Tehnologia Vinului Rosu

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Tehnologia Vinului Rosu.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

I. Generalităţi 1
II. Materii prime şi auxiliare folosite la obţinerea vinurilor 4
1. Materii prime 4
2. Materii auxiliare 5
III. Tehnologia de obţinere a vinurilor roşii 8
1. Schema tehnologică 8
2. Descrierea procesului tehnologic 9
2.1. Recepţia cantitativă şi calitativă 9
2.2. Culesul şi transportul 9
2.3. Descărcarea 9
2.4. Zdrobirea 10
2.5. Dezciorchinarea 10
2.6. Sulfitarea 10
2.7. Administrarea unor maiele de drojdii selecţionate 11
2.8. Macerarea – fermentarea 11
2.9. Tragerea vinului de pe boştină 13
2.10. Presarea boştinei 14
2.11. Asamblarea 15
2.12. Corecţia de compoziţie 15
2.13. Desăvârşirea fermentaţiei 15
2.14. Fermentaţia malolactică 16
2.15. Umplerea golurilor vaselor 19
2.16. Pritocul 21
2.17. Limpezirea 22
2.18. Maturarea vinului 25
2.19. Învechirea vinului 26
2.20. Degradarea vinului 27
2.21. Caracteristici de bază ale vinurilor 27
IV. Utilaje folosite la obţinerea vinului roşu 30

Extras din document

I. GENERALITĂŢI

Vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică completă sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nezdrobiţi, ori a mustului de struguri. Tăria alcoolică a vinului nu poate fi mai mică de 0,5% vol. Istoria vinului este inseparabilă de istoria umanităţii.

Vinul, produsul viţei de vie şi al muncii omului, nu trebuie considerat ca un simplu şi banal bun de consum. Însoţitor al omului de mii de ani, vinul satisface încrederea cunoscătorului venerabil, cât şi a profanului. El este o condiţie a dezvoltării economice, a progresului tehnologic şi ştiinţific în numeroase regiuni din Europa şi din lume.

Tehnologia vinului este ştiinţa care se ocupă cu studiul metodelor de procesare a strugurilor în vederea obţinerii mustului, a procedeelor de obţinere a vinului, a metodelor de condiţionare, maturizare şi învechire, în scopul realizării unor produse finite care să corespundă legislaţiei actuale şi exigenţei consumatorilor.

La început, producerea vinului reprezenta o activitate casnică, cu elemente tehnologice rudimentare. Procesarea strugurilor, obţinerea vinului, condiţionarea, maturizarea şi îmbutelierea vinului, acum se realizează folosind maşini şi utilaje perfecţionate care reclamă cunoştinţele de mecanizare, automatizare şi mai nou de cibernetică. În ţările cu tradiţie vitivinicolă, ca de altfel şi în ţara noastră, procesarea strugurilor, obţinerea vinului, condiţionarea, maturizarea, învechirea, îmbutelierea şi livrarea vinului se realizează în unităţi de vinificaţie moderne – amplasate în podgorii şi centre viticole cu renume.

Vinurile de calitate superioară cu denumire de origine controlată DOC şi cele cu denumire de origine şi trepte de calitate DOCC poartă numele vinului sau sortimentelor de vinuri şi a arealului delimitat de locul unde s-au obţinut vinurile, precum şi anul de recoltă cum este: Merlot-Minis 1986, Pinoit noir-Baraţca 1990, Chardonnay-Murfatlar 1993. Vinurile de calitate superioară poartă denumirea soiului sau sortimentelor de soiuri a podgoriei, centrului sau plaiului viticol de exemplu: Fetească regală-Drăgăşani, Oporto-Miniş, Băbească-Tulcea, etc.

Vinurile, ca urmare a diversităţii materiei prime, tehnologiilor de vinificare şi nu în ultimul rând a considerentelor de ordin economic, se clasifică în următoarele categorii:

- După culoare se disting: vinuri albe, roşii şi roze;

- După aromă: vinuri aromate şi nearomate;

- După conţinutul în zaharuri vinurile se grupează astfel:

- vinuri seci;

- vinuri demiseci;

- vinuri demidulci;

- vinuri dulci;

- vinuri obţinute prin procedee clasice.

- După modul de obţinere vinurile pot fi:

- vinuri obţinute prin procese clasice;

- vinuri speciale obţinute prin aplicarea unor tratamente autorizate. Din acestă categorie fac parte: vinuri spumante, vinuri spumoase, vinuri aromatizate, vinuri licoroase.

- După caracteristicile calitative de compoziţie şi de tehnologia obţinerii vinurile pot fi:

- vinuri de consum curent – cu o tărie alcoolică dobândită de minim 8,5% mol. În funcţie de tăria alcoolică acestea pot fi: vin de masă 8,5 – 9,5% mol., vin de masă superior peste 9,5% mol;

- vinurile de calitate se obţin din soiuri sau sortimente de soiuri cu tăria alcoolică de 10% vol. În funcţie de nivelul lor calitativ sau sortiment de soiuri vinurile pot fi: vinuri de calitate superioară – 10% vol, vinuri de calitate superioară cu denumire de origine – 10,5% vol, vinuri cu denumire de origine controlată, vinuri cu denumire de origine controlată şi trepte de calitate;

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Vinului Rosu.doc