

2.Laptele in antichitate :

Cele mai vechi informatii despre productia de lapte si prelucrarea laptelui se refera la laptele de vaca. Ele ar proveni de la sumerieni, un popor indogermanic, care prin anii 5000-4000 I.H. s-au stabilit in Mesopotania, venind din podisul Iranului. Sapaturile arheologice au scos la iveala pe zidurile templului zeitei Nin-Hor-Sag (protectoarea turmelor), desene care reprezinta scene de mulgere a laptelui. Vacile apar de statura mijlocie cu coarne scurte. Mulgerea se face prin partea dinapoi ca la o, in timp ce vitelul era in fata si avea o botnita. Vasul de muls pare confectionat din pamant ars, avand forma unei sticle. Desenul mai cuprinde patru personaje manuind diferite vase : una toarna laptele muls cu ajutorul unei palnii intr-un vas mai mare, pe care-l tine o a doua persoana ; celelalte doua persoane sunt ocupate pe langa un alt vas mare asemanator unei oale de lut in care se presupune ca se pastra untul batut intr-o putina de lemn.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Valorificarii Laptelui.DOC