Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 7894
Mărime: 100.74KB (arhivat)
Publicat de: Costache Onofrei
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA VASILE ALECSANDRI BACĂU FACULTATEA DE INGINERIE SPECIALIZARE: INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE

Cuprins

  1. Introducere 5
  2. Capitolul I
  3. MATERII PRIME 7
  4. 1.1 Strugurii 7
  5. 1.2. Structura fizico-mecanică a strugurilor 7
  6. 1.3. Compoziţia chimică a strugurilor 8
  7. 1.4. Produsul finit – Vinul alb 9
  8. 1.5. Compoziţia chimică a vinului 10
  9. 1.6. Proprietăţile organoleptice ale vinului 11
  10. Capitolul II
  11. TEHNOLOGIA DE OBŢINERE A VINULUI ALB 12
  12. 2.1. Tehnologia de obţinere a vinului alb 12
  13. 2.2. Descrierea schemei tehnologice 13
  14. 2.2.1. Recepţia cantitativă şi calitativă 13
  15. 2.2.2. Zdrobire-desciorchinare 13
  16. 2.2.3. Sulfitarea mustuielii 14
  17. 2.2.4. Separarea mustului răvac 14
  18. 2.2.5. Presarea 14
  19. 2.2.6. Asamblarea 15
  20. 2.2.7. Limpezire-deburbare 15
  21. 2.2.8. Corectarea compoziţiei mustului 16
  22. 2.2.9. Fermentaţia alcoolică 16
  23. 2.2.10. Umplerea golurilor 16
  24. 2.2.11. Tragerea vinului de pe drojdie. Pritocul 17
  25. Capitolul III
  26. VALORIFICAREA SUBPRODUSELOR 18
  27. 3.1. Posibilităţi de valorificare a subproduselor vinicole 18
  28. 3.2. Valorificarea tescovinei 18
  29. 3.3. Valorificarea drojdiei de vin 20
  30. 3.4. Valorificarea seminţelor din struguri 21
  31. 3.5. Valorificarea tirighiei 22
  32. 3.6. Valorificarea dioxidului de carbon 22
  33. 3.7. Obţinerea tartraţilor 23
  34. 3.8. Valorificarea vinurilor calitativ alterate în obţinerea oţetului 23
  35. Capitolul IV
  36. SURSE DE POLUARE ŞI EPURAREA APELOR REZIDUALE 24
  37. 4.1. Impactul tehnicilor de vinificaţie asupra mediului înconjurător 24
  38. 4.1.1. Poluarea materiei prime pentru vinificaţie 24
  39. 4.1.2. Poluarea mediului prin reziduurile rezultate de la îngrijirea şi condiţionarea vinurilor şi a spaţiilor vinicole 25
  40. 4.2. Epurarea apelor reziduale şi a altor deşeuri vinicole 25
  41. Concluzii 26
  42. Bibliografie 27

Extras din proiect

Introducere

Industria fermentativă ocupă un loc important în industria alimentară, prin procesele sale specifice la obţinere unei game largi de produse alimentare,cum ar fi : berea, alcoolul, vinul, drojdia, cidrul, etc.

România este una din marile ţări viticole ale lumii. Dezvoltarea viticulturii se datorează condiţiilor prielnice pe care viţa de vie le găseşte pe tot cuprinsul ţării. Aşezarea geografică şi relieful variat al tării noastre asigură condiţii naturale, favorabile viţei de vie, pentru a obţine vinuri de calitate.

Lucrarea prezintă tehnologia de obţinere a vinului alb, valorificarea subproduselor şi minimizarea deşeurilor rezultate în procesul de vinificaţie, având ca materie primă strugurii albi.

Vinificaţia reprezintă procesul industrial de prelucrare a strugurilor în scopul preparării vinurilor şi a produselor pe bază de vin.

În economia unei ţări, industria vinului poate avea un rol important prin volumul de produse obţinute, a diversităţii şi a valorii economice a acestora..

Vinul este o băutură alcoolică naturală, obţinută prin fermentarea completă sau parţială a strugurilor zdrobiţi sau nezdrobiţi, proaspeţi sau stafidiţi, ori prin fermentarea mustului de struguri.

Vinul poate fi considerat un produs cu o compoziţie chimică complexă, dependent de material primă, de calitatea şi sortimentaţia acesteia, fiind alcătuit din peste 500 de componente chimice.

În industria vinului, în urma prelucrării strugurilor pentru obţinerea produsului finit, rezultă o serie de subproduse şi deşeuri care pot fi valorificate (ciorchinii, tescovina, tirighia, drojdiile), iar prin prelucrarea acestora se realizează o bună protecţie a mediului înconjurător.

