Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde

Proiect
8.7/10 (4 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9146
Mărime: 78.76KB (arhivat)
Publicat de: Albertina Oros
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Suceveanu Mirela
Universitatea “ Vasile Alecsandri” din Bacau Facultatea de Inginerie Specializarea I.P.A

Cuprins

  1. Scurt istoric 4
  2. Cap 1.Tehnologia de fabricare a berii blonde 6
  3. 1.1 Tehnologia berii 7
  4. 1.2 Fabricarea berii 9
  5. Cap 2.Materii prime folosite la fabricarea berii 9
  6. 2.1. Orzul 10
  7. 2.1.1 Soiuri de orz 10
  8. 2.1.2 Compozitia chimica a orzului 11
  9. 2.1.3 Aprecierea orzului destinat fabricarii maltului pentru bere 11
  10. 2.2. Apa 12
  11. 2.3 Hameiul 13
  12. 2.4 Inlocuitorii maltului 13
  13. 2.4.1. Porumbul 14
  14. 2.4.2. Orezul 14
  15. 2.4.3. Orzul nemaltificat 14
  16. Cap.3.Obtinerea mustului de bere 14
  17. 3.1.Maltul 15
  18. 3.1.1Macinarea maltului 15
  19. 3.2. Macinarea cerealelor nemaltificate 17
  20. 3.3 Plamadirea si zaharificarea plamezii
  21. (brasajul)
  22. 17
  23. 3.3.1.Procedee de plamadire si zaharificare 17
  24. 3.4 Filtrarea plamezii 18
  25. 3.5 Fierberea mustului de bere 18
  26. 3.6 Separarea borhotului de hamei 19
  27. 3.7 Racirea si limpezirea mustului 19
  28. Cap 4.Tehnologia fermentarii mustului de bere 19
  29. 4.1 Drojdia de bere 19
  30. 4.2 Fermentatia primara 20
  31. 4.3 Fermentatia secundara 20
  32. 4.4 Filtrarea berii 21
  33. 4.5.Imbutelierea berii 21
  34. 4.5.1 Tipuri de butelii 22
  35. 4.5.6Tipuri de bere 23
  36. Cap 5. Bilantul de materiale 28
  37. Bibliografie 33

Extras din proiect

Scurt istoric

Producerea berii este cu siguranta unul dintre cele mai vechi procese de fabricatie cunoscut de catre omenire. Asa cum albinele au descoperit plantele si au purces sa faca miere, asa si noi am descoperit agricultura si am purces sa producem bere.

Potrivit descoperirilor arheologice cea mai veche bere cunoscuta si in consecinta prima produsa de om, a fost berea din paine, denumirea general acceptata a acesteia fiind, cum altfel, BEERBREAD.

Era o bautura divina si, ca atare, ea era destinata doar zeitei fertilitatii. Mult mai tarziu, in Evul Mediu, calugarii consumau bere mai ales in timpul postului, ca inlocuitor al carnii. Prin urmare, berea este un aliment datorita continutului in glucide, proteine, vitamineleB1, B6, B3, b12, PP, E, acid folic, nicotinic, potasiu, magneziu etc.

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei.

Unii cercetatori studiind un numar mare de texte antice, cat si texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatura stransa intre coacerea cerealelor si fabricarea berii. Coacerea cerealelor este pana in zilele noastre un moment important in fabricarea berii.

Se pare ca berea era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o cantitate mare de alcool, insa foarte hranitoare. Datorita gustului deosebit, ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme. Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregatire a beriisi cerealelor in Egiptul antic. Obiectul de studiu a fost gasit in mormintele in care s-au pastrat ramasite de mancare si bere. Calitatea acestora depinde de zaharul necesar pentru fermentatie.

In zilele noastre pentru usurarea procesului semintele se pun la uscat, astfel incat se obtine maltul. Maltul se fierbe, se strecoara si se adauga drojdie. Potrivit retetei traditionale, pentru obtinerea unei drojdii naturale se prepara un aluat din faina de grau, aluatul se pune la copt pana cand mijlocul se intarea. Dupa care, bucatile din aluatul copt se puneau intr-un decoct de malt pentru pregatirea berii.

