Valorificarea și minimizarea deșeurilor din coacăzele negre

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 17 în total
Mărime: 21.35KB (arhivat)
Publicat de: Doru Ghinea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Florin

Extras din proiect

După culoarea pieliţei fructelor, se deosebesc soiuri de coacăze albe, de coacăze roşii (ambele aparţinând speciei Ribes rubrum, Ribes vulgare) şi de coacăze negre, acestea din urmă provenind în principal din specia Ribes nigrum

Coacăzele se recoltează în luna iulie. Întâi ajung la maturitate coacăzele negre (cu circa 7-10 zile înaintea celor roşii şi albe).

Coacăzele conţin apă, zaharuri, acizi, reprezentanţi în principal prin acid malic, acid citric şi acid tartic), tanin(0,26-0,51%), substanţe proteice celuloz,săruri minerale, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, acid pantotenic, vitamina C, vitamina P, vitamina PP, antocian, etc Conţinutul de vitamină C al coacăzelor negre este 65-400 mg la 100 g (mai frecvent 160-190 mg la 100 g), iar al coacăzelor albe şi roşii de 20-60 mg la 100 g.

Începând după 3-4 zile de la recoltare, dacă nu se asigură condiţii optime de conservare temporară (de 00C şi umiditatea relativă a aerului de 90-95%).

Consumul lor mai este indicat în hidropizie, scorbut, etc.Deoarece au conţinut redus în zaharuri, coacăzele pot fi consumate de diabetici.Pelteaua de coacăze, conţinând tanin, se foloseşte în diaree de fermentaţie Siropul de coacăze, diluat eventual cu apă, este foarte răcoritor în stări febrileinfecţioase,în cazuri de rujeolă(pojar), scarlatină, inflamaţii urinare şi febre bilioase. Siropul pectoral se prepară din 250 g coacăze la 1 litru de apă, care se fierb până scad la jumătate; apoi se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierb din nou, până scade la jumătate. Se ia câte o linguriţă, la două ore, în caz de tuse, anghine sau laringite. Recomandate de specialisti subforma de suc sau pulbere, realizată din fructe uscate, coacazele contribuie la revitalizarea organismului după eforturi fizice si intelectuale. Nutriţionistii consideră ca in acest fruct vitamina C rezista in zilele de canicula si nu se oxideaza, comparativ cu alte fructe. Coacaza neagra contribuie la cresterea acuitatii vizuale. Proprietaţile coacăzului negru : stimulent digestiv - drenor extrem de activ - diuretic Indicaţii - uz intern: - obezitate - digestie lentă - tranzit intestinal incetinit - convalescenta - gastrită - hepatita cronică - congestie hepatică - ciroză hepatică initială - dischinezie biliară - inflamatiile tubului digestiv si ale cailor urinare - reumatism -guta - stari febrile

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea si Minimizarea Deseurilor din Coacazele Negre.ppt

Ai nevoie de altceva?