Tehnologiile de valorificare a subproduselor vinicole se realizează în condiţii tehnico-ecologice avantajoase.

Valorificarea complexă a subproduselor este determinată de ponderea mare a acestora şi a substanţelor pe care le conţin, fiind utile diferitelor industrii : obţinerea alcoolului etilic prin distilarea tescovinei, acidul tartric şi tartraţii utilizaţi în diferite industrii (alimentară, chimică, farmaceutică, textilă), uleiul de seminţe care poate fi utilizat în industria chimică, utilizarea drojdiilor şi a seminţelor ca surse de proteine furajere, enocolorantul alimentar folosit în industria alimentară la colorarea produselor.

Vinul conţine o serie de substanţe uşor asimilabile (glucide, alcool, acizi organici), vitamine, enzime, indispensabile alimentaţiei organismului uman. Acizii din vin completează aciditatea insuficientă a sucului gastric, accelerează digestia glucidelor, exercită o acţiune bactericidă în organism. Vinurile albe au o acţiune laxativă.

Vinul este considerat un aliment valoros în industria alimentară. Consumul moderat al vinului este recomandat în mod terapeutic pentru bolile respiratorii, în unele boli ale aparatului circulator, în unele boli digestive, în anemii, etc. Acesta creşte puterea de rezistenţă al organismului în activitatea obişnuită şi contra bolilor.

Toate aceste caracteristici ale vinului sunt valabile doar pentru vinurile sănătoase şi cu compoziţie normală, obţinute prin fermentaţia naturală a mustului sau strugurilor fără adaos-uri străine.

Vinul este un aliment, medicament, stimulant sau reconfortant, doar atunc când este consumat în cantităţi moderate şi la perioade de timp judicioase.

Tehnologia vinului este un process tehnologic foarte fin, dar şi costisitor, deoarece numai 70% din material folosită este pentru producerea vinului, iar restul de 30% se pierde sub formă de deşeuri.

În tehnologiile moderne de prelucrare a produselor viticole se prevede proiectarea şi realizarea tehnologiilor integrate, în care produsul principal şi produsele secundare să prezinte o atenţie similară prin aplicarea unui grad de industrializare intensive. Astfel, este evidentă importanţa măsurilor ecologice de protecţie a factorilor de mediu, fără a se pierde din vedere eficienţa obţinută prin valorificarea subproduselor, apreciată cantitativ la circa 25% din producţia recoltei de struguri.

Deşeurile vinificaţiei cauzează probleme ecologice, deoarece neutralizarea şi utilizarea deşeurilor fermentative amestecate cu diferiţi compuşi, prezintă un pericol pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

Realizările tehnico-ştiinţifice curente permit propunerea unor mijloace de valorificare a deşeurilor cu un avantaj economic remarcabil, uneori acesta fiind mai mare decât cel obţinut în urma producerii vinului.

În această lucrare voi evidenţia câteva metode de valorificare a deşeurilor şi subproduselor din industria viticolă : valorificarea tescovinei, drojdiei de vin, tirighiei, dioxidului de carbon, obţinerea uleiului din seminţele de struguri, valorificarea deşeurilor rezultate din procesul de extracţie a uleiului din seminţele de struguri, valorificarea vinurilor calitativ alterate în obţinerea oţetului.

Capitolul I.

1.1.Materii prime - Strugurii

Strugurii reprezintă materia primă pentru prelucrarea în industria vinicolă, fiind folosiţi la obţinerea vinului, mustului, distilatelor şi sucurilor.

“Cunoaşterea aprofundată a materiei prime, a principalelor ei componente şi a evoluţiei lor în cursul maturării permite tehnologului să stabilească momentul optim de recoltare a strugurilor în raport cu tipul de vin dorit, să aleagă soiurile indicate, să stabilească schema tehnologică de prelucrare cu maşinile şi utilajele necesare.” [1]

“Pentru o completă caracterizare a strugurilor, ca materie primă în vederea preparării unui produs vinicol, este necesar să se pornească de la cunoaşterea caracterelor tehnologice şi a însuşirilor tehnologice a fiecărui soi, deoarece nu există un soi universal de struguri, care să poată fi folosit la obţinerea oricărui produs vinicol.”[1]

Schema tehnologică aplicată trebuie să scoată în evidenţă în vin toate însuşirile pozitive ale soiului, acesta fiind privit ca materie primă pentru obţinerea produsului finit.

Pentru obţinerea vinului alb se folosesc strugurii albi. Aceştia pot fi de diferite soiuri : Galbenă de Odobeşti, Grasă de Cotnari, Riesling italian, Fetească albă etc.

Calitatea materiei prime depinde de : momentul optim de cules al strugurilor (în funcţie de procesul de coacere), determinarea conţinutului de zahăr etc.

Preview document

Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 1
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 2
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 3
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 4
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 5
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 6
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 7
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 8
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 9
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 10
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 11
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 12
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 13
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 14
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 15
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 16
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 17
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 18
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 19
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 20
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 21
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 22
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 23
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 24
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 25
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 26
Valorificarea Subproduselor și Minimizarea Deșeurilor în Industria Vinului - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Subproduselor si Minimizarea Deseurilor in Industria Vinului.doc

Alții au mai descărcat și

Vinificația

O sticlă de vin conţine mai multă psihologie decât toate cărţile din lume " Louis Pasteur Viticultura şi vinificaţia au tradiţii seculare pe...

Ulei din sâmburi de struguri

TEMA PROIECTULUI Proiectarea unei secţii de valorificare a sâmburilor de struguri rezultaţi de la centrele vitivinicole sub formă de “Ulei rafinat...

Tehnologia de Fabricare a Vinului Roșu

MEMORIU JUSTIFICATIV Obiectivul lucrarii este prezentarea tehnologiei de obţinere a vinului rosu prin procedeul clasic de macerare-fermentare pe...

Gestionarea deșeurilor din industria vinului

Capitolul 1. Industria alimentară Industria alimentară este principalul sector al activităţii industriale din Uniunea Europeană, responsabilă cu...

Minimizarea Deșeurilor prin Valorificarea Deșeurilor și Subdeșeurilor în Industria Vinului

1.SUMAR EXECUTIV In economina unei ţări industria vinului poate avea un rol însemnat prin volumul produselor obţinute,a diversităţii şi a valorii...

Prevenirea Poluării Mediului în Cazul unui Proces de Fabricație a Vinului Roșu

CAPITOLUL I Problematica poluării mediului în cazul procesului studiat 1.1 Descrierea procesului tehnologic. Schema bloc, fluxuri de materiale şi...

Apa în Industria Alimentară

Apa reziduală din industria cărnii Introducere Apa reprezintă un element indispensabil vieții, constituind un factor important în aproape toate...

Tehnologia de Vinificare a Strugurilor după Procedeul în Alb

I. GENERALITĂŢI Vinificaţia reprezintă procesul industrial de prelucrare a strugurilor în scopul preparării vinurilor şi a produselor pe bază de...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de Obținere a Sucului Concentrat de Struguri

MEMORIU JUSTIFICATIV Este cunoscut că omul nu poate trăi fără apă. Organismul lui conţine 60% apă, iar unele organe cum este creierul conţin apă...

Tehnologia de Obținere a Vinurilor Roșii de Calitate Superioară

‘Vinul este o poezie îmbuteliată.’ Robert Louis Stevenson 1. Memoriu tehnic Vinul în existenţa umană... Din timpuri srăvechi, vinul a fost...

Gestionarea deșeurilor din industria vinului

Capitolul 1. Industria alimentară Industria alimentară este principalul sector al activităţii industriale din Uniunea Europeană, responsabilă cu...

Minimizarea Deșeurilor prin Valorificarea Deșeurilor și Subdeșeurilor în Industria Vinului

1.SUMAR EXECUTIV In economina unei ţări industria vinului poate avea un rol însemnat prin volumul produselor obţinute,a diversităţii şi a valorii...

Managementul calității mediului - Aviz de mediu

1.INTRODUCERE Industria fermentativă ocupă un loc important în industria alimentară, prin procesele sale specifice la obţinere unei game largi de...

Minimizarea și reducerea deșeurilor din industria de obținere a vinurilor de calitate superioară

Capitolul 1 1. Memoriu justificativ Vinificaţia este un domeniu de activitate economică cu tradiţii bogate în Republica Moldova şi ocupă un loc...

Posibilități de Valorificare a Deșeurilor în Industria Vinului

SUMAR EXECUTIV Mi-am ales ca temă de proiect „Valorificarea deşeurilor în industria vinului” din următoarele considerente: - în urma prelucrării...

Valorificarea Drojdiilor din Depozitele de Vin

Sumar executiv Lucrarea are ca obiectiv prezentarea metodelor de reducere şi/sau minimizare a deşeurilor din industria vinului, precum şi...

Ai nevoie de altceva?