Vinul Sangiovese

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Vinul Sangiovese.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Zdranca Alina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

CUPRINS
Cap.I.Descrierea soiului de struguri, prezentarea centrului viticol si a podgoriei.
Cap.II. Descrierea schemei tehnologice de obtinere a vinului din soiul Sangiovese.
Cap.III. Caracteristicile organoleptice si fizico-chimice ale vinului produs finit.
Cap.IV.Bilantul de materiale.
Cap.V.Bibliografie.

Extras din document

TEMA PROIECTULUI

Sa se prelucreze 750 tone struguri din soiul Sangiovese in vederea obtinerii vinului rosu de consum curent in centrul viticol Minis.

Cap.I.Descrierea soiului de struguri, prezentarea centrului viticol si a podgoriei.

Descrierea soiului de struguri

Sangiovese Soi originar din provincia Toscana (Italia) unde este folosit, de secole, la obtinerea vinurilor de Chianti al carui nume provine de la Jovis sanguis ceea ce se traduce din ltina,, Sangele lui Jove”. In tara noastra a fost introdus in cultura cu circa 20 de ani in urma, pentru largirea sortimentului de soiuri pentru vinuri rosii din zona nisipurilor, ocupand in prezent, o suprafata de aproximativ 300 ha. Caracteristici morfologice Frunza este mijlocie, 5 lobata. Strugurii sunt mijlocii conici sau cilindro-conici cu boabe mijlocii, sferice, colorate in rosu violaceu inchis.

Caracteristici tehnologice La maturitate deplina strugurii acumuleaza 160-170g/l zaharuri si 4,5-5,6 g/l H2SO4 aciditate. Caracteristici ecologice. Sangiovese este un soi viguros, cu o perioada lunga de vegetatie (180-210 zile), care este surprins, deseori , de brumele de toamna cu lemnul insuficient maturat. Fiind provenit din climatul mediteranian, este relativ slab rezistent la ger (-20…-18C ). Este sensibil la oidium si cu toleranta mijlocie la putregaiul cenusiu al strugurilor. Prezinta o toleranta mare la seceta. Zonarea Este un soi originar din provincia Toscana(Italia) unde este cultivat de secole si folosit la obtinerea vinurilor de Chianti. In tara nostra se cultiva in centrele viticole Minis, Dabuleni, Calafat, podgoria Sadova-Corabia. Acest soi s-a impus in cateva areale viticole situate mai ales pe nisipurile din sudul Olteniei si pe solurile nisipoase din judetele Braila si Ialomita. El poate fi cultivat cu rezultate pozitive intr-un numar de 17 centre viticole, detinand pozitia de ,,soi recomandat” in 17 centre si de ,,soi autorizat” in 10 centre Comportarea soiului la diferite ecosisteme. La Dabuleni ajunge la maturarea deplina in decada a II-a a lunii septembrie.Productia de struguri este mijlocie variind intre 12,3 t/ha (la Minis) si 14,0 t/ha (la Dabuleni). Potentialul productiv al acestui soi este ridicat, inregistrand la Dabuleni o productie maxima de 22,7 t/ha. La cules inregistreaza concentratii in zaharuri cuprinse intre 172 si 175 g/l, in conditiile unei aciditati totale de peste 4,5 g/lH2SO4, chiar in cultura de pe nisipurile din sudul tarii (tabelul 1).

Productia si calitatea strugurilor la soiul Sangiovese

Podgoria sau centrul viticol Podgoria de struguri media/extreme t/ha Data maturarii depline a strugurilor frecvent/limite Calitatea strugurilor (media/extreme)

La maturitate deplina La cules

Zahar g/l Aciditate H2SO4 g/l Zahar g/l Aciditate H2SO4-g/l

Dabuleni*

Minis**

12,3

8.IX-28.IX 164

- 5,6

- 175

172 4,5

5,6

Vinurile obtinute prezinta caracteristicile tipice ale vinurilor rosii de consum curent, fara ca intre cele doua proveniente(Dabuleni si Minis) sa se inregistreze diferente deosebite, decat sub raportul continutului in antociani (tabelul2) .

Principalele caracteristici ale compozitiei vinurilor obtinute din soiul Sangiovese

Podgoria sau centrul viticol

Alcool total % vol.

Aciditate totala in H2SO4 g/l

Extract nereducator g/l

Cenusa g/l

Antociani mg/l

Dabuleni*

Minis**(Maderat) 10,1

10,8 4,4

4,9 -

20,7 2,26

1,94 122

236

Datorita continutului ridicat in antociani , vinurile obtinute din soiul Sangiovese pot fi folosite la cupajare cu soiurile mai putin colorate si cu o aciditate totala relative mai mica.

Observatii Este un soi recomandat in productia de vinuri rosii de consum curent. Datorita continutului ridicat in antociani, vinurile se pot cupaja cu soiuri mai putin colorate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Vinul Sangiovese.doc

Alte informatii

Proiectul descrie vinul Sangiovese obtinut din soiul Sangiovese precum si bilantul de materiale folosit.