In toata lume 20000 de feluri de bere sunt imbuteliate in 180 de feluri, de la normala, slab alcoolizata, slab alcoolica, pils, la amara, crema de bere si bere neagra.

Berea a fost bautura populara de mult timp. Tablele babiloniene de lut prezinta retete detaliate de bere, ce se faceau in anii 4300 Î.C. Berea a foat fabricata si de chinezii antici, asirieni si incasi.

Un text egiptean din 1600 Î.C. da peste 100 de retete ce folosesc berea. Acum catva ani beraria din New Castle, Anglia, au inbuteliat 1000 de sticle de bere blonda Tutan Kamon dupa o reteta veche de 3200 de ani, gasita in templul soarelufi de Regina Nefertiti.

Fabricarea si comercializarea berii a inceput in anul 1200 D.C. in Germania de astazi. In 1506 apare Legea Germana a Puritatii care spune clar ca ingredientele berii trebuie sa fie duar apa pura, orzoaica, hameiul si graul. Inbutelierea berii a inceput in 1605.

Un litru de bere echivaleaza cu ; jumatate kg de cartofi, 65g unt, 6 oua, 0,75l lapte sau un sfert de paine.

Berea este o bautura alimentara slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentatia intrerupta a unui must de malt, hamei si apa. Berea contine componentele nutritive ale maltului si, in plus produsi noi rezultati din fermentatia alcoolica adica acizi organici: acetic, malic, lactic; aldehide; alcool superior; vitamine hidrosolubile provenite din drojdie: B1, B2, B6, B12, PP, H; factori de crestere: biotina, inozitol, acid pentatenic.

In Romania,berea nu este o bautura nationala,desi traditia producerii acestei ``paini`` lichide este relativ veche. Virgilius relateaza ca geto-dacii beau iarna o bautura din orz. Din perioada romana nu avem referiri la producerea acestui suc cerealier pe teritoriul Daciei.

Incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea, putem, in toate provinciile tarii sa urmarim evolutia fabricilor de berein functie de realizarea etichetelor lipite pe sticle, cea mai eficace forma de reclama pana in zilele noastre. Acum se naste simbolul emblemei unei fabrici de bere si renumele unui sortiment.

Cat de importanta a fost si este industria berii in tara noastra se constata aruncand o privire pe harta Romaniei)1998):sunt mentionate localitatile in care au existat sau exista in prezent fabrici de bere care ofera consumatorilor o bautura curata, hranitoare, cu calitati senzoriale la nivelul celor mai bune beri fabricate pe plan mondial.

Cap 1.Tehnologia de fabricare a berii blonde

1.1 Tehnologia berii

Berea poate fi definite ca o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malt si eventual cereale nemaltificate fiert cu hamei

Din aceasta definitie rezulta si principalele materii prime folosite la fabricarea berii: maltul, cereale nemaltificate, hameiul si apa.

Fabricarea berii din aceste materii prime are loc in trei etape mari si anume:

Fabricarea maltului din orz ( maltificarea);

Obtinerea maltului de bere ( fierberea);

Fermentarea mustului de bere cu ajutorul drojdiei, inclusiv conditionarea berii rezultate.

1.2 Fabricarea berii

Obtinerea berii din materiile prime prezentate mai sus , in cele doua etape principale – obtinerea mustului de bere si fermentarea acestuia.

Dupa cantarire maltul si cerealele nemaltificate sunt macinate in mori speciale pentru a da posibilitatea enzimelor sa actioneze in timpul operatiei de plamadire si zaharificare. Cu ajutorul apei si sub actiunea enzimelor din malt se realizeaza la plamadire si zaharificare transformarea substantelor macromoleculare insolubile din malt in produse solubile cum asa moleculara mica si medie care vor alcatui extractul mustului de bere.

Dupa zaharificare plada este filtrata in scopul separarii mustului de partile insolubile care vor forma borhotul de malt. Astfel primul must mai concentrat rezultat, cat si apele folosite pentru spalare si epuizarea borhotului in extract sunt supuse apoi fierberii cu hamei.

Fierberea mustului cu hamei are ca scop principale solubilizarea substantelor amare si de aroma ale hameiului, coagularea proteinelor, inactivarea enzimelor si sterilizarea mustului. Dupa terminarea fierberii se face separarea conurilor de hamei iar mustul fierbinte este trecut in instalatiile de tratare in vederea fermentarii.

Tratarea mustului cuprinde indepartarea precipitatului care se formeaza la fierberea mustului, denumit trub de cald, racirea mustului pana la temperatura de insamantare cu drojdii de 6-7°C cat si separarea precipitatului care se formeaza in timpul racirii mustului, asa numit « trub la rece ».

Preview document

Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 1
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 2
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 3
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 4
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 5
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 6
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 7
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 8
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 9
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 10
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 11
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 12
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 13
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 14
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 15
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 16
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 17
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 18
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 19
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 20
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 21
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 22
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 23
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 24
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 25
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 26
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 27
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 28
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 29
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 30
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 31
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 32
Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Tehnologie de Fabricare a Berii Blonde.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul procesului tehnologic de obținere a berii și controlul calității berii conform planului HACCP - determinarea oligoelementelor din câteva tipuri de bere

CUVÂNT ÎNAINTE Datele prezentate în această lucrare se bazează pe rezultatele obţinute sub îndrumarea şi ajutorul Dl. Prof. univ. Dr. Iosif Gergen...

Tehnologia de obținere a șuncii presate

ARGUMENT In prezent, in Romania se fabrica o gama diversificata de produse din carne, in functie de cerintele pietii de desfacere, de sezon, de...

Fabricarea berii - uscarea malțului

Capitolul I 1. CONSIDERATII GENERALE 1.1 SCURT ISTORIC Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani...

Tehnologia de Fabricare a Berii

Capitolui 1. DROJDIA DE BERE Drojdia de bere aparţine grupei ascosporogene, familia Saccharomycetaceae, genul Saccharomyces. Acest gen se distinge...

Minimizarea deșeurilor în industria berii

I. Memoriu justificativ În cadrul acestui proiect am început cu generalităţi despre poluarea în industria alimentară pentru a vedea şi a înţelege...

Biotehnologia obținerii acidului acetic

Biotehnologia obţinerii oţetului din vin Definiţie Oţetul (lat. acetis) este acid acetic diluat în apă (3–5%), cu gust acru, produs prin...

Tehnologia de Fabricare a Pâinii

Introducere Popoarele din Orientul Mijlociu (asirienii, evreii şi egiptenii), încă în perioada 2500-2000 î.e.n. preparau un aluat de consistenţa...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Asigurarea calității și securității alimentare în industria berii - Studiu de caz la S.C. ROMAQUA GROUP

Un factor important de competitivitate este reprezentat de calitatea produselor. Calitatea își pune amprenta în succesul pe termen lung al oricarei...

Analiza activității de desfacere la SC Aurora SA

Capitolul 1 Scurtă prezentare a contextului de piaţă 1.1. Scurt istoric al berii si caracteristicile organoleptice ale principalelor sortimente...

Berea Aurora

Introducere Piaţa băuturilor alcoolice din România înregistrează o dinamocă impresionantă, cu rate anuale de creştere semnificative şi cu mutaţii...

Controlul de calitate pe fluxul tehnologic la obținerea berii blonde

CAPITOLUL I Prezentare generală a berii 1.1. Definirea produsului Bere – băutură slab alcoolică, nedistilată, obţinută prin fermentarea, cu...

Politică de produs - SC Anacris SRL

Introducere Piata bauturilor alcoolice din Romania inregistreaza o dinamica impresionanta, cu rate anuale de crestere semnificative si cu mutatii...

Berea Blondă

Capitolul I Introducere Istoria berii Berea este printre cele mai vechi băuturi alcoolice, primele dovezi datează de aproximativ 4000 de ani (în...

Planificarea activității economice la IM EES Vitanta Moldova Brewery SA

Introducere La elaborarea acestui proiect voi consolida şi aprofunda cunoştinţele teoretice referitoare la planificarea activităţii economice a...

Tehnologia de Fabricare a Berii Blonde

Lansarea unui Nou Produs de Grupul AgroliCAPITOLUL 1 DESCRIEREA PRODUSULUI Pentru secţiunea tehnologică a acestei lucrări s-a optat pentru un...

Ai nevoie de altceva?