Tehnologie de Fabricare a Sticks-urilor

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Tehnologie de Fabricare a Sticks-urilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 72 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai Leonte, Alisa Arus

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

TEMA PROIECTULUI

Sa se proiecteze o sectie pentru producerea sticksurilor cu o capacitate de 6t/24h. Coacerea produselor se va realiza la un cuptor tunel cu banda, încalzit cu motorina. Produsele se vor ambala individual în gramaj de pâna la 100g/pachet. Amplasarea utilajelor se va face pe orizontala, pe un singur nivel.

Capitolul 1

INTRODUCERE

PREZENTAREA NECESITATII PROIECTULUI

Industria de panificatie ocupa un loc însemnat în cadrul industriei alimentare, produsele de panificatie fiind consumate în cantitati din ce în ce mai mari de populatia tarii noastre.

Pentru a satisface cererile consumatorilor cu produse în cantitatile si sortimentele solicitate, în anii puterii populare s-au luat masuri în vederea sporirii productiei, maririi numarului de sortimente, dezvoltarii capacitatii de productie si ridicarii nivelului tehnic al unitatilor de fabricatie existente, prin dotarea cu utilaje moderne. În afara de cresterea continua a productiei s-a obtinut o marire a ponderii produselor cu compozitie îmbunatatita.

În ultimii ani, s-a dus o munca perseverenta pentru îmbunatatirea aspectului comercial al produselor, cât si a calitatii grafice a ambalajelor.

Numarul de sortimente a crescut continuu urmarindu-se îmbunatatirea retetelor pentru a se mari valoarea alimentara a produselor.

Industria de panificatie cuprinde o gama diversificata de produse, printre care si sticksurile.

Sticksurile sunt alimente fainoase care au forma unor bete mai subtiri decât grisinele, care se caracterizeaza printr-o porozitate foarte ridicata.

Aceste produse sunt solicitate prin faptul ca la masticatie sunt foarte placute, sunt crocante si au gust bazic specific.

Denumirea lor provine de la cuvântul sticks, care în limba engleza înseamna bat, si s-a raspândit în toate tarile o data cu fabricatia acestor produse.

Fabricarea sticksurilor se realizeaza în flux continuu, pe linii mecanizate. Unele instalatii de acest gen permit si fabricarea covrigilor, a caror modelare se face prin stantare dintr-o foaie de aluat, cu ajutorul unui tambur având alveole care dau covrigilor forma de copt.

Sticksurile se obtin din faina alba de grâu, drojdie, sare, apa, grasimi alimentare, bicarbonat de sodiu, mac, chimen, susan pentru presarare si adaosuri ( lapte praf, oua ). Aluatul se prepara prin procedeul direct, în care scop se introduce mai întâi în cuva malaxorului faina împreuna cu grasimile alimentare, apoi suspensia de drojdie cu ouale, se framânta, dupa care se adauga bicarbonatul de sodiu dizolvat si se continua framânatrea.

Ca urmare a umiditatii foarte reduse, de numai 3 – 4% si a materialelor stabile din care sunt fabricate, sticksurile se pot pastra timp de mai multe luni, în conditii obisnuite de umiditate si temperatura.

Lucrarea de fata pare a fi o sinteza a ceea ce mi-am propus sa proiectez.

Pâna sa trec la detalii, mi-am adunat material de lucru si astfel din litaratura de specialitate, am reusir sa culeg date si informatii, cu referire la tema proiectului.

În aceasta lucrare mi-am propus:

- sa caracterizez materiile prime si auxiliare necesare obtinerii sticksurilor;

- sa prezint bazele stiintifice ale procesului tehnologic ( cu detaliile de rigoare );

- sa caracterizez produsul finit;

- sa aleg si sa descriu procesul tehnologic de fabricatie;

- sa calculez bilantul de materiale;

- sa calculez bilantul termic pentru cuptorul tunel cu banda;

- sa descriu si sa calculez utilajele tehnologice principale ( conform schemei tehnologice );

- sa stucturez si sa calculez principalele spatii de productie si de depozitare.

Capitolul 2

ELEMENTE DE INGINERIE TEHNOLOGICA

2.1. Caracteristicile materiilor prime si auxiliare

Sticksurile se obtin din: faina alba de grâu, drojdie, sare, apa, grasimi alimentare (margarina), oua, bicarbonat de sodiu sau hidroxid de sodiu, mac, chimen, susan pentru presarare si alte adaosuri (lapte praf, paste de tomate, etc.).

Pentru folosirea corespunzatoare a materiilor prime si auxiliare e4ste necesar sa se cunoasca atât compozitia fizica si chimica, cât si comporatrea lor tehnologica, pentru ca la introducerea în productie sa se aplice retetele si regimul tehnologic optim.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologie de Fabricare a Sticks-urilor.